Kangasalla jaettiin viime syksynä koulukeittiöihin käsky, että kaikki aitoa luonnollista maitorasvaa sisältävät maitotuotteet pitää korvata kasvirasvoilla. Rasvaton maito ja kasvirasvalevitteet ovat ainoat, joita keittiöhenkilökunta saa ruoanlaittoonsa hankkia. Poislukien herrasväen tilausruokailut, joihin erikoisluvalla voi hankkia voita.

Teille, joiden 40-vuotinen aivopesuohjelma hokee Pohjois-Karjala -projektia, kehoitan katsomaan You Tubesta pätkiä rasvakeskusteluista, joissa selkeästi käy ilmi, että sen väittämät eivät kestä tiedetutkimuksen vaateita.

Jos tapaatte nuorekkaita yli 70-vuotiaita, kyselkää heiltä heidän ruokailutottumuksiaan. Yhtäläistä näillä virkeillä ikäihmisillä on tupakoimattomuus sekä marjojen, kalan ja rasvaisten maitotuotteiden käyttäminen. Lienee selvää, että he myös ovat tottuneet syömään muuta kuin ravintoköyhdytettyjä "kumiperunoita" ja valmisruokia, jotka sisältävät pitkän hyllyiän mahdollistamia kasvisrasvoja.

Kävin 17 vuotta sitten lääkärintarkastuksessa, jossa varoiteltiin kolesteroliarvoistani. Tuolloin joimme perheessä kevytmaitoa ja käytimme levitteenä muuta kuin voita. Nyt mittautin sydänfilmiä myöten kaikki arvot  ja ne olivat kaikki aivan erinomaiset. Kolesterolin kokonaisarvo oli 4,3 ja se huono kolesteroli oli 2,6 (se voi huonoimmillaan olla 10). Mitä tuona aikana tapahtui, mikä paransi kaikki arvoni ja kolesterolini erinomaisiksi, huolimatta iän suomista lisäkiloista ja liikunnan puutteesta?

Kolesterolipelottelulta putoaa pohja siksikin, että maksamme tuottaa valtaosan kolesterolista itse. Lisäksi kolesterolilla, niin hyvällä kuin "pahalla" on elintärkeitä tehtäviä, kuten rasvallakin. Wikipedian mukaan 1980-luvulla normaalin kolesterolin raja-arvo oli 7 mmol/l. Nyt se on 5 mmol/l.  Kuka päätti raja-arvon laskusta ja miksi? Lääkemyynti ainakin kohosi pilviin, kun arvoja laskettiin.

Kimmoke ruokavaliomuutokseen - joka ainoana muuttujana noiden 17 vuoden välissä selittää kolesteroliarvojen paranemisen -  alkoi, kun sairastuin sikainfluenssapiikin jälkeen autoimmuunisairautta muistuttavaan vakavaan väsymys/kipuoireyhtymään, johon länsimainen lääketiede tarjoili diagnosoimattomuuden lisäksi vain lisälääkkeitä, sivuvaikutuksineen. Samaan aikaan osui rasvakeskustelu, jossa vuosikymmenien margariinivalheet paljastettiin kansalle. Löysin avun eri vaihtoehtohoidoista ja yhtenä oli immuniteetin vahvistaminen ruoka-aineilla ja lisäravinteilla.

Perheessäni, joka myös käyttää virallisten ravintotieteilijöiden nyt jopa koululaisilta kieltämiään rasvaisia maitotuotteita on neljä  allergiavapaata, perustervettä ja normaalipainoista nuorta. Vanhan ajan terveillä ruokatottumuksillamme sairastamme äärimmäisen vähän.

Käytän, kuten lapsuudenkodissani ja kuten jo tuhansia vuosia ennen sitä, rasvaisinta maitoa ja voita. Tilamaito maistuu parhaalle, sitä se onkin, sillä maidon rasvamolekyylejä ei ole pilkottu liian pieniksi, ja näin elimistö parhaiten hyötyy niistä.

Saan näistä yhteiskunnan palkkaa nauttivien ravintoterapeuttien mielestä vaarallisista rasvaisista maitotuotteista yli 400 hyvää aineosaa; vitamiineja, entsyymejä ja rasvahappoja joita aivoni, luustoni ja koko kehoni tarvitsee. Erityisesti niitä tarvitaan  kilpirauhashormonien tuotantoon. Nälän tunne on vähäisempää, kuin jos söisin ruokaa jossa on esim. tehtaan tuottamaa harmaata massaa, joka lisäaineilla on saatu voin väriseksi.  Sitä on väkivaltaisesti eri prosesseissa käsitelty ja se eroaa molekyylin verran muovista. Osasta tuota perusmassaa on tehty kenkälankkia, osasta kasvorasvoja ja osasta värjäämällä ja lisäaineistamalla terveelliseksi virallistettua Kangasalan lapsille ja vanhuksille pakkosyötettyä levitettä. (Eräs tapaamani yrittäjä on muuten omin silmin nähnyt tämän raaka-ainemäskin tehtaalla ja kuvaili sitä epämiellyttävän väriseksi.)

