Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että nuorten talousosaaminen on huonolla tasolla. Viime kesänä teetetyn kyselyn mukaan suurimmat huolenaiheet ovat nuorten oman talouden hallitseminen, sekä ymmärrys veloista ja lainoista. Tutkimuksen teettäjinä olivat Nordnet, Talous ja nuoret TAT sekä Suomen Ekonomit ja Suomen kauppakorkeakoulut ry.

Ilman talousosaamisen alkeita juuri pesästä lentänyt nuori aikuinen on äkkiä tilanteessa, jossa joka tuutista tyrkytettävät pikavipit houkuttelevat nopeana ratkaisuna rahapulaan, kun “tili tuli, tili meni”.

- Nuorten kotitalouksien on syytä tarkoin miettiä omien kulutuspäätöstensä suoria vaikutuksia oman taloutensa tasapainoon. Liian moni ajautuu talousvaikeuksiin jo nuoresta iästä alkaen, sanoo Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää tiedotteessa.

- Meidän aikuisten niin kouluissa kuin kodeissa pitäisi puhua rahasta nuorten kanssa paljon konkreettisemmin ja käytännönläheisemmin, jotta he voisivat paremmin ymmärtää, mistä on kyse, sanoo puolestaan Talous ja nuoret TAT:n johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen.

Kotitalousopettajien liitto vaatiikin, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan kotitalouden opetuksen lisääminen. Sen myötä nuori voi saada riittävät arjenhallinnan taidot tasapainoisen elämän aloittamiseen. Kotitaloustunneilla opitaan rahankäyttöön liittyviä erilaisia tilanteita sekä ratkomaan ja välttämään ongelmia. Kuluttaja- ja talousosaamisen kokonaisuus kuuluu sen keskeisiin sisältöalueisiin.

Kotitaloutta opiskellaan 7.-9. -luokilla kaikille yhteisenä oppiaineena vain kolme tuntia viikossa yhden vuoden ajan, ja se onkin näin ollen perusopetuksen pienin oppiaine. Talousasioiden opettelu olisi tärkeää kaikilla koulutusasteilla, myös lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa. Toisella asteella kotitalousopetus ja sen vaikuttavuus nuorten talousosaamiseen on unohdettu kokonaan. Valitettavan moni nuori ei sen enempää saa kosketusta kotitalouden laaja-alaisuuteen ja oman elämänsä hallintaan.

Hyvä talousosaaminen pienentää syrjäytymisriskiä ja eriarvoisuutta. Kotien talousosaaminen on saatava osaksi jokamiehen kansalaistaitoa, yhteiskuntamme vaatimalle tasolle. Jutelkaa kotonakin säästämisestä ja hintojen vertailusta, puhukaa velasta ja laatikaa budjetteja. Mitä tarkoittavat brutto, indeksi tai vakuudet? Miten kilpailutetaan, miten lasketaan korkoa korolle? Kannattaako ostaa osamaksulla, hankinko hyvää vai halpaa?

Monelle aikuisemmallekaan ei olisi lainkaan pahitteeksi päivittää perustiedot rahan pyörimisestä. Esimerkiksi piensijoittaminen on kiinnostava aihe, jossa puhutaan tavallisista talouksista, arkisesta pärjäämisestä ja pahan päivän varasta, eikä niinkään pukumiehistä ja rikkaiden pröystäilystä.

Oman talouden osaaminen ja elämän hallitseminen tuovat mielenrauhaa ja sietokykyä elämän tyrskyihin ja myrskyihin. Kansalaistaitoa ei voi olla koskaan liikaa.

 

Moona Metsoila