Heinäkuussa taiteilija sahalahtelainen Moona Metsoila osallistui kolmen taiteilijan yhteisnäyttelyyn Italiassa. Roots-näyttely tulkitsi eri maista kotoisin olevien naistaiteilijoiden juuria ja taustoja. Kanadalainen Guylaine Tessier ilmensi taiteellaan intiaanisukunsa tarinoita. Italiassa asuva, mutta Kiinassa syntynyt Chen Li kertoi italialaisen ja kiinalaisen kulttuurin yhteenliittymästä. Moonan taulut Roots-näyttelyssä olivat tulkintoja rakkaudesta luontoon, metsään ja muinaissuomalaisiin taruihin.

Roots oli kuukauden ajan esillä Torinossa laajan puiston keskellä sijaitsevassa historiallisessa Mausoleo della Bela Rosinissa. Rakennus on kopio Roomassa sijaitsevasta kuuluisasta Pantheonin temppelistasta.

Projekti kansien välissä

Roots-näyttelyn yhteydessä naiset julkaisivat myös kirjan "Roots - Juuret - Tshissu". Torinon kaupungin ja Suomen suurlähetystön tukemaan kirjaan taiteilijat ovat vuodattaneet ajatuksiaan projektin teemasta. Kirjasessa on mietelmiä, kuvia taideteoksista ja runoja.

180-vuotisjuhlavuottaan viettävä kansalliseepos Kalevala on vahvasti läsnä Moona Metsoilan osuudessa kirjan teksteissä.

Omakustannekirja on 60-sivuinen, se on painettu ympäristöystävälliselle paperille Italiassa ja sen ulkoasun on suunnitellut Chen Li. Roots-kirjaa voi hankkia nettisivujen moonametsoila.-fi kautta.

Uran juurille

- Roots vei minut takaisin urani alkuaikojen metsäteemaan, mutta uudella tavalla. Aiemmin maalasin metsämaisemia ja metsän eläimiä, nyt minulla on halu kumartua syvemmälle ja tulkita metsän puiden kauniita muotoja niiden juurakoissa ja oksistossa, ihastuttavaa struktuuria kaarnassa, Moona Metsoila kertoo.

- Projekti antoi minulle hyvä syyn tutkailla metsän käppyröitä ja kaarnaisia kepakoita ihan sydämeni kyllyydestä.

Roots kirja