Tämän vuosituhannen aikana on herätty tavaraähkyyn ja kertakäyttökulutuksen haittoihin. Vihreän aallon myötä on syntynyt erityisesti tekstiiliteollisuudessa yrityksiä, joissa uskotaan vastuullisemman toiminnan kannattavuuteen. Kuluttajat arvostavat yhä enemmän kestävän kehityksen tuotteita ja niillä on koko ajan enemmän kysyntää.

Ikuisesti kiertäviä tekstiilikuituja? Vaatelainaamoita? Puukuitukankaita? Perinteisten kirpputorien ja luomupuuvillan lisäksi tulevaisuuden kuluttajilla on valittavanaan erikoisempiakin ratkaisuja vihreän vaatetuotannon saralla, kun luonnonvarojen hupeneminen ajaa yritykset uusien innovaatioiden äärelle.
Parhaimmillaan olemassa olevasta kierrätysmateriaalista yksinkertaisesti tehdään uusi tuote. Yrittäjät loihtivat ylijäämäkankaista trendikkäitä asusteita, hukkamateriaaleista design-mattoja ja poistotekstiileistä muotivaatteita.
Yksi keino pidentää vaatteen käyttöikää korkeatasoisen suunnittelun lisäksi on korjauttaa vaatteita tarpeen tullen paikallisella ompelijalla ja näin työllistää käsityöalan ammattilaisia.
Kotimaisten tuotteiden suosiminen on ekologista; kuljetusten päästöt vähenevät, tuotteet valmistetaan varmasti ympäristöä kunnioittaen ja laatu on huipputasoa, jolloin tuotteen käyttöikä pitenee.
Kiertotalouden toimintamalli kiinnostaa yhä useampaa suomalaista tekstiilialan yritystä, selviää Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä II -julkaisusta.
Ekologisesti valmistettuihin kotimaisiin tuotteisiin voi tutustua Suomen Kädentaidot -messujen TH!NK Design Shop -alueella Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

 

Moona Metsoila