Ah, ihana heinäkuu. Vihdoinkin mansikoita kermavaahdon kera, herneitä tuoreena torilta ja uusia pottuja melkein omasta maasta. On jo korkea aika heittää talviturkki pois tai edes kastautua rohkeasti varvasta myöten.

Kolmannes Suomesta kirmaa kesälaitumella työhuolia vailla. Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu kukkii jo kesänurmella. Osaako suorittaja-sinnittelijä jättää lomakalenterin nurkat rehottamaan villinä ja vapaina vai kitketäänkö joutilaisuuden viimeisimmätkin rikat tarkasti pois? Joko koko kesä on ohjelmoitu?

Työterveyspsykologit sanovat, että lomastressi iskee, jos yrittää ahtaa lomaan kaiken sen, josta on jäänyt paitsi arkena. Esimerkiksi Pihlajalinnan työterveyslääkäri Pirjo Rintala antaa neuvot sellaiseen kesälomailuun, joka palauttaa ja rentouttaa eikä aiheuta lisää stressiä:

- Suunnittele loman jälkeiset työtehtävät jo ennen lomalle jäämistä.

- Pidä työpuhelin suljettuna loman ajan.

- Älä stressaannu siitä, jos lomasuunnitelmat muuttuvat tai reissu peruuntuu. Uusia lomia tulee kyllä.

Loman pääasiallinen tarkoitus on palautua työstä, ja se on tärkeä terveyttä ylläpitävä ja sairauksia ehkäisevä asia. Lomaile siksi hyvällä omallatunnolla – kehosi ja aivosi tarvitsevat sitä, perheesi ja työyhteisösi tarvitsevat sitä.

Loma rentouttaa ja palauttaa paremmin, kun suunnittelet sitä edeltävän ja sen jälkeisen ajanjakson. Valmistautumiseen kuuluu myös se, että mietit ennen loman alkua, mitä töitä jatkat lomalta palattuasi. Kun loman jälkeisten työpäivien tehtävät ovat selvillä, töihin paluu ei tunnu kaoottiselta. Kirjaa tehtävät muistiin, ja unohda ne sitten loman ajaksi.
Kannattaa muuten myös tallentaa kaikki salasanat muistiin johonkin turvalliseen paikkaan.

Ensimmäinen lomaviikko kuluu usein levätessä ja elpyessä: siinä päästään ikään kuin pakkaselta nollaan, ja vasta sen jälkeen mittari alkaa kivuta plussan puolelle. Toisesta viikosta alkaen kannattaa tehdä niitä asioita, jotka tuntuvat itselle mielekkäiltä ja kivoilta.

Tärkeää on tehdä lomalla jotain erilaista, aivan muuta kuin mitä tekisi töissä. Sohvalla pötköttely ja älypuhelimen selailu voi loman alussa houkutella, mutta palautumista se edistää kaikkein huonoimmin. Liiku enemmän, harrasta jotain tai käy vaikkapa piknikillä ystäviesi kanssa.

Puisto vai umpimetsä? Valkea biitsi vai korpilampi? Festarin noste vai maaseudun zen?
Itsensä tunteminen on tärkeä päämäärä myös lomarehellisyydessä. Se mikä toiselle on riemua, on toiselle pakkopullaa, eikä kannata yrittää änkeä itseään muiden muottiin, eikä varsinkaan muita omaansa. Yksi tykkää puuhata, toinen laiskotella. Tämä nauttii vieraista ja vierailuista, tuo taas latautuu omasta rauhasta.
Kesä on sitä mitä on, pakkaan siihen sitä mitä jaksan, ehdin ja kykenen, ja se on juuri sellaisenaan aivan täydellinen.

 

Moona Metsoila

moona