Koronapandemialla on ollut dramaattinen vaikutus matkailuun. Peruuntumiset ja rajoitukset ovat koetelleet karusti monia matkustamiseen suoraan tai välillisesti liittyviä yrityksiä. Lisäksi suhtautuminen matkustamiseen, käyttäytyminen matkan päällä ja mielenkiinnon kohteet ovat nekin kokeneet kenties pysyviä muutoksia.

Tämä vuosi on entistä selvemmin opettanut meille yhteisen ja yksilöllisen vastuullisuuden merkitystä. Matkailun ja yritystoiminnan uudelleen käynnistämisen edellytyksenä on, että niin matkailijat kuin matkailuyrittäjätkin sitoutuvat terveellisiin ja turvallisiin toimintatapoihin.

On surullista, että muutama sooloilija ja minäminä-asenteella seilaava hälläväliä-individualisti keikuttaa koko laivaa. Me emme kaikki juhli opiskejabileissä tai änge tungoksissa tai nojaile yökerhoissa, mutta ne muutamat huolettomat heilujat vaikuttavat yritysten toimintaan ja ihmisten turvallisuuteen, ei pelkästään omaan ja läheistensä terveyteen.

Valtaosa ihmisistä kuitenkin onneksi muistaa turvavälit, lotraa käsidesiä ja ymmärtää vastuunsa kanssaihmisistä. 

Hotellisivusto Hotels.comin tekemän maailmanlaajuisen kyselyn mukaan matkustelu kiinnostaa edelleen, mutta se myös jännittää. Pandemian myötä suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia lähimatkailusta. Kun ulkomaankohteet helottavat koronakartalla punaisina, katseet kääntyvä sinivalkoisiin vetonauloihin: reilu kaksi viidestä suomalaisesta haluaa tutustua enemmän kotimaahansa.

Matkustamiseen kannustaa erityisesti halu vaihtaa maisemaa ja pandemian aikana kadotetun vapauden tunteen etsiminen. Hyvinvointi ja stressittömyys korostuvat lomanvietossa. Uskotaan ja toivotaan, että matkustaminen lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja auttaa pandemian aiheuttamasta stressistä selviytymistä.

Poikkeuksellisten aikojen aikana myös perheen merkitys on kasvanut ja yhteinen loma perheen kesken on monen toiveissa.

Me haluamme matkustaa, me haluamme, että yritykset pysyvät pystyssä ja työpaikat ja palvelut säilyisivät. Meillä kaikilla on keinot vaikuttaa asiaan: tulevaisuus on meidän jokaisen omissa hygieenisissä hyppysissä.

 

Moona Metsoila