Puutarhahoito kiinnostaa suomalaisia. Koristekasvien lisäksi puutarhaan halutaan nyt syötäviä kasveja: mansikoita, vihanneksia, juureksia ja perunaa. Tuoreus ja ruuan alkuperän tunteminen motivoivat kasvattamaan selviää Biolanin toukokuussa tekemästä puutarhakyselystä.

biolan chiliPerinteisesti pientalopihoilla on kasvanut omenapuita ja marjapensaita. Niiden rinnalle suosiossa ovat nyt nousseet salaatit ja yrtit, joiden kasvatus on helppoa myös parvekkeella tai terassilla. Jo 60 prosenttia kotipuutarhureista kasvattaa yrttejä tai salaatteja.

– Hyötykasviviljelyn suosion nousu on selkeä trendi. Kahdessa vuodessa kasvatusinto on noussut huimasti. Pinta-alat eivät välttämättä ole suuria, mutta eri lajeja kasvatetaan ennakkoluulottomasti. Iloinen yllätys on vihannesten, juuresten ja perunan suosion nousu. Tänä keväänä 64 prosenttia joko kasvattaa itse perunaa tai haaveilee omasta perunasadosta. Kaksi vuotta sitten vastaava prosentti oli 35, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Hyötykasvien kasvattajista 91 prosenttia motivoi ruuan tuoreus. Kahdeksan kymmenestä vastaajasta kertoo kasvattavansa syötäviä kasveja, että voi olla varma ruuan alkuperästä. Mukavana ajanvietteenä hyötykasvien viljelyä pitää 86 prosenttia vastaajista. Puutarhanhoito ei olekaan pelkkää kasvien kasvattamista vaan puutarha tarjoaa sekä harrastuksena että paikkana kauneutta ja onnistumisen iloa.

Sentinvenytys kiinnostaa

– Hämmästyttävää, että jopa 65 prosenttia kotipuutarhureista hyötykasvien kasvatukseen motivoi säästö ruokalaskussa. Toisaalta, olen kyllä itsekin huomannut, että syyskesällä on huomattavasti vähemmän tarvetta poiketa kaupan vihannesosastolle, kun omasta maasta saa monipuolisesti satoa, kertoo Riikka Kerttula.

Ruokalaskun pienenemisen vuoksi viljely on hieman yleisempää nuorien aikuisten kuin eläkeläisten keskuudessa. 20–30 -vuotiaista 79 prosenttia ja yli 70-vuotiaista 53 prosenttia toivoo ruokalaskuun pienennystä.

Myös kokkiohjelmien suosio näkyy puutarhaharrastuksessa. Yrttien ja maustekasvien lisäksi muut erikoisuudet, joita ei välttämättä saa tuoreena kaupasta, houkuttelevat kokeilemaan kasvatusta. 60 prosenttia vastaajista ilmoittaakin kasvattavansa erikoiskasveja ruuanlaittoon.

Biolanin sähköiseen puutarhakyselyyn vastasi toukokuun toisen ja kolmannen viikon aikana yhteensä 1 244 suomalaista, jotka osallistuvat puutarhanhoitoon. Vuoden 2013 tulokset perustuvat Biolanin Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn, johon osallistui 1 304 pientaloasujaa samasta kohderyhmästä.

Aloittaa voi pienestikin

Pienelläkin pihalla mahtuu kasvattamaan monenlaisia vihanneksia ja marjoja. Jos pihaan mahtuu vain yksi puu, niin miksei se olisi omena, luumu tai kirsikka? Ensimmäiset viljelykset voit istuttaa ruukkuihin ja säkkeihin. Innostuksen kasvaessa kannattaa harkita kasvimaan perustamista tai kasvihuoneen hankintaa. Ruuan kasvattaminen omalla pihalla on parhaimmillaan koko perheen yhteinen harrastus, johon lapsetkin osallistuvat mielellään.

Viljelyinnostus on levinnyt myös kerrostalojen asukkaisiin ja yhteisöllisen lavatarhan perustaminen tai kaikkien yhteisen omenapuun istuttaminen ovat nyt yhtiökokousten suosikkiaiheita. Taloyhtiön piha kuuluu kaikille, joten on tärkeää että koko yhteisö on hankkeen takana. Erityisesti lapset ja lapsiperheet kannattaa ottaa suunnittelussa huomioon.

 biolan tomaatti

(Lähde: biolan.fi)