Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet. Työvälineet ja ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä tai työvälineet upotetaan pesun jälkeen kiehuvaan veteen.

Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua ja kuuma vesi. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.

Jos kasvihuoneessa on havaittu kasvitauteja, kasvualusta vaihdetaan. Muussa tapauksessa penkeissä viljeltäessä maa-aines vaihdetaan kokonaan uuteen noin kolmen vuoden välein. Joka kevät pintaan tai vähintään istutuskuoppiin levitetään kuitenkin kerros uutta puhdasta kasvualustaa.

Kevään kukkijat maahan nyt

Kasvihuoneen syyshuolto2Ensimmäisten pakkasöiden havahduttamat kotipuutarhurit pohtivat vieläkö ehtii istuttaa kukkasipuleja. Jos haluaa varmistaa tulevan kevään kukkaloiston, on syytä ryhtyä istutuspuuhaan nyt.

– Kukkasipuleiden istutus ja talvirenkaiden vaihto tulevat joka vuosi yhtä yllättäen. Tänä vuonna pitkään jatkuneet kesäiset päivät ovat siirtäneet monia syksyn puutarhapuuhia, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Sipulien on hyvä ehtiä juurtua ennen talventuloa, mutta istuttamista ei kannata kiirehtiä liikaa. Maan lämpötilan tulisi olla noin 6–8 astetta, jolloin juurtuminen on tehokkainta. Edullisin maalaji kukkasipuleille on hyvin vettä läpäisevä ja melko vähän ravinteita sisältävä. Kasvualustan vedenläpäisykykyä voi parantaa sekoittamalla siihen hiekkaa. Istutusalueen maata parannetaan lannoitetulla puutarhamullalla. Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus.

– Koska kukkasipulit ovat myyrien herkkua, kannattaa sinne tänne istutettujen sipulien väliin tehdä reikiä, joihin laitetaan kanankakkarakeita. Kanankakkarakeilla on myyriä karkottava vaikutus, opastaa Riikka Kerttula.

Lähde: Biolan