talven tunnelmaa

 • Pääkirjoitus

  • Toiveikasta uutta vuotta kaikille

   Pirkanmaan väestörakenne säilyy elinvoimaisena tulevina vuosikymmeninä, osoittaa Tilastokeskuksen väestöennuste. Pirkanmaan väkiluku lisääntyy maassa toiseksi eniten heti pääkaupunkialueen jälkeen.

   Maakunnassa on vain viisi kuntaa, joissa syntyvyys on kuolleisuutta suurempaa: Tampere, Ylöjärvi, Lempäälä, Pirkkala ja Kangasala.

   Pirkanmaan väestöllinen kasvu perustuu pitkälti kotimaan muuttovoittoon ja houkuttelevuuteen. Muuttovoitto pitää maakunnan pään pinnan yläpuolella nyt ja trendiennusteen mukaan tulevaisuudessakin.

   Pirkanmaan kuntien ennustenäkymät mukailevat valtakunnallisia kehityskulkuja. Positiivisimmat odotukset ovat keskuskaupunki Tampereella sekä tiivistyvien nauhataajamien lähikunnissa Lempäälässä ja Kangasalla.

   Lue lisää

 

 • Seutulaisen jutut

  • Varmista kaivoveden puhtaus

   Varmista kaivoveden puhtaus

   Kaivoveden laatu kannattaa tarkistaa kolmen vuoden välein. Uuden kaivon vesi tulee tutkituttaa aina ennen käyttöönottoa.

   - Yleensä juomavettä aletaan tutkia sillon, kun veden väri, maku tai haju muuttuu. Kaikkia veteen päässeitä vahingollisia aineita ei kuitenkaan ole aistein havaittavissa, muistuttaa Pirkanmaan Vedenkäsittely Oy:n toimitusjohtaja, tekninen asiantuntija Hannu Haanpää.

   Lue lisää

  • Pidetään rakkaasta saunasta hyvää huolta

   Pidetään rakkaasta saunasta hyvää huolta

   Suomalaiset rakastavat saunomista, ja monella meistä on mistä valita: saunoja on maassamme noin 3,2 miljoonaa. Saunojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten reilun kahdenkymmenen vuoden aikana.

   Löylynautinnon takaamiseksi ja saunan käyttöiän pidentämiseksi, kannattaa sauna putsata perusteellisesti kerran tai pari vuodessa käyttöasteesta riippuen.

   Lue lisää

  • Sahalahtelaiset saivat yhteisen defibrillaattorin

   Sahalahtelaiset saivat yhteisen defibrillaattorin

   Sahalahden K-Market Sahrami, Sahalahden Apteekki ja Sahalahden Krouvi hankkivat yhdessä defibrillaattorin, joka on kuntalaisten käytettävissä aina marketin aukioloaikona. Laite on sijoitettu Sahramin kassojen taakse, peliautomaattien viereen. Kaupan henkilökunta on saanut käyttökoulutuksen.

   Lue lisää

  • Monenlaista apua arkeen kokeneilta senioreilta

   Monenlaista apua arkeen kokeneilta senioreilta

   Onnexi Oy:n kautta voi tilata osaavia senioreita avuksi koteihin ja työpaikoille. Eläkeläiset tekevät muun muassa perinteistä talonmiehen työtä, kodinhoitoa, lasten tai vanhusten hoivaa, tai he toimivat ammattilaisina yrityksissä. Työntekijöitä voi tilata joko kertakeikkana tai pysyvämmin.

   Lue lisää

  • Ammattitaito ja hyvä palvelu Desilan menestyksen takana

   Ammattitaito ja hyvä palvelu Desilan menestyksen takana

   Pitkäikäinen parturi-kampaamo Desila palvelee Tampereen uudistuneella Sammonkadulla. Liike on perustettu vuonna 1958, ja sillä on kanta-asiakkaita jo toisessa ja kolmannessakin polvessa.

   Lue lisää

  • Uimahalli Kuohuun uusi vetonaula

   Uimahalli Kuohuun uusi vetonaula

   Kangasalan uimahallin asiakkaita ilahduttaa uusi taideteos, kuhmoislaisen taiteilijan Eino Viikilän pronssiveistos Polskis. Patsas kuvaa uimaan kiiruhtavaa jänistä. Naivistina ja humoristisista eläinaiheistaan tunnetun Viikilän teoksen toivotaan lisäävän entisestään 10-vuotisjuhlavuottaan viettävän uimahalli Kuohun vetovoimaa.

   Lue lisää

Tutustu myös näihin

 

 • Nettijatkot

  • Ennalta ehkäisevät tukipalvelut lapsiperheille - sanahelinääkö?

   Yle uutisoi 17.9.2019, että pelkästään Tampereella ja Orivedellä yli 200 lasta odottaa tukiperhettä. Samalla uutisessa kampanjoitiin ja kannustettiin tukiperheeksi ryhtymiseen.

   Lue lisää

  • Uimahalli säilyy liikesalaisuuden suojissa - tulos raskaasti tappiolla

   - Pari vuotta sitten alkoi kuulua, että kaikki ei ole kunnossa halliyhtiössä. Tarkkoja tietoja ei saatu, koska osakeyhtiöitä ei koske kuntalain tiedottamisvelvollisuus. Ne voivat piiloutua liikesalaisuuden taakse, vaikka yhtiö olisi 100-prosenttisesti kunnan omistuksessa, kuten Kangasalan Uimahalli Oy, kertoo kaupunginvaltuutettu Jorma Mäntylä (vas).

   Joulukuussa 2017 yhtiön hallituksesta lähti Jorma Schukoff, joka samalla erosi Sdp:stä. Erokirjeessään Kangasalan valtuutetuille ja lehdistölle Schukoff kertoi hallituksen puheenjohtajan Heikki Salmelan (sd.) epäasiallisesta käytöksestä ja työpaikkakiusaamisesta toimitusjohtaja Paula Liinamaata kohtaan.

   Lue lisää

  • Auta lepakkoa asumaan pihassa

   Lepakko voi syödä yhdessä yössä yli 2 700 hyttystä. Nahkasiiville maistuvat myös yöperhoset, joista monien toukat syövät viljely- ja puutarhakasveja. 

   Lue lisää

  • Kuntalaisaloite Kangasalan eroamiseksi Tavasesta

   Netissä osoitteessa stoptavase.com on tietoa ja pääsy kuntalaisaloitteeseen, jossa vedotaan Kangasalan kaupunkin eroamiseksi Tavase Oy:n pohjavesihankkeesta. Jos vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista eli noin 700 henkilöä antaa tukensa, on valtuuston käsiteltävä asia.

   Myös alle 18-vuotiaat voivat osallistua kuntalaisaloitteeseen. Lisäksi muut kunnan jäsenet kuin asukkaat voivat osallistua aloitteisiin. Kunnan jäseniä ovat asukkaiden lisäksi ne, jotka hallitsevat tai omistavat kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Kunnan jäseniä ovat myös yhteisöt, laitokset ja säätiöt, joiden kotipaikka sijaitsee kunnassa.

   - Tavase Oy on yrittänyt jo vuodesta 2003 alkaen rakentaa tekopohjavesilaitoksia Vehoniemen harjuun. Hanke on jatkuvasti kaatunut asiantuntijoiden ja oikeusasteiden vastustukseen, koska se on kallis ja vahingollinen, nettisivu kertoo.

   Lue lisää