pirtti 1

Neljä kautta kansanedustajana toiminut Pentti Lahti-Nuuttila määritteli jo vuonna 1962, mikä Kangasalan Pirtti on: kulttuuritoimintakeskus. Ja sitähän tuo kangasalalainen, jo 110 vuotta täyttävä, ulkoasultaan ja väriltäänkin niin kaunis kulttuuritalo toki on ollut, on nyt ja varmaan tulee tulevaisuudessakin olemaan. Se on, kuten Lahti-Nuuttila vielä luonnehti: "sekä perinteisen, osatun harrastamisen että mielettömänkin uuden ja kokeilevan tekopaikka, kohtauspaikka, vuorovaikutuspaikka".

Jalostava Jugend

pirtti uusi

Kangasalan Nuorisoseura perustettiin jo 1897. Perustajajäsenten listassa vilahtelee Kangasalan historiasta tuttuja, arvokkaita sukunimiä: Joutsiniemi, Tiitola,Tarpila, Heino, Helin, Thulé (sittemmin Tulenheimo). Seuran tulikin antaa mahdollisuus "parempaan illanviettoon, siellä parempiosaiset kansalaiset voisivat jalostuttavasti vaikuttaa nuorisoon." Ohjelman piti olla virkistävää ja opettavaa.

Tarkastelkaamme lähemmin niitä kahdeksaa vuotta, jotka kuluivat seuran perustamisesta sen toiminnoille suotuisat edellytykset tarjoavan keskuspaikan, Pirtin, valmistumiseen. Eivätkö nuo vuodet olleetkin koko lailla samat, joina sellainen tyylisuunta kuin Jugend (suomeksi sananmukaisesti “Nuoriso”) kukoisti maassamme parhaimmillaan. Silloin innokkaat, nerokkaat ja usein iältään hämmästyttävän nuoret kirjailijat, säveltäjät, taidemaalarit ja varsinkin arkkitehdit loivat kansallisen kulttuurimme aarteistoon melkoisia ihmetöitä. Samaan aikaan, kun Kangasalla rakennettiin Pirttiä, tehtiin esimerkiksi Tampereella sellaista nuorten kykyjen luomaa hämmästyttävää monumenttia kuin Johanneksen kirkkoa, jota nykyään kutsutaan tuomiokirkoksi.

Tuota kaikkea siivitti se vahva isänmaallinen henki, joka oli niin oleellinen inspiraattori nuorisoseuraliikkeenkin taustalla. Huomattakoon Jugend-ajan osuneen maassamme yhteen vaikean venäläisen sortokaudenkin kanssa.

Kangasalan Pirtti vihittiin käyttöönsä 16.7. 1905. Suunnittelijoina olivat rakennusmestari Selim Laaksonen ja tohtori Mikko Ahlman. Ulkonäkönsä ja värinsäkin puolesta talosta voi nykyäänkin aistia samaa tyyliä kuin monesta samoihin aikoihin valmistuneesta, varsinaisesti “Jugend-taloksi” määritellystä suomalaisesta arvorakennuksesta.

Haastetta haasteen perään

Maailman, Suomen ja Kangasalan henkiset sekä käytännön elämään ja tekniikkaan liittyvät muutokset ovat toki viimeisten 110 vuoden aikana olleet erittäin lukuisia ja nopeita. Niinpä mitä moninaisimpaa toimintaa pienellä budjetilla ja pitkälti vapaaehtoisvoimin pyörittävä Pirtti on joutunut ja joutuu yhä alinomaan uusien ja suurien haasteiden eteen. Taloudellisia tilanteita lienee talolla tuon 110 vuoden aikana ollut vain kahdenlaisia: vaikeita ja niukkoja sekä vieläkin vaikeampia ja niukempia. Lähes aina on ollut jonkinlainen pienempi ja usein suurempikin remontti käynnissä tai ainakin suunnitteilla. Esimerkiksi 1960-luvun suuri remontti ja 1990-luvun suuri remontti, sähkövalon tulo taloon vuonna 1913 ja sähkölämmityksen 1983. Tällä hetkellä salin lattia loistaa hienouttaan äskeisen suuren lattiaremontin jälkeen. Lepäävätkö Pirtin aktivistit siis nyt laakereillaan? Eivät, sillä Pirtin nettisivujen perusteellinen uudistus on alkamassa ja yläkerran arkistohuoneessakin kai olisi yhtä ja toista välttämätöntä järjesteltävää.

