Joka kymmenes liukastunut joutuu kaatumisen seurauksena käymään lääkärissä tai terveydenhoitajalla. Pois töistä tai koulusta joutui olemaan noin viisi prosenttia kaatuneista.

- Jokainen meistä on ainakin osan aikaa jalankulkija, vaikka sitten vain parkkipaikan ja kotioven välisen taipaleen ajan. Kaatuminen ei ole myöskään vain vanhojen vaiva. Päinvastoin, liukastumisvammoja sattuu eniten työikäisille. Ikääntyneillä vammat ovat yleensä vain vakavampia, toteaa erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi SOSTE ry:stä.

Jos keskittyisi kävelyyn?
Liukkaan alustan, huonon kunnossapidon tai pimeyden lisäksi kaatumisia lisää kulkijan väärä kenkävalinta. Myös kiire ja esimerkiksi kännykkään keskittymisen aiheuttama tarkkaamattomuus horjutti monia.
- Liukkaus ei onnistu yllättämään, jos varautuu lähtiessään asianmukaisesti pitävin jalkinein tai liukuestein, Tamminiemi kannustaa.
- Kaatumisilla voi olla perusterveillekin kivuliaita ja pitkäaikaisia seuraamuksia. Esimerkiksi murtunut ranne haittaa arjessa melko pitkään.
Liikunta- ja hyvinvointikouluttaja Katja Keränen kertoo, että käveleminen liukkailla ei ole helppoa.
- Käveleminen muuttuu liukkaalla kelillä vähän tönköksi ja jännittyneeksi. Se ei ole kovin energiatehokasta. Liukkaalla alustalla käveleminen vaatii jatkuvaa keskittymistä ja ympäristön tarkkailua, joten se on myös psyykkisesti kuormittavaa. Kävely voi olla myös fyysisesti raskasta, jolloin sen voi ottaa tasapainotreeninä ja keskittymishaasteena. Hyvillä varusteilla, rauhallisella tahdilla ja keskittymällä selviää liukkaista paikoista, Keränen sanoo.

Havaintoja kerätään
Lämpömittari ei kerro tietoa siitä, ovatko kulkuväylät liukkaat vai eivät. Sen vuoksi Ilmatieteen laitos on alkanut kerätä kansalaisten omia havaintoja asiasta. Niitä seurataan Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksessä. Meteorologit käyttävät jalankulkijoiden havaintoja varoitusten laatimisen tukena.
Ylimeteorologi Sari Hartonen kertoo, että Ilmatieteen laitos kaipaa tietoa tilanteista, jolloin kulkuväylät ovat laajalti liukkaat ja liukkaus haittaa normaalia kävelyä. Tyypillisesti erittäin liukasta on, kun jään päällä on lunta tai vettä. Lumi voi myös muuttua erittäin liukkaaksi tamppaantuessaan.
Omia säähavaintoja voi lähettää Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella.

(Kotitapaturma ja Liikenneturva)

17kavely

11nastat