Paksusuolen nukkani nauttii kun, se saa käsiteltäväkseen sulatuskelpoista aitoa ruokaa. Teollinen mömmö sen sijaan saattaisi estää huonosti sulavana tuon hienojakoisen nukan toimintaa ja häiritä vitamiinien saantia.

Sveitsissä, Hollannissa, Belgiassa tai Tanskassa paikalliset viralliset suositukset ovat kanssani samaa mieltä maitorasvojen hyödyllisyydestä. Puskan saamat rahapalkinnotko estävät Suomea muuttamasta linjaansa, vai onko meillä viranomaiset, jotka eivät kerta kaikkiaan suostu myöntämään, että metsään on menty ja tuhoa on tullut.

Luontokin lienee mieltä kanssani, sillä äidinmaidossa on hurjasti rasvaa. Jos meidät olisi tarkoitettu syömään rasvatonta maitoa, tulisi juuri sitä eläinten ja ihmisen rinnoista. Monet uudet tutkimukset osoittavat, että tyydyttyneillä eläinrasvoilla ei ole mitään yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin. Ranskalaiset nauravat margariineille ja käyttävät voita, kermaa ja oliiviöljyjä ja ovat maailman terveimpiä mitä tulee sydäntauteihin. Pitääkö muuttaa Ranskaan, jotta lapsia ei sairastuteta traktoriin sopivalla rypsiöljyllä ja "kenkälankkirasvoilla"?

Yhdysvalloissa US Surgeon General´s Office työskenteli 11 vuotta (1988-1999) todistaakseen lopullisesti rasva-sydäntauti -yhteyden paikkansapitävyyden. Lopulta virasto joutui ilmoittamaan, ettei raporttia julkaistaisi. Pekka Puska sai tuon tiedon yhdellä projektillaan ja palkintorahojakin on tullut jo monelta eri taholta.

Maksamme verorahojamme ravintoesimiehille, että he kieltelevät aitojen tuhansien vuosien perinneperusruokien antamisen lapsillemme, ilman tieteellisesti kestävää syytä aikana, jolloin on monia eri näyttöjä, joiden mukaan tulisi tehdä päinvastoin. Ihmettelen, etteivät ravintoköyhdytetyt kumiperunat, ulkomainen kaksi vuotta säilyvä jauheliha, valmisruokien lisääntymien, GMO tai aspartaami tätä verorahoin elättämäämme porukkaa juuri kiinnosta, sillä siitäkin olen ollut yhteydessä THL:n tiedottaja-armeijaan.

Virallisen näkemyksen mukaan Suomessa ei saa parantaa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla esim. diabetesta, koska ruoka ei ole lääke. Mielestäni ruoan suhteen täytyy lapsille antaa valinnanvapaus nykyisen pakko/kieltolinjan sijaan. Kangasalla juttelin juuri erään koulussa työskentelevän kanssa ja hän kertoi, että kouluruasta oli välillä salaatitkin poissa ja tilalla oli muutama lantunpalanen. Onko oikein säästää tulevaisuuden toivojemme ruokailusta aikana, jolloin ylellisyyteenkin on varoja vaikka millä mitalla? Jos katsoo Kangasalaa - niin on.

Tapio Metsoila

Päätoimittaja
Seutulainen Oy

JK)

Viisastu kerralla: hakusana You Tubeen: "A-talk rasvat" tai "Mot rasvainen kupla". Sieltä löytyy mm. seuraavat lauseet:

- Ei yhtään tutkimusta ole olemassa siitä, että voi aiheuttaa verisuonisairauksia, toteaa 40 vuotta rasvahuijausta seurannut professori Kari Salminen. THL:n puolelta (Puska / Fagerholm) kysymys väistettiin ohjelmassa. Vastausta ei tainnut olla takataskussa, vaikka merkittäviä rahapalkintoja on kyllä kolmeenkin kertaan nautittu kansanterveyden hyväksi tehdyistä projekteista.

- - - - - - -

Keskustelua rasva-asioista kunnan ravitsemusterapeutin kanssa.

Miksi Kangasalan laitoskeittiöissä ei saa käyttää lainkaan voita tai rasvaista maitoa edes ruoanvalmistukseen?

Alla kunnan ravitsemusterapeutti Hilpi Linjaman perusteluja aiheesta o.

(Punaisella kommentteja vastauksiin.)

o   Suomalaisten ravinnonsaantitutkimuksissa lapset saavat liian vähän pehmeitä, välttämättömiä rasvahappoja (omega-3). Kouluruokailussa halutaan turvata kasvulle ja kehitykselle sekä terveydelle tärkeiden pehmeiden rasvojen saanti.

(Väite perustuu mihin?)

o   Merkittävää on pehmeiden rasvojen (kasviöljy- ja kalarasva) ja kovien rasvojen (eläinrasvat, kovetetut kasvirasvat) tasapaino. Pehmeitä rasvoja on saatava ruoasta vähintään 2/3 kokonaisrasvasta. Kyse ei ole niinkään yksittäisestä ruoka-aineesta, vaan