Ilmalämpöpumppujen myynti, asennus ja huolto ovat nousseet SäpinäX Oy:n kysytyimmiksi tuotteiksi, yrityksen päätoimenkuvaan kuuluvien sähkötöiden rinnalla. Helteinen kesä onkin pitänyt Rami Viitaniemen varsin kiireisenä. Toukokuun alusta alkaneiden kelien käynnistämä sesonki täytti kalenterin pumppujen asennuksilla sekä huolloilla ja puhdistuksilla syyskuun puoleenväliin saakka. Tämän aikavälin Ruutanan sähkömies kiisi työkohteesta toiselle kellon ympäri vailla vapaapäivää.

- Monien maahantuojien edustamat pumppumerkit ja mallit myytiin maahantuojien sekä tukkureiden varastoista loppuun, eivätkä saatavuudet vieläkään ole palautuneet normaaleiksi, vaikka pian onkin jo alkamassa lämmityskauteen varautuminen ja tarjouskyselyiden lisääntyminen. Myöskin asennustarvikkeiden saatavuus on vielä osittain heikko, Rami Viitaniemi pahoittelee.
- Tuleviin suunnitelmiin olenkin ottanut ammattitaitoisen työvoiman kartoittamisen ja palkkaamisen, toiminnan laajentamista ajatellen.
SäpinäX Oy edustaa useita kärkinimiä ilmalämpöpumppujen maailmasta, kuten Bosch, Panasonic, Toshiba, Fujitsu ja Mitsubishi. Yritys palvelee sekä yksityisiä kotitalouksia, yrityksiä kuin taloyhtiöitäkin.

Tarpeiden ennakointi kannattaa

Kaikkea ei voi ennustaa, mutta monessa asiassa ihminen pystyisi ennakoimaan tulevia tilanteita.
- Monien muiden sähkömiesten tavoin minäkin toivoisin, että ennen räntä- ja pakkaskelejä palautettaisiin mieleen jo keväällä rikki olleiden ulkosähköasennuksien tilanne. Kannattaa ottaa jo hyvissä ajoin yhteyttä vikojenkorjaamiseen liittyen, Rami muistuttaa.
- Perinteisesti puhelin soi aamulla tai myöhemmin päivällä, kun esimerkiksi autolämmityspistoketta tarvittaisiin seuraavaksi aamuksi, vaikka auton lämpötolppa oli jo keväällä viimeisiä kertoja käytettäessä epäkunnossa.
Korjauttaminen usein unohtuu käyttötarpeen loputtua siihen saakka, kunnes tarve seuraavan kerran tulee ajankohtaiseksi.
- Samoin on ulkovalojen korjaamisen ja asentamisen kanssa. Sulaa maata olisi mukavampi kaivaa vikaa etsiessä sekä uusia valaisimia asennettaessa.
Sähköasennukset ruuhkautuvat usein pahasti juuri joulun ja juhannuksen alle. Sähkömies ei kuitenkaan ehdi olla monessa paikassa samanaikaisesti.

Huollot aina ajallaan

- Ilmalämpöpumpun kunnossa pysymiseen suositellaan ennalta ehkäisevää toimintaa, vaikka monesti kuulee puhuttavan huoltovapaasta laitteesta. Huoltovapaata konetta ei ole olemassakaan. Kaikki koneet kannattaa huollattaa hyvissä ajoin ennen kuin ne viottuvat tai hajoavat, Rami vakuuttaa.
Tuntuuko laitteen toimiessa homeen hajua? SäpinäX tekee myös ilmalämpöpumppujen desinfiointeja höyrypesurilla, joka poistaa bakteerit, raikastaa ilmankierron sekä palauttaa laitteen hyötysuhteen. Ilmalämpöpumpun sisäyksiköiden perusteellisempi puhdistus olisi hyvä teettää noin viiden vuoden välein.
- Myös itse voi ja pitäisikin tehdä asioita pumpun toiminnan tehokkaana pysymisen hyväksi. Suodattimien puhdistus on näistä tärkein toimenpide. Niiden puhdistusväli olisi hyvä pitää maksimissaan 4-6 viikossa, Rami suosittelee. - Suodattimet on helppo puhdistaa imuroimalla.
Jos kennon ja puhallinsiivekkeen pinnoille on kertynyt pölyä jo enemmänkin, tarkoittaa tämä usein sitä, että ilman kulkeutuminen kennon lävitse alkaa olla estynyt. Silloin on aika tilata sisäyksikön perusteellinen puhdistus, joita SäpinäX tarjoaa.
Ulkoyksikön kennon taakse kannattaa myös silloin tällöin vilkaista, ettei se ole peittynyt puista irronneilla lehdillä, jotka estävät ilman läpikulun. Näin ollessa kannattaa lehdet poistaa, ennenkuin ne muuttuvat mullaksi.
Talviseen aikaan on myös hyvä vahtia ja huolehtia siitä, ettei laite hautaudu lumeen tai ettei sulatusvesi kasvata yksikön alle jäävuorta.

Säpinää riittää nimeä myöten

Rami Viitaniemi on toiminut sähkömiehenä vuodesta 1996 lähtien. Vuodesta 2013 asti hän on toiminut alalla yrittäjänä, työskennellen Pirkanmaan alueella Kurussa, Valkeakoskella, Hämeenkyrössä ja Kuhmoisissa saakka.
SäpinäX Oy näki päivänvalon vuoden 2016 alussa.
- Mietin pitkään, minkä erottuvan nimen osakeyhtiölle valitsisin. Istuin eräänä iltana pöydän ääreen ja hahmottelin paperille erilaisia vaihtoehtoja yöhön asti. Lopulta vaimo siihen puuttui ja totesi, että pistähän nyt jo säpinäksi ja pää tyynyyn, Rami naureskelee.
- Siitähän se nimi sitten tuli.

 11saatomies

- Tämä on mukavaa, liikkuvaa työtä, ja yrittäjänä on mahdollista järjestellä päivien aikataulut tehokkaiksi. Alan näkymät ovat
valoisat, tuumaa Rami Viitaniemi

 11saato

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkökin kaipaa silloin tällöin huomiota.