Tampereella on solmittu asuntokauppoja yhä kohtuullisen vilkkaasti, muusta Suomesta poiketen. Pirkanmaan rakennusbarometrin mukaan uusien omakotitalojen rakentaminen noussee vuonna 2019 noin kymmeneksellä. Myös vanhojen omakotitalojen ostaminen on lievässä nousussa, mikä tietää tavallisesti remonttiaikeita.

Rakennusbarometrin mukaan joka kolmas pirkanmaalainen kuluttaja aikoo seuraavan puolen vuoden aikana korjata asuntoaan. Peruskorjausta suunnittelee 20 prosenttia ja talonostoaikeissa on noin kahdeksan prosenttia kuluttajista. Sisustusmuutoksia kaavailee noin 40 prosenttia.

Pientalokorjauksissa käytetään yhä enemmän remonttifirmojen palveluita; aiempaa harvempi hoitaa itse kaiken alusta loppuun.

Kodin rakentaminen ja kunnostus eivät ole parhaita mahdollisia paikkoja nuukailla työn kustannuksissa: ammattilaiselle kannattaa maksaa kokemuksen ja koulutuksen tuomasta asiantuntemuksesta. Ammattimies ja -nainen tietävät, mitkä ovat kestävät materiaalit ja oikeat välineet, mikä on realistista ja toteutettavissa, ja mitä kaikkea on odotettavissa aikataulun sekä budjetoinnin suhteen. Ja remonttityön kustannuksista saa vielä kotitalousvähennystäkin.

Itse tehtyjen remppojen virheet voivat näkyä vasta vuosien päästä. Vääränlaisesta materiaalista tai työtavasta voi seurata vaikkapa rakenteiden pettämistä. Sähkötyöt ja kaapeloinnit voivat olla hengenvaarallisen typeriä. Amatöörin vesijohto- ja viemärikytkennöissä voi muodostua vuotokohtia, jotka saattavat muhia rakenteissa vuosia tai vuosikymmeniä, ja saada aikaan melkoisia tuhoja.

Kotivakuutuskaan ei korvaa asennus-, työ- tai rakennusvirheistä aiheutuneita vahinkoja. Remontit tulee siis tehdä oikein. Myös suunnitteluun on järkevää pestata ammattilainen, ettei esimerkiksi väärällä työjärjestyksellä aiheuta kaksinkertaisia työ- ja materiaalikustannuksia.

Tee se itse -puuhaaminen on monen mielestä mukavaa, mutta askarteluun ryhdyttäessä pitää olla rehellinen oman osaamisen tasosta. Työn tuloksen on oltava sellainen, että kehtaa omakseen sanoa vielä vuosienkin päästä. Ainahan sitä mielummin katselee kodissaan siistejä saumoja, suoria reunoja ja kupruilemattomia pintoja.

Kannattaa myös pitää mielessä, että markkinoiden halvin työ ei välttämättä ole laadultaan parhain. On paikallaan kuulostella, minkälaisia kokemuksia muilla on kustakin tekijästä. Internet on pohjaton tiedonlähde, jossa hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi.

Helmikuu alkaa perinteisellä Asta Rakentaja -tapahtumalla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Alan messut on aina loistava tilaisuus saada kootusti tietoa parhaista tekijöistä ja markkinoiden uutuuksista, ja tietoiskut sekä työnäytökset ovat monelle remonttikuumeiselle suurta herkkua.

 

Moona Metsoila