Suomen Vesiturva Oy on sukitusmenetelmään erikoistunut yritys, joka remontoi ammattitaidolla omakotitalojen ja taloyhtiöiden viemärit.

- Vanhojen viemäreiden sukittaminen on markkinoiden kustannustehokkain ja asiakasystävällisin tapa saneerata maanalaiset putkistot, kellariputkistot ja pystylinjat, toteaa Jaakko Ollila Suomen Vesiturvasta.
- Vanhan putken sisään asennetaan vuosikymmeniä kestävä uusi putki, joka korjaa vanhan putken halkeamat. Maata tai lattiaa ei tarvitse kaivaa auki. Sukitus on VTT:n sertifioima menetelmä ja se soveltuu kaikkien putkimateriaalien saneeraukseen.
- Tällä menetelmällä tehtyyn viemäriremonttiin menee aikaa kahdesta viiteen päivään omakotitalossa. Halutessaan asukas voi asua kotonaan koko remontin ajan, Jaakko Ollila kertoo.

Putket eivät ole ikuisia

Tavallisesti keittiöiden viemärit kuluvat eniten, pesuaineiden, liuottimien ja viemärinavausaineiden vuoksi. Usein talon pannuhuoneesta löytyy puolestaan vähäisellä käytöllä ollut viemäri, jonka valurautaiselle putkelle kuivuus tekee tuhojaan.
- Kun viemärillä alkaa olla ikää jo puolen vuosisadan verran, on reikiintymisen riski kasvanut huomattavasti. Jos viemäri ehtii romahtaa pahasti, ei kolmen päivän projekti enää riitä. Kunnostamattomiin viemäreihin kehittyy haiseva maanalainen aikapommi, joka voi johtaa lopulta kalliisiin ja usean kuukauden kestäviin remontteihin, Jaakko Ollila muistuttaa.
Kaikki yli 30-vuotiaat viemärit kannattaa tarkistaa, varsinkin jos viemäri tuntuu vetävän heikosti tai se haisee oudosti. Ajallaan tehty sukitus on ainakin kolme kertaa halvempaa kuin putkien vaihtaminen uusiin, ja se antaa putkistolle lisäaikaa seuraavat 50 vuotta.
Menetelmä voidaan tehdä yhtälailla valurautaisiin, betonisiin kuin PVC-muovisiinkin putkistoihin. Toisinaan ajatellaan virheellisesti, että muoviputkia ei tarvitse sukittaa, mutta muovikin haurastuu 50 vuodessa merkittävästi.

Livekuvaa viemärin sisältä

Putkiston kunnon kartoittamiseen ei tarvitse avata talon rakenteita, vaan viemäriin ujutettava kamera kertoo kaiken. Laitteen monitorilta näkee reaaliajassa, miltä viemärin sisällä näyttää ja onko siellä alkavia halkeamia, sortumia, tukoksia tai vuotoja.
Huolellisen kuvaamisen jälkeen LVI-asiantuntija antaa heti paikan päällä selvityksen kunnostamisen tarpeesta sekä asukkaan niin halutessa myös tarkan tarjouksen sukitustyöstä. Viemärin kuvaus on ilmainen eikä sido tilaukseen.
Koti suojataan huolella ennen viemäreiden puhdistusta. Viemäri hiotaan ja roskat imuroidaan, jonka jälkeen epoksoitu huopasukka puhalletaan paineella viemäriputkeen. Jos viemärin kuvaus paljasti halkeaman tai reiän, se paikannetaan ja avataan lattia siltä kohtaa.
Sukitusmenetelmällä on Keski-Euroopassa, Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa jo pitkä historia. Suomessa siihen siirtyivät aluksi julkisen sektorin kiinteistöt, teollisuus ja taloyhtiöt, omakotipuolella sukituksen suosio nousi räjähdysmäiseen kasvuun 2010-luvulla.
Suomen Vesiturvalla on kaikkiaan seitsemän asennusautoa liikenteessä ympäri maata ja jokaisessa kaksi ammattitaitoista asentajaa. Kaikkiaan yritys työllistää 30 henkeä.
Jaakko Ollilan vetämä Suomen Vesiturvan yksikkö on sukittanut Pirkanmaalla jo noin 400 taloa. Kangasalla Suoraman ja Aseman alueilla työtä on kuluvana vuonna tehty parissakymmenessä kiinteistössä.
Suomen Vesiturva Oy on VTT-sertifioitu asennusyritys.

 8paa

Cristian Koskelalla, Johannes Autiolla ja Jaakko Ollilalla on jo pitkä kokemus viemärien kuvauksesta ja sukituksesta.

8sisa

Johannes Autio kuvaamassa Kangasalan Suoramalle vuonna 1964 rakennetun kodin putkistoa.

8ovi

Koti suojataan huolella ennen töiden aloittamista. Remontin ajaksi ei tarvitse lähteä evakkoon.