moonaKaikki ahkerat pihanlaittajat tunnistavat sen malttamattoman viherkaipuun, joka valtaa ihmisen silloin, kun puutarha ei ole vielä täysin hereillä, mutta olisi kiva jo saada sormet multaan.

Kasvukauden ja muidenkin mukavien asioiden odottaminen kuuluu puutarhaharrastuksen anteihin. Puutarhanhoito ei useinkaan ole sitä, että pihasta tehdään kerralla valmis ja sitten sitä vain katsellaan tyytyväisenä: parasta pihassa on juuri se keskeneräisyys ja tekemisen tarve. Puutarha kasvattaa kärsivällisyyttä, kun toivotut tulokset antavat odottaa itseään joskus useita vuosia.

Pihamaan laitto opettaa arvostamaan luontoa ja näkemään kauneutta elämän pienissä piirteissä. Puuhastelu tai oleskelu puutarhassa rauhoittaa mielen.

Eipä siis ihme, että puutarhan hoito onkin maailman kaikkein yleisin harrastus. Ja siihen myös satsataan ajan lisäksi rahaa. Piharakentamiseen pystyy upottamaan rajattoman määrän euroja, mutta suunnitelmallisuutta ja osaavaa apua käyttäen saa kustannuksetkin järkeviksi.

Aina on syytä hankkia paljon tietoa ennen hommaan ryhtymistä, silkalla innostuksella ja mutulla ei kannata aloittaa. Kuten niin monessa muussakin, alkusuunnittelu ja perustukset ovat pihatöissä tärkeimpiä – onhan pohja kunnossa, onko maa-ainesta kylliksi? Mitkä ovat juuri tähän paikkaan parhaiten sopivat pintamateriaalit ja kasvit? Ostanko palvelun, hankinko laitteet?

Suomalaisista peräti 73 prosenttia ilmoittaa olevansa kiinnostunut puutarhanhoidosta. Joka kymmenes kokee puutarhanhoidon erittäin tärkeäksi harrastukseksi. Kaikkein innokkaimpia puutarhanhoitajia ovat 61‒70 -vuotiaat.

Kukkaistutukset ja nurmikko ovat pihan ykkösiä, mutta myös syötävät kasvit saavat osakseen suurta mielenkiintoa. Naiset, 20–30 -vuotiaat ja kaupunkilaiset haaveilevat keskimääräistä enemmän juuri syötävien kasvien kasvattamisesta. Marjapensaiden ja hedelmäpuiden lisäksi suunnitellaan tomaattien ja mansikoiden kasvattamista. Seuraaville sijoille yltävät juurekset ja sitten yrtit sekä salaatit.

Monella ajanpuute estää hyötykasvien kasvattamisen siinä määrin kuin haluaisi. Vanhemmat ikäluokat kokevat, että fyysinen kunto ei riitä kasvattamiseen, kun taas nuoremmat ikäluokat kaipaavat ohjeita ja vinkkejä kuinka kasveja kasvatetaan.

Terveyssosiologian mukaan ihminen voi hyvin, kun hänen elinympäristönsä täyttää kolme ehtoa: ympäristön tulee olla ymmärrettävä, siihen pitää voida vaikuttaa ja sen pitää olla merkityksellinen. Puutarhassa kaikki nämä vaatimukset täyttyvät.

Valtaosa meistä suomalaisista kaipaa muutenkin luontoon, pihamaatakin kauemmas, veden ääreen, metsään ja poluille. Pirkanmaa on mainittu patikoijan paratiisiksi: Seutulaisen ilmestymisalueellakin on sadottain erilaisia ulkoilureittejä. Upeimpia tapoja viettää vapaa-aikaansa on kohdata polun pää, kuulla sen kutsu, selässä eväsreppu herkkuineen ja jalassa uskolliset sisäänajetut patikkakengät.

 

Moona Metsoila

 

colorful garden 1226667