Oriveden kaupunki täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Merkkivuottaan varten kaupunki on tilannut uudet logot ja juhlakuosin. Inspiraatiota suunnitteluun haettiin luonnosta ja kulttuurista sekä paikallisen taiteilijan teoksesta.

Oriveden kaupunki julkistaa juhlavuoden graafiset elementit. Pääväreiksi on valittu pinkki ja turkoosi sekä musta, joista on käytössä myös rinnakkaissävyt. Ensisijaisessa logossa on teksti “Orivesi 150” ympyränmuotoisella pohjalla. Lisäksi logosta on luotu kuositaustalliset ja taustattomat versiot. Juhlavuotta varten valmistui myös ihmisten ja eläinten jäljillä kuvioitu kuosi.
 − Uuden ilmeen ja erityisesti kuosin kautta haluamme tuoda esille paikkakunnan monipuolisuutta: Orivedellä hyvien palvelujen sopivan kokoinen kaupunki ja kaunis luonto toimivat lähekkäin ja rinnakkain, tarjoten asukkailleen arjen toimivuutta ja elämyksiä läpi vuoden, toteaa kaupungin elinvoimajohtaja Pirkko Lindström.

Oriveden värit 2.0
Logojen ja kuosin väritykset ja elementit kuvaavat perinteikästä, mutta rohkeasti uudistuvaa ja eteenpäin suuntautuvaa kaupunkia. Kuosin innoittajana toimi orivesiläisen taidegraafikon Tom Linkopuun viime kesänä torille ideoima ja projektina toteutettu jalanjälkiteos. Oriveden vaakunan värit, sininen ja punainen, haluttiin graafisissa elementeissä tuoda modernisti tähän päivään.
 − Juhlavuoden väreiksi valitut pinkki ja turkoosi ovat Oriveden värit 2.0, luonnehtii kaupungin tiedottaja Jenni Koponen.
− Perinteisesti kuntamarkkinoinnin luontovärejä ovat olleet sininen ja vihreä, mutta nyt halusimme lähteä reilusti kohti uutta.

Suunnittelijalla Orivesi-tausta
Oriveden 150-vuotisjuhla-asun on luonut helsinkiläinen mainostoimisto Mene Creative. Yhtiöstä löytyy vankkaa orivesiläistä osaamista: yrityksen AD ja osakas Tuomas Korolainen on kotoisin Orivedeltä ja tullut paikkakuntalaisille tutuksi mm. Reikäreuna-elokuvafestivaalin tuottamisesta, markkinoinnista ja graafisesta suunnittelusta. Oriveden kaupunki tekee Korolaisen kanssa yhteistyötä myös esimerkiksi Oriveden Suven markkinoinnissa.
 − Oriveden kaupungin henkilöstön kanssa oli helppoa ja mukavaa tehdä töitä, koska he olivat motivoituneita ja ennakkoluulottomia, toteavat Korolainen ja Mene Creativen toimitusjohtaja Kiira Koivunen.
− Kun näimme kuvan Tom Linkopuun teoksesta, syntyi idea kuosista, jossa yhdistyvät luonto ja ihminen, sekä kaupungin pitkä historia kenkien valmistajana. Tavoitteena oli luoda juhlavuodelle logo ja kevyt ilme, jossa yhdistyvät vanha ja uusi, leikkisyys ja monikäyttöisyys. Projekti oli kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut ja positiivinen kokemus.

Jätä jälkesi Oriveteen
 150-vuotista taivaltaan vuonna 2019 juhliva Orivesi aikoo olla yhteisöllinen, osallistava ja saavutettava.
Juhlavuoden toteuttajiksi halutaankin kannustaa kaikkia alueen yhteisöjä. Orivesi 150 -hengessä toteutettavissa tapahtumissa ja tuotteissa voi käyttää uutta logoa.
Juhlavuoden käynnistää 26. tammikuuta juostavat Villasukkajuoksun SM-kilpailut. Pääjuhlaa vietetään 24. elokuuta Mämmilän Elomeininkit -ulkoilmatapahtumassa, jossa järjestetään muun muassa Rohanin Tallien turnajaisnäytös. Juhlavuoden huipentuma sijoittuu Jäähallin ja Paltanmäen ympäristöön.
Orivesi 150 -teemaa tuodaan esille kaikissa ensi vuoden tapahtumissa.

13Orivesi150 kuosi pinkki
Orivesi perustettiin kuntana vuonna 1869. Tuolloin valittiin kunnallislautakunta ja kuntakokouksen esimies.

Jo vuodelta 1466 löytyy ensimmäinen maininta Orivedestä seurakuntana, joko itsenäisenä tai Kangasalan kappelina, erään käräjillä käsitellyn rajariidan yhteydessä. Käräjäpöytäkirjassa esiintyy muun muassa Oriveden Pappila.

Ensimmäinen kauppias, Alfred Grönfors, aloitti Orivedellä toimintansa 1860. Oriveden ensimmäinen kansakoulu, kirkonkylän Kultavuoren koulu, aloitti toimintansa 1872. Myös kirkonkylän kirjasto aloitti toimintansa tuolloin.

Vuonna 1883 avattiin Oriveden ensimmäinen postitoimisto Oriveden asemalla, ja Oriveden ensimmäinen maatalousnäyttely pidettiin Kultavuoren koululla. Ensimmäinen kunnanlääkäri aloitti työnsä 1895.

Sahrajärveläinen Kustaa Ala-Sahra hankki vuonna 1912 Oriveden ensimmäisen auton.
Tampereen ja Oriveden välinen valtatie 9 avattiin liikenteelle 1972. Vuoden 1986 alusta alkaen Orivedestä tuli kaupunki.

13Orivesi ilmakuva Hannu Vallas

Kuva Hannu Vallas.

 13heppa

Aimo Tukiaisen veistämä Orivarsa Keskuspuistossa sai lämpöiset villasukat Oriveden joulunavauksen yhteydessä.