moonaViime aikoina eri tahoilta on tullut esityksiä, joiden mukaan autoilua pitäisi hankaloittaa ja tehdä siitä kalliimpaa, jotta ihmiset siirtyisivät käyttämään muita kulkumuotoja. Sata vuotta täyttävän Autoliiton mielestä tämä on väärä lähestymistapa.

- Autoa käyttävät aivan tavalliset työssäkäyvät ihmiset arjen asioihin, joiden hoitaminen ei käytännössä ilman autoa onnistu. Auton käyttötarve ei rajoitu maaseudulle, kuten monesti annetaan ymmärtää, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

Autoa tarvitaan työssä käyntiin ja muuhun välttämättömään asiointiin, kuten vaikkapa lasten hakemiseen ajoissa päiväkodista, kauppamatkoihin ja omien ikääntyneiden vanhempien asioiden hoitamiseen.

- Ihmiset valitsevat aina itselleen parhaiten sopivan kulkumuodon. Valintaan vaikuttaa kustannusten lisäksi saatavuus, joustavuus, matka-aika, turvallisuus ja moni muu asia. Henkilöautoilua ei pidä keinotekoisesti hankaloittaa, jotta ihmiset siirtyisivät käyttämään itselleen huonommin soveltuvaa kulkumuotoa. Meidän ei pidä tahallaan kurjistaa Suomessa asumista, työskentelemistä ja yrittämistä, Nieminen painottaa.

Kuitenkin liikenne on yksi ympäristöongelmien aiheuttajista. Se kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa, heikentää ilmanlaatua ja aiheuttaa melua, tuottaa jätettä ja vaatii suuria maa-alueita. Vaikka autoilusta ei voidakaan lähitulevaisuudessa luopua, sitä voidaan järkevöittää. Viime vuosina Suomessa ovat yleistyneet biopolttoaineet ja sähköautot, joita käyttämällä liikenteen hiilidioksidipäästöjä voi vähentää. Netistä löytää hyviä vinkkejä esimerkiksi kimppakyydeistä ja ekologisesta autoilusta.

Liikenteen hiilidioksidipäästöjen määrä riippuu suoraan polttoainekulutuksesta. Autoilija voi vähentää päästöjä lähinnä autoilemalla vähän, hyödyntämällä liityntäpysäköintiä ja autoilemalla niukasti kuluttavalla autolla tai ajotavalla.

Näkemällä hieman vaivaa liikkumisen suunnitteluun voit vähentää turhaa autoilua, säästää aikaa ja rahaa. Esimerkiksi järkevä moottorivalinta alentaa sekä kustannuksia että päästöjä.

Liian pienet rengaspaineet paitsi lisäävät renkaiden kulumista ja huonontavat liikenneturvallisuutta, myös lisäävät polttoaineen kulutusta. Samoin tekevät sähkölaitteiden ja ilmastoinnin liian ahkera käyttö. Vastuullinen autoilija käyttää kylminä vuoden aikoina moottorin lämmittimiä, välttää tyhjäkäyntiä ja käyttää niin maantieliikenteessä kuin taajamissakin suurinta vaihdetta, jolla moottori vetää hyvin.

Oikeita päätöksiä luonnon ja kaiken muunkin hyväksi täytyy syntyä paitsi päättäjien ja bisneksen saleissa, myös siinä kaikkein tutuimmassa paikassa eli ratin ja penkin välissä.

 

Moona Metsoila