Huomattakoon, että Pirtti on kokenut kaksi maailmansotaakin, joista ensimmäisessä (vuoden 1918 tapahtumissa) se kärsi melkoisia, remonttia vaativia vaurioitakin ja toisessa oli hyvin pitkän aikaa puolustusvoimien käytössä.

Jotta ymmärtäisimme, miten moninaisia haasteita ja uusia tilanteita aina uusi aika on tarjonnut Pirtin toiminnoille, ottakaamme esimerkiksi tanssit. Alkuaikoina niitä ei Pirtillä ollut, sillä niillä katsottiin olevan haitallinen vaikutus nuorisoon. Nykyään tansseja kovasti suositaan, koska niillä katsotaan olevan edullinen vaikutus senioriväestöön. Välillä on ollut monia vaiheita alkaen siitä kun tanssit, niiden aiheuttamasta alkoholi- ja tappeluvaarasta huolimatta, pitkin hampain hyväksyttiin, kun ne toisaalta kiistatta tuottivat selvää rahaa.

Historia toistaa itseään

Oli osuvaa ja oikeastaan historiaa toistavaa, että Pirtti valmistui juuri muinaiselle Helaamäelle, jolla, kuten Pirttiä 1905 avattaessa korostettiinkin, sijaitsi aikanaan seudun yhteisten juhlien, kisailujen ja hauskanpidon keskus.

Pirtin 1905 valmistuessa Kangasalan kunta joutui erityisen vaikeiden taloudellisten säästöpaineiden alle kuten se sitten myös 2015 joutui, kun Kangasala-talo valmistui! Kunnan tukemana pidettiin huippuvuonna 1901 pitkin pitäjää yhtätoista lukutupaa, mutta 1907 oli lukutupia tasan yksi ja se oli Pirtillä. Ja 1906 Pirttiin sijoitettiin myös kirkon sakaristossa pitkään toiminut kunnan lainakirjasto.

Vertailukohdaksi meidän ajaltamme tarjoutuu Suoraman sivukirjaston lakkautus ja sen henkilökunnan sijoittaminen “kulttuurikorttelissa” sijaitsevaan pääkirjastoon sekä ainakin niiden kirjojen tuonti sinne, joita ei suoraan kärrätty jätelavalle. Pienen osan Suoraman jätekirjoista muuten sai pelastettua Pirtin vahtimestari Mervi Luukkanen, joka toi ne säilöön, minnekäs muualle kuin Pirtille!

Tuhannen toiminnan talo

On vaikea luetella edes osapuilleen Pirtillä 110 vuoden aikana harrastettuja toimintoja tai taloa käyttäneitä vuokralaisia sekä yhteistyökumppaneita. Sen verran kuitenkin uskaltanee sanoa, että näytelmien valmistaminen ja niiden esittäminen ovat varmaankin kuuluneet talon Kangasalan ulkopuolellakin mainetta saaneimpiin toimintoihin, samaten monenmoisen musiikin mitä vaihtelevimpien kokoonpanojen avulla esitetyt konsertit. Ja mitä kaikkea muuta onkaan ollut tarjolla! Esimerkiksi painikerhoa ja shakkikerhoa, bingoa ja biljardia, lausuntaryhmää ja maanpuolustuskurssia, huutokauppaa ja mopokerhoa, tanhua ja naisvoimistelua...Vuokralaisena on ollut niin säästöpankki kuin urkutehdaskin ja alkuvuosikymmeninä Kangasalan kunnankin tärkeimpiä toimintoja suoritettiin pitkälti Pirtiltä käsin.

Myös nykyään toiminta on hyvin vilkasta ja monipuolista ja siitä kannattaa ottaa selvää niiltä nettisivuilta, joihin on jo viitattukin. Huomattakoon, että Pirtti on nykyään erittäin suosittu ja käytännöllinen hääjuhlien pitopaikka (kirkonkin sijaitessa hyvin lähellä!)

Tervetuloa kaikki Pirtille sunnuntaina 16.8. klo 13-16. Ohjelma on runsasta ja mielenkiintoista, mm. rivitanssia, sirkuskoululaisia, Gentsin ja Duuristen esityksiä, historiikki-taulun paljastus ja allekirjoittaneen puhe.