moonaMaakuntaamme matkailun maailmankartalle tekevä Pirkanmaan Matkailu ry innostuu määrittelemään Pirkanmaan suorastaan mini-Suomeksi. Onhan täällä sentään lähestulkoon kaikkea, mitä lomaileva ihminen suinkin voi toivoa, merenrantaa lukuunottamatta.

Kaikenlaiset luontotyypit ovat edustettuina, löytyy loputonta erämaata ja kaikkein aidointa maalaismaisemaa - pääsee jylhille kallioille, syviin rotkoihin, saarille, harjuille ajatuksiaan tuulettamaan. Tunnin parin sisällä ehtii joen varteen, järven rantaan tai kosken ääreen.

Kaikenlaisia aktiviteetteja on tarjolla vain viiden minuutin päässä maailman johtavista teknologiayrityksistä.

Kulttuuririentoja on järjestettynä joka lajia. Tasokasta elokuvafestivaalia ja teatteria, pientä ja suurta taidenäyttelyä, designeä. Kansainvälisiä nimiä korkeakulttuurin saralta, kansanmusiikkia sekä iskelmää; rokkia, rauhaa ja rakkautta. Museoistakin voi valita muinaishistoriaa tai muumeja ja kaikkea siltä väliltä.

Monipuolisia liikunnan palveluja ja tapahtumia on kautta maakunnan. Mainitsematta ei voi jättää muun muassa Jukolan Viestiä, joka tänä vuonna tulvahtaa Kangasalan maisemiin. Tämä Suomen suurin urheilutapahtuma ja maailman merkittävin suunnistustapahtuma on Kangasalan vuonnaan paisumassa kaikkien aikojen suurimmaksi.

 

Pirkanmaa on koko Suomi pienoiskoossa.

Matkailulla on yhä suurempi merkitys Suomen kansantaloudelle. Se luo uusia yrityksiä, edesauttaa infrastruktuurin kehittämistä, tuo työtä ja toimeentuloa. Matkailun kokonaisvaikutus bruttokansantuotteeseen on 8,3 prosenttia.

Se on ainoa vientiala, joka maksaa Suomeen myös arvonlisäveron. Vientiin rinnastettava matkailutulo oli 4,6 miljardia kaksi vuotta sitten. Se on suurempi kuin maan kaikki korkean teknologian vienti yhteensä.
Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 74 prosenttia suomalaisista aikoo matkustaa tänä vuonna kotimaassa. Erityisesti nuoret liputtavat kotimaanmatkailun puolesta.

Kolmen viime vuoden aikana kotimaanmatkailua ovat eniten lisänneet 18–44-vuotiaat. Nuoremmista ikäryhmistä etenkin 25–34-vuotiaiden joukossa tärkeimmäksi syyksi nousee kiinnostus paikallisuuteen, ja kolmannes samasta ikäryhmästä on lisännyt matkustusta kotimaassa, koska se on ilmastoystävällisempää.

Suosikkeja tänä kesänä ovat luontokohteet, kaupunkikohteet, päiväretket lähiseuduille, retkeily ja patikointi sekä hyvinvointilomat hotellissa tai kylpylässä.

Olisikin hyvä muistaa nähdä ja arvostaa kotikulmiaan. Usein on vaikea tarkentaa katsettaan lähelle, eikä kukaan ole profeetta omalla maallaan, mutta kannattaa muistuttaa itseään huomaamaan se kaikkein omin aarre.

Jospa sitä itse kukin kylväisikin lomabudjettinsa euroja mahdollisimman lähelle, omaa hienoa Pirkanmaata hyödyttämään.

 

Moona Metsoila