Pirkanmaan ELY-keskus on 5.6.2015 tehnyt päätöksen, joka sallii tien rakentamisen Kangasalan Majaalahdessa sijaitsevaan jalopuulehtoon. Päätöksestä ei ole tiedotettu julkisuudessa ja se on ajoitettu ilmeisen tietoisesti aivan lomakauden alkuun. Tämä vaikeuttaa valituksen tekoa.

 Kangasalan kunnan maalla sijaitseva pieni metsätilkku on saanut vastaansa massiiviset voimat. Laittamatta näitä tahoja erityiseen järjestykseen ne ovat: Kangasalan kunta, Metsänhoitoyhdistys Roine, metsäurakoitsija ES-Metsä, Kangasalan poliisi, syyttäjänvirasto, Maanmittauslaitos, Maaoikeus, Pirkanmaan ELY-keskus ja kolme mökinomistajaa. Näiden toimijoiden päätökset ja teot ovat kuin yksissä tuumin kohdistuneet Hietalahden suojelualuetta vastaan.

Vuonna 2011 kolme mökkiläistä aloitti hankkeen korvaavan tien rakentamiseksi jalopuulehdon lävitse. Vuosi sitten alueeseen kohdistui laiton hakkuu, johon ketään ei nimetty syylliseksi vaikka vastuulliset olivat tiedossa. Kaikki huipentui tämän kuun alussa ELY-keskuksen myöntäessä luvan tien tekoon poikkeusluvalla.

ELY on käyttänyt päätöksen perusteena asianomistajien eli tien hankkijoiden itse tekemää rakennussuunnitelmaa, jossa ei ole mitään faktaperusteita. Suunnitelman tasoa kuvaa esimerkit tekstistä: ”Käsittääksemme tiehankkeella ei ole haitallisia vaikutuksia..”, ”Rikkaruohotyyppinen kasvillisuus”. Tienrakennuksen asiantuntijaa ei siis ole käytetty, koska tällainen olisi ohjeistanut tiepohjan kuivaamisen, eikä lupaa voitaisi myöntää. Tie on nyt tarkoitus tehdä ajamalla 10–20 sentin sorakerros lehtopohjaiseen maahan! Kuka tahansa ymmärtää, mitä tapahtuu. Muutaman vuoden päästä tiehen on ajettu kuormatolkulla lisää soraa, tien painuessa pehmeään maahan. Näin syntyy tehokas salaoja, joka kuivattaa kapean alueen ja lehdon olosuhteet on menetetty. Lisäksi ELY:n päätös sisältää option ojittamiselle, jos tarve vaatii. Tämä lopullisesti todentaa sen, että suojelualuetta ei ole edes tarkoitus säilyttää. Sitäkään ei ole huomioitu, etteivät autot kuulu mihinkään arvokkaaseen luontokohteeseen.

Pienialaisten ja harvinaisten luontotyyppien varjelu maankäytön muutoksilta toteutuu satojen yksittäisten päätösten kautta. Ympäristöviranomaiset eivät ole toimineet tarkoituksen mukaisesti, ellei tarkoitus sitten juuri ole ajaa kolmen kesäasukkaan etuja hieman lyhyemmän mökkitien rakentamiseksi. Mikään yleinen etu ei puolla uuden tien rakentamista, päinvastoin rauhallinen luontokohde menetetään. Majaalahden Hietalahden jalopuumetsikön suojelu on ollut täysin muutaman asukkaan varassa, jotka keskeyttivät laittoman hakkuun, ovat valittaneet päätöksistä ja maksaneet oikeudenkäyntikuluja.

Viranomaisten tavoitteellinen toiminta tapauksen eri käänteissä on omiaan heikentämään kansalaisen oikeustajua. Luonnon suojelemiseen voimiaan ja varojaan uhranneet yksityiset henkilöt eivät ole saaneet sitä tukea, mihin laki viranomaisia tehtävissään velvoittaa. Allekirjoittanut ei tiedä valittaako kunta ELY:n päätöksestä

 

Viite: Päätös 5.6.2015 PIRELY/418/07.01/2012

Tietoja asiasta voi Elyn lisäksi kysyä:

Kangasalan kunta, kehitysjohtaja Jarmo Kivineva

Kangasalan Luonto ry, Jorma Mäntylä

 

Päätös on saatavana myös allekirjoittaneelta.

 

Markku Välimaa

050 3450234

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.