Tutkimusten mukaan puutarhanhoito auttaa ylläpitämään hyvää henkistä ja fyysistä terveyttä alentamalla muun muassa stressiä ja ahdistuneisuutta. Luonnon läheisyys vähentää sairastavuutta ja lisää onnellisuutta.

Kun aikaa on enemmän, puutarhassa harrastaminen tuo hyvää vaihtelua niin perheiden kuin yksinasuvienkin arkeen. Epävarmoina aikoina mielessä itää myös ikioman ruoantuotannon mahdollisuudet. Puutarhaliiton mukaan erityisesti nuoret ovatkin aiempaa kiinnostuneempia viljelemään hyötykasveja: vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.
Alkanut vuosi näyttää sen, että myös koriste- ja viherkasvit kiinnostavat monia yhä enemmän. Niiden avulla sisustetaan koteja viihtyisiksi. Kaiken kaikkiaan oman ympäristönsä vihreyden vaaliminen on hyvää tekevä toimi.
Vihertävämpi asuinympäristö ei ole vain maaseudun ja omakotialueiden asia. Eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen foorumi on tehnyt aloitteen Vihreämpien kaupunkien eurooppalainen teemavuodesta 2020. Teemavuodella halutaan korostaa sitä, että luonnon tuominen kaupunkeihin ja asuinalueiden viherryttäminen on yksi tärkeimmistä alihyödynnetyistä välineistämme kansalaisten elämänlaadun parantamiseksi. Samalla kansalaisia kannustetaan toimimaan itsekin omien asuinalueidensa parantamiseksi.
Foorumi pyrkii luomaan viheralueita arvostavaa kulttuuria ja lisätä infrastruktuurin vihreitä hankkeita. Vihreällä infrastruktuurilla voitaisiin vastata yksinkertaisella ja kustannustehokkaalla tavalla moniin kaupunkiympäristöihin liittyviin haasteisiin, kuten äärimmäisiin sääolosuhteisiin, biologiseen monimuotoisuuteen, hiilidioksidin määrän vähentämiseen, saasteisiin ja terveysriskeihin.
Viime kuukauden ovat olleet mullistavia, huolestuttavia ja raskaita. Pienenä valonpilkahduksena synkkyyden keskellä on se, että tämä kaikki tapahtui sentään keväällä, eikä mustimpana syksykautena tai kylmän talven aikana. Kaikesta huolimatta kevät etenee, ikkunaruutujen takana päivät kirkastuvat, illat ovat jo valoisampia, linnut laulavat.
Pihalla vietetty aika tuulettaa päätä ja sydäntä, ja pieni ahkeroiminen puutarhatöiden kimpussa kasvattaa keuhkojenkin kuntoa. Silmujen ja nuppujen näkeminen, uusien kasvien istuttaminen ja kasvuunlähdön seuraaminen valavat uskoa huomiseen.

Toiveikasta toukokuuta!

 

Moona Metsoila