Asbesti on kuitumainen mineraali, joka oli erittäin suosittu rakennusaine ennenkuin sen terveysriskit havaittiin. Asbesti joutuu elimistöön keuhkojen kautta hienojakoisena pölynä. Ajan myötä asbesti alkaa ärsyttää keuhkokudoksia, ja ihminen sairastuu.

Asbestisairauksissa tyypillistä on pitkä, 10-40 vuotta kestävä viive altistumisen ja sairastumisen välillä. Yleisimpiä asbestin aiheuttamia sairauksia ovat asbestiplakkitauti, asbestipölykeuhko, keuhkosyöpä sekä keuhkopussin tai vatsakalvon kasvain.

Yleinen materiaali
Asbestista tuli 1920-luvulla erittäin suosittu rakennusaine pääasiassa palonkestävyytensä ansiosta. Lähes kaikissa aikakauden 1922-1993 taloissa on käytetty asbestia. Mikään rakennustyyppi ei ole välttynyt asbestilta.
Asbestia on käytetty erityisesti lämpö-, putki- sekä sähköeristeinä. Sitä voi odottaa löytävänsä rakennuslevyistä, väliseinistä, kattomateriaaleista, maaleista, laasteista, kipsistä sekä kalkista; sitä piilee laattojen kiinnitys- ja saumalaasteissa, ilmastointikanavissa, kuin myös muovimatoissa sekä niiden liimoissa.
Ehjät tai kapseloidut asbestipitoiset materiaalit eivät sinänsä ole terveydelle vaarallisia. Asbestipitoisia materiaaleja ei siksi tarvitse erikseen poistattaa kodeista.
Jos materiaalia kuitenkin rikkoontuu, vapautuu niistä terveydelle vaarallista asbestipölyä hengitysilmaan.

Älä pura omin päin

Vuonna 2016 voimaan astuneen asbestilain myötä kaikki ennen vuotta 1994 valmistuneet rakennukset tulee kartoittaa asbestin varalta aina ennen purkutöiden aloittamista. Lain mukaan asbestipurkutöitä saa jatkossa tehdä vain luvan saanut yritys.
On tärkeää teettää asbestikartoitus ennen purkutöitä sisältäviä remontteja, jotta altistuminen voitaisiin varmuudella välttää.
Vaikka asbestin vaarallisuus on yleisesti tiedossa, tuotetaan maailmassa edelleenkin pari miljoonaa tonnia asbestia vuosittain. Itse ulkomailta tuoduissa rakennusmateriaaleissa piilee siksi vieläkin asbestialtistumisen vaara.
Vuosittain asbestin aiheuttamiin sairauksiin sairastuu noin tuhat. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.

(Lähde Hengitysliitto, Rakennustietosäätiö)

14asbestos 1483119

Suomessa on sijainnut aikoinaan Euroopan suurin asbestikaivos.

14asbestimies
Sahalahtelainen Jyrki Kakko tekee asbestimittauksia. Näyte tutkitaan Tampereella ja tulokset tulevat jo seuraavaksi päiväksi.

 14laatta

Laatasta lohkaistaan tulitikkurasian kokoinen pala ja lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.