Hyvää kesää toivottaa Seutulainen!

 • Pääkirjoitus

  • Suomi pienoiskoossa - tervetuloa Pirkanmaalle

   moonaMaakuntaamme matkailun maailmankartalle tekevä Pirkanmaan Matkailu ry innostuu määrittelemään Pirkanmaan suorastaan mini-Suomeksi. Onhan täällä sentään lähestulkoon kaikkea, mitä lomaileva ihminen suinkin voi toivoa, merenrantaa lukuunottamatta.

   Kaikenlaiset luontotyypit ovat edustettuina, löytyy loputonta erämaata ja kaikkein aidointa maalaismaisemaa - pääsee jylhille kallioille, syviin rotkoihin, saarille, harjuille ajatuksiaan tuulettamaan. Tunnin parin sisällä ehtii joen varteen, järven rantaan tai kosken ääreen.

   Lue lisää

 

 • Seutulaisen jutut

  • Rapea varhaiskaali on parhaimillaan

   Rapea varhaiskaali on parhaimillaan

   Varhaiskaalikausi käynnistyy kesäkuun alun tienoilla ja jatkuu lähelle heinäkuun puoliväliä. Varastoimatonta, raikasta kesäkaalia saadaan toki aina syksyyn saakka.

   Varhaiskaali on loistava salaattiaines, mutta erinomaista myös keitossa ja vokkipannulla kuumennettuna. Varhaiskaali tuo oman piristävän lisänsä kesäruoan makupalettiin.

   Kaikki kaalit ovat herkkiä etyleenille, jota tuottavat esimerkiksi omenat, tomaatit, aprikoosit, luumut, persikat ja banaanit. Kaalit tulee pitää kellastumisen ja pilaantumisen estämiseksi erillään näistä.

   Lue lisää

  • Tervetuloa hyönteiset puutarhaan!

   Tervetuloa hyönteiset puutarhaan!

   Hyönteiset rikastuttavat niin ruoantuotantoamme kuin muutakin luontoa. Ravintokasveistamme noin kolme neljäsosaa tarvitsee hyönteisiä sadon onnistumiseksi.

   Lähivuosina 40 prosenttia hyönteisistä on vaarassa hävitä kokonaan. Maalla elävistä hyönteisistä perhoset mesipistiäiset ja lantakuoriaiset ovat uhanalaisimpia. Niiden merkitys on erityisen tärkeä luonnon monimuotoisuuden ylläpidossa ja ruokaketjussa. Myös monet vesistöjen hyönteiset ovat vaarassa.

   Lue lisää

  • Onnelliset kesäjalat

   Onnelliset kesäjalat

   Jalat kantavat meitä joka ikinen päivä. Niitä tulee muistaa hoitaa terveyden ja hyvän olon nimissä.
   Erityisen tärkeää jaloista huolehtiminen on diabeetikoille, joilla saattaa olla tuntohäiriöitä jaloissa. Sopimattoman kengän aiheuttama rakko tai tikku jalassa on diabetestä sairastavalle vakavampi ongelma kuin muille.
   Jaloissa olevat kivut ja ongelmakohdat voivat vaikuttaa kävelytapaan, ja vääristä asennoista kipeytyvät nilkat, polvet ja lonkat. Lopulta siitä voi aiheutua myös selkäongelmia. Talvella jalat usein unohtuvat kenkien ja sukkien sisään, mutta kesäkelien koittaessa jalat pääsevät päivänvaloon. Kesällä niiden vointi paitsi tuntuu, myös näkyy: remmikengät paljastavat koko totuuden varpaista ja kantapäistä.

   Lue lisää

  • Suuri yritys urakoi pienetkin kohteet

   Suuri yritys urakoi pienetkin kohteet

   Mansen Timpurit Oy on viime vuosina kasvanut yritykseksi, joka työllistää jo noin 60 rakennusalan ammattilaista. Yritys urakoi huopakatot sekä konesaumapeltikatot pääosin Pirkanmaan alueella.

   Lue lisää

  • Kesä numeroina: rientoja ja rentoutumista

   Kesä numeroina: rientoja ja rentoutumista

   Yli 800 000 suomalaista kuuluu kesämökin omistavaan asuntokuntaan.

   Kesämökkien omistajien keski-ikä on 62 vuotta. Joka neljäs kesäasunnon omistava aikoi viime kesänä viettää koko lomansa mökillään.

