Minulla on unelma rakentamisesta. Unelmoin, että rakennustyömaa valmistuu ajoissa ja budjetti pitää, ja että että hankkeen eri toimijat saavat harmonisesti aikataulutettua toimensa. Haaveenani on myös, että kaavottaja osaisi nähdä sopivat rakennuspaikat, niin teollisuudelle kuin omakotitaloasujallekin. Kuitenkaan unelmointi ei riitä, vaan asioiden eteen tulee olla valmis tekemään omaa työtä.

Rahaa. Sitä tarvitaan, ja paljon. Lainojen korot ovat nyt alhaalla, mutta kaikki viittaa niiden nousuun lähiaikoina, joten se on huomioitava laskelmissa. Muuttotappiopaikkakunnalle rakentaminen ei pankin näkökulmasta ole enää turvallista, joten paikkakuntaakin täytyy harkita tarkoin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kannattaa siis käyttää aikaa suunnitteluun. Minkä kokoinen talo on sopiva, mikä lämmitysmuoto paras, mitä ehtii itse tehdä? Kokonaiskustannuksiin pystyy parhaiten vaikuttamaan suunnitteluvaiheessa. Yllätysvaraa on syytä jättää 10-15 prosenttia, sillä ruokahalu kasvaa syödessä.

Jos pystyy itse osallistumaan rakennustöihin, voi säästää helpolla jopa yli 50 000 euroa. Oma jaksaminen on tärkeää ja jos aikoo kumppaninsa kanssa rakentaa, on mietittävä hankkeen vaikutusta parisuhteeseen. Monille talon yhteinen rakentaminen osoittautuu liian suureksi haasteeksi, sillä rakentaminen vie aikaa ja on stressaavaakin.

Urakoitsijan valinta on erittäin tärkeä asia, samoin kuin vastaavan työnjohtajankin valinta. Referenssejä kannattaa kysyä ja kuunnella tarkkaan, miten ehdolla olevien urakoitsijoiden yhteistyö eri toimijoiden ja vanhojen asiakkaiden kanssa on sujunut.

Pimeää työtä ei kannata missään tapauksessa hyväksyä, sillä silloin ei ole mitään takuutakaan, ja rakennusvirheet ovat kalliita ja aikaa vieviä hoitaa. Rakennustyömaa on vaarojen paikka ja rakennuttajalla on vastuu työmaan turvallisuudesta, minkä voi toki siirtää työturvallisuusasiakirjalla urakoitsijalle. Kun joku putoaa katolta tai menettää raajansa, on korvaussumma todella iso.

Varovainen muistaa, että rakennusaikana myös ammattimaiset varkaat ovat kiinnostuneet kohteesta. Asianmukaiset hälytysjärjestelmät kannattaa hankkia jo alkuvaiheessa, silloin niiden mahdollinen johdotuskin on helpompi tehdä.

Talon paikka on syytä valita huolella. Järkevään rakentamiseen kuuluu myös vuodenaikojen huomioiminen, jos se on mahdollista: perustukset keväällä jo ennen lumien sulamista, runko kesähelteillä pystyyn. Syksyllä kattoa suojaksi ja talvi jo kuivattaa sisärakenteetkin.

Kosteiden tilojen rakenteiden ja tontin valinnan kanssa on oltava todella tarkkana, sillä kosteusvaurioita syntyy jo rakennusvaiheessa ja niiden aiheuttamat terveysongelmat voivat haitata koko loppuelämän.

Laadukas rakentaminen on tänä päivänä haaste myös isoissa kohteissa, sillä osaavaa työvoimaa ei enää tahdo riittää kylliksi ja esimerkiksi ammattitaitoisia muurareita on jo tuotava ulkomailta asti työmaille. Rakennusyritysten keskeisin kasvun este on tällä hetkellä ammattitaitoisen työvoiman saatavuus. Myös moni muu ala kärsii osaavasta työvoimapulasta, joka ei näytä lähivuosina helpottavan. Joten tekeville töitä riittää.

Rakentamisen myönteinen kehitys on jatkunut koko tämän vuoden ajan, tosin asuinrakentamisen huippuvuoden 2010 tasosta ollaan saavutettu vasta noin kolmannes. Kasvu jatkuu vielä tänä vuonna, vaikka uudisrakentamisen vahvin kausi on jo ohitettu.

Euroconstructin kesäkuun 2018 ennusteen mukaan Euroopan rakentaminen kasvaa kuluvana vuonna 2,7 prosenttia. Kasvuvauhti hidastuu selvästi viime vuodesta (3,9%), jolloin rakentamisen kasvu oli varsin nopeaa. Kasvu jatkuu, mutta hidastuu edelleen ensi ja seuraavana vuonna, eikä rakentaminen enää toimi Euroopan talousveturina.

Euroopan rakentamisen kasvu on laaja-alaista, sitä on kaikissa pääsektoreissa, asuin-, toimitila- ja infrarakentamisessa ja lisäksi kaikkien näiden sektoreiden sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Uudisasuinrakentamisen rooli rakentamisen kasvun veturina vähenee ja kasvun painopiste siirtyy infrapuolelle.

 

Tapio Metsoila