Sisustaminen on yksi ihmisen itseilmaisun keinoista. Kodin sisustus kertoo paljon asunnon asukkaiden arvoista, mieltymyksistä ja persoonallisuudesta. Esineet, huonekalut, tekstiilit ja värit ovat merkittävä osa kodin sisustusta, ne antavat ihmiselle taustan, tunteen kuulumisesta johonkin. Kodin sisustus tukee perheenjäsenten yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Jokaisessa kodissa kaikilla tekemisillä on oma aikansa ja paikkansa. Joissakin kodeissa olohuone on kaiken keskus, toisilla oleskelu keskittyy keittiöön. Mistä löytyykään se ikioma lempipaikka kotona? Olohuoneen laiskanlinnan uumenista, omasta paikasta ruokapöydän ääressä, saunan lauteilta?

Usein koti heijastaa ihmisen tai perheen arvoja ja pyrkimyksiä. Esimerkiksi jotkut pyrkivät sisustuksessa erityisesti ekologisiin ratkaisuihin. Toiset hankkivat arvokasta designia, toiset kirpputoritavaraa; jotkut tyylihuonekaluja, toiset talonpoikaisantiikkia, kolmannet innostuvat boheemista lifestylestä. Tärkeintä on, että ympäristö tuntuu omalta, omannäköiseltä.

Kodin sisustus voi vahvistaa sekä yksilön omaa että myös perheen yhteistä identiteettiä. Parhaassa tapauksessa koti edustaa turvallista ja viihtyisää paikkaa, jossa jokainen perheenjäsen voi kokea yhteisyyttä ja tarvittaessa myös yksityisyyttä. Yksityisen ja yhteisen välinen tasapaino on yksi viihtymisen tekijöistä.

Kotoilu - kotiin keskittyminen ja siihen panostaminen ajankäytöllisesti, tunnetasolla ja taloudellisesti - on trendinä jo pitkään ollut merkittävässä nousussa. Sanakirjaselitys kotoilu-sanalle kuuluu: ”Koti- ja käsitöiden harrastaminen kiireisen elämänrytmin vastapainona”.

Perinteeksi muodostunut Asta Rakentaja -messut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa toimii kotoilijoiden kokoontumisajoina. Uusien tuulien mukaisesti tapahtumassa nostetaan esille sisustaminen, arjen luksus, kotona viihtyminen ja tulevaisuuden asuminen, tuttujen remontoinnin ja rakentamisen teemojen lisäksi.