Nokian kaupungin bio- ja kiertotalouden ECO3-yritysalue palkittiin 10 000 euron palkinnolla Sitran valtakunnallisessa Kuntien kiertotalouden kiinnostavimmat teot –kilpailussa huhtikuussa. Nokian kaupunki aikoo käyttää palkinnon nokialaisten kiertotaloushankkeiden avustamiseen.

- Sitran tunnustus innostaa meitä jatkamaan pitkäjänteistä kiertotalouden kehittämistyötä, joka tukee osaltaan strategiaamme ja visiotamme olla elinvoimainen ja ekologinen kaupunki. Haluamme käyttää koko palkintosumman kaupunkilaisten ja yhteisen ympäristömme hyväksi, kertoo Nokian kaupungin kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen.

Aikaa 10.12. asti

Kiertotalousavustukset myönnetään yhteisöjen, yhdistysten ja kaupunkilaisten kiertotaloushankkeisiin. Avustusta voi hakea Nokian kaupungin verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Hakemusten arvioimiseksi perustetaan raati, johon kutsutaan mukaan sekä kaupungin edustajia että ulkopuolisia kiertotalouden asiantuntijoita.
- Haluamme saavuttaa mahdollisimman suuren vaikuttavuuden käytössä olevalla rahalla, joten olemme päättäneet jatkaa hakuaikaa vielä 10.12.2018 asti, kertoo Nokian kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Tiina Vermaete.
- Kiertotaloushankkeet voivat vaihdella esimerkiksi jakamistaloudesta ja yhteisomistuksesta perinteisempään kierrätyksen kehittämiseen. Hakijoina voivat olla yhteisöt, yhdistykset, taloyhtiöt, naapurustot tai vaikkapa nuorisoryhmät. Myös hankkeiden koko voi vaihdella merkittävästi, hän kuvailee.
Vermaeten mukaan hanke voi olla esimerkiksi hävikkiruoan vaihtopiste, jolloin avustusta myönnettäisiin tarvikkeiden hankkimiseen. Avustusta voisi hakea myös taloyhtiö, joka hankkii yhteiskäyttöön työvälineitä, polkupyörän tai perustaa tavaroiden kierrätyspisteen.
Hankkeiden tulisi käynnistyä kevään 2019 aikana ja niiden toteutumista seurataan ensi vuoden aikana.

 11Kuva1 Nieminen Vermaete

Kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen (vas.) ja ympäristönsuojelutarkastaja Tiina Vermaete kannustavat nokialaisia ideoimaan uusia kierto-taloushankkeita.
(Kuva: Nokian kaupunki)