   Lue lisää

  • Menestyksekästä Subway-toimintaa

   Menestyksekästä Subway-toimintaa

   Yrittäjät Tommi Lindström ja Jussi Jokilampi pyörittävät Subway-ravintoloita Turtolassa, Kangasalla ja Kaukajärvellä. Miesten ravintolatoiminta on varsinkin viime aikoina ollut menestyksekästä ja palkittua: Lindström ja Jokilampi valittiin juuri Subway-ketjun Vuoden Franchise-yrittäjiksi. Ketjun organisaatio ylisti palkitsemisperusteissaan kaksikon määrätietoista ja ahkeraa yrittäjähenkeä. 

   Lue lisää

Tutustu myös näihin

 

 • Nettijatkot

  • Uimahalli säilyy liikesalaisuuden suojissa - tulos raskaasti tappiolla

   - Pari vuotta sitten alkoi kuulua, että kaikki ei ole kunnossa halliyhtiössä. Tarkkoja tietoja ei saatu, koska osakeyhtiöitä ei koske kuntalain tiedottamisvelvollisuus. Ne voivat piiloutua liikesalaisuuden taakse, vaikka yhtiö olisi 100-prosenttisesti kunnan omistuksessa, kuten Kangasalan Uimahalli Oy, kertoo kaupunginvaltuutettu Jorma Mäntylä (vas).

   Joulukuussa 2017 yhtiön hallituksesta lähti Jorma Schukoff, joka samalla erosi Sdp:stä. Erokirjeessään Kangasalan valtuutetuille ja lehdistölle Schukoff kertoi hallituksen puheenjohtajan Heikki Salmelan (sd.) epäasiallisesta käytöksestä ja työpaikkakiusaamisesta toimitusjohtaja Paula Liinamaata kohtaan.

   Lue lisää

  • Auta lepakkoa asumaan pihassa

   Lepakko voi syödä yhdessä yössä yli 2 700 hyttystä. Nahkasiiville maistuvat myös yöperhoset, joista monien toukat syövät viljely- ja puutarhakasveja. 

   Lue lisää

  • Kuntalaisaloite Kangasalan eroamiseksi Tavasesta

   Netissä osoitteessa stoptavase.com on tietoa ja pääsy kuntalaisaloitteeseen, jossa vedotaan Kangasalan kaupunkin eroamiseksi Tavase Oy:n pohjavesihankkeesta. Jos vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista eli noin 700 henkilöä antaa tukensa, on valtuuston käsiteltävä asia.

   Myös alle 18-vuotiaat voivat osallistua kuntalaisaloitteeseen. Lisäksi muut kunnan jäsenet kuin asukkaat voivat osallistua aloitteisiin. Kunnan jäseniä ovat asukkaiden lisäksi ne, jotka hallitsevat tai omistavat kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Kunnan jäseniä ovat myös yhteisöt, laitokset ja säätiöt, joiden kotipaikka sijaitsee kunnassa.

   - Tavase Oy on yrittänyt jo vuodesta 2003 alkaen rakentaa tekopohjavesilaitoksia Vehoniemen harjuun. Hanke on jatkuvasti kaatunut asiantuntijoiden ja oikeusasteiden vastustukseen, koska se on kallis ja vahingollinen, nettisivu kertoo.

   Lue lisää

  • Henkilöauton muuttaminen pakettiautoksi – säästät veroissa ja vakuutusmaksuissa

   Diesel-veron suuruus määräytyy ajoneuvon kokonaismassan perusteella. Pakettiautossa se on vain kuudesosa siitä mitä henkilöautoissa.

   Vuosittaisen ajoneuvoveron perusosaan (perusvero) muutoksella ei sen sijaan ole vaikutusta, koska se määräytyy kokonaismassan tai hiilidioksidipäästöjen perusteella. 
   Muutos on mahdollinen, jos ajoneuvon korityypiksi on määritelty farmari tai monikäyttöajoneuvo. 
    Takapenkit poistetaan estetään niiden käyttö laittamalla peitelevyt kiinnityskohtien päälle. Ohjeet kannattaa kysyä omalta katsastusasemalta. Operaatio ei vie kuin tunnin pari, automerkistä riippuen. Sen jälkeen muutos katsastus katsastusasemalla ja varmistus Trafiin, jotta verotus muuttuu.

   Lue lisää