Lempäälän Vikinraitille ihanaa vastaleivotun tuoksua levittävä Gluteeniton Leipomo Ilona kasvaa, kehittyy ja menestyy. Uutuuttaan kiiltelevät, tarkoituksenmukaisiksi suunnitellut 700 neliömetrin
tuotantotilat valmistuivat entiseen Postin lajittelukeskukseen, vain kivenheiton päähän Ilonan aiemmasta paikasta.

Pian kahdeksan vuotta toimineen erikoisleipomon tuotantotilat tuplaantuivat ja kylmätilat kolminkertaistuivat; lähtevä ja saapuva tavaraliikenne rullaa sujuvasti omia reittejään, pakkaamolle saatiin oma paikka ja uudet laitteet, ja työntekijöillä on nyt kunnolliset pukuhuoneet suihkuineen.
Kirsikkana kakun päällä on myymälän yhteyteen avattu kahvila, jota asiakkaat olivat jo hartaasti toivoneet. Ilonan kahvila on avoinna torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin, ja sen ovat jo innolla ottaneet vastaan muun muassa työlounastajat ja äidit lastenvaunuineen.

Ekologista toimintaa

Toimitusjohtaja Mira Lindqvist iloitsee, kun kauan kaivattu laajennus on vihdoin toteutunut. Työntekijöitä on Ilonassa nyt 15 ja työtä tehdään kahdessa vuorossa.
- Meillä on koossa yhteen hiileen puhaltava loistotiimi. Henkilökunnalle annan ison kiitoksen kaikesta kärsivällisyydestä, kaikki työskentelivät hienosti vanhoissa ahtaissakin tiloissa ja nyt muuttohässäkässä, kehaisee Mira tyytyväisenä.
Tuotannon laajentumisen myötä leipomuksille on hankittu uusia myyntipaikkoja.
Pirkanmaan kauppojen lisäksi tuotteita kuljetetaan muun muassa Jyväskylään ja pääkaupunkiseudulle. Yhden oman pullakuskin lisäksi kuljetusta tehdään ulkopuolisen kuljetusliikkeen kanssa, sekä yhteistyössä muiden leipomoiden kanssa.
Yhteistyö muiden alan toimijoiden kanssa sopii hyvin Ilonan yritysarvoihin.
- Olisi hassua kuljettaa eri autoilla samaan kauppaan pari laatikkoa kerralla. Ekologisuus on meille tärkeä juttu, toteaa Mira Lindqvist.
- Siirryimme juuri käyttämään biokaasu-uuneja, ja vähennämme pakkaamossa muovin käyttöä.

Aidosti gluteenitonta

Vielä elää sitkeässä uskomus, että gluteeniton ei voi maistua yhtä hyvältä kuin tavallisilla jauhoilla leivottu. Gluteeniton tuote voi olla ihan yhtä hyvä ja hyvän näköinenkin, silloin kun se on rakkaudella tehty kuin omalle perheelle – aivan kuten Ilonassa tehdään.
Mira Lindqvist muistuttaa, että keliaakikon ei tarvitse tyytyä riisikakkuihin tai pakastettuihin leipiin, kun laadukasta ja herkullista tuorettakin on saatavilla.
Ilonan valikoimaan kuuluu yli 60 erilaista tuotetta: suolaiset ja makeat leivonnaiset kuten leivät, sämpylät, patongit, piiraat ja pasteijat; pullat, munkit, donitsit, pikkuleivät ja kakut. Hillomunkit, kermamunkit ja pomadamunkit, kuten myös pasteijat, lihapiirakat ja täytetyt patongit ovat olleet erityisen suosittuja. Uusia tuotteita kehitetään jatkuvasti, myös asiakkailta saadun palautteen perusteella.
- Gluteenittomassa leivonnassa raaka-aineet ovat kalliimpia, taikina on vaikeampi työstää ja leipomus säilyttää tuoreutensa lyhyemmän ajan, joten se leivotaan yleensä yöllä, Mira listaa.
- Erotumme muista omalla reseptiikalla ja sillä, että leivomme edelleen kaiken käsin, käyttäen aina korkealaatuisia raaka-aineita. Vaikka henkilöstokulut ovatkin työn määrän vuoksi korkeat, palkkaamme ilolla lisääkin väkeä. Mausta ja laadusta emme tingi koskaan.
Mottomme on …ja elämä maistuu taas!

 

8leipuri

Uusien toimitilojen myötä myös pakkaamo sai paremmat välineet.
- Aiomme vähentää muovin käyttöä pakkauksissa, Mira Lindqvist kertoo.

 8kakut

Keliaakikon arkeen ja juhlaan on saatavilla sekä hyvän näköisiä että makuisia herkkuja.

 8kahvila

Gluteeniton kahvio on otettu Lempäälässä ilolla vastaan.