Suomen Pankin (EU:n keskuspankin sivukonttori) pääjohtaja Erkki Liikanen ei usko vapaakauppaan, vaikka sitä ollaan jälleen isolla askeleella USA-sopimuksen kautta lisäämässä. Näin voi päätellä siitä, että Suomen Pankki on esittänyt erittäin pessimistisen ennustuksen Suomen talouden kehityksestä lähivuosina ja vuosikymmeninä.

Silloin kun Liikanen oli Suomessa talousministerinä 80-luvun lopulla ajamassa maata integraatiolamaan, niin hän itse tiesi hypätä sopivassa vaiheessa Brysseliin. Mihin hän nyt lähtisi, kun koko pallolla menee huonosti? No ehkä Kauko-Itään, Kiinaan tai Intiaan? Mukaansa ottaisi tietenkin mukavan eläkepaketin kuten edeltäjänsä Sirkka Hämäläinen.

Huumorimiehenä Liikanen (sdp) esittää mediassa Suomen ongelmista, että kyse on ollut erityisesti kotimaisista rakennetekijöistä. Ääriryhmään kuuluvana oikeistopoliitikkona ja puhetorvena hän esittää sitten parannuskeinoiksi ne samat, mitä muutkin äärioikeistolaiset esittävät. Köyhät kyykkyyn ja sitä rataa.

Lehtijuttujen perusteella eurokin pääsee kuin koira veräjästä. Sitähän onkin kehuttu meidän korkealle arvostamiemme asiantuntijoiden ja ministereiden toimesta hyväksi ja vakaaksi valuutaksi näihin päiviin saakka, vaikka enimmillään euron arvo dollariin verrattuna nousi viime vuosikymmenellä hurjat 94 prosenttia. Suhteellinen palkkatasomme siis liki kaksinkertaistui.

Ei siinä suomipoika pärjää oikein millään alalla, sillä tuotteemmehan kilpailevat amerikkalaisten ja kiinalaisten kanssa myös euromaissa.

Samoin kiitos vapaakaupan, nyt ei ole enää mitään kotimarkkinateollisuutta. Siellä ne ovat marketeissa naapurin ja kiinalaisten valmistamat kintaat sulassa riidassa keskenään, ja hinta ratkaisee.

Pitkä talouskärvistely odottaa, tietää Erkki. Hän tietää, että EU:n ja USA:n yhdistäminenkään ei Suomelle mitään mannaa tuo, vaan päinvastoin vie. Vapaakauppa keskittää kaikkea, ja Suomi on periferiassa. Hyvää vauhtia siirtomaa.

On totta, että pienenä maana Suomi on kovasti riippuvainen ulkomaista. Lamat ovat syviä ihan luonnollisista syistä, mutta niin ovat nousutkin, jos niitä tulisi.

Tietääkö siis Erkki, että euron kurssi ei enää laskekaan? Jos isot pojat sitä laskisivat, niin kyllähän Suomi ainakin jossain määrin nousisi, kuten nousi devalvaatioilla myös Liikasen ja kumppanien aiheuttamasta ensimmäisestä integraatiolamasta 90-luvulla. Nythän elämme toista sellaista.

Tietenkään euron arvon aleneminen ei korvaa omaa valuuttaa eikä omaa keskuspankkia. Jos ne olisivat, niin maan ei tarvitsisi lainkaan velkaantua ulkomaille.

Ero EU:sta mahdollistaisi valuutalle oikean arvon, se mahdollistaisi myös paluun jonkinasteiseen protektionismiin, tulleihin, kiintiöihin ja sellaiseen.

Vaan Erkki tietää, että maan johto ei halua tai ei voi erota vapaakaupasta, ja Erkkikin tietää, että täydellisen vapaakaupan eduista ei ole olemassa mitään tieteellistä tai käytännön elämän näyttöä. Haitoista on.

Niinpä pitkä kärvistely odottaa. Mikäli ihmiset eivät herää äänestämään oikein, siis eduskunnan ulkopuolisia puolueita.

Mauri Nygård

IPU:n varapuheenjohtaja

p.0400-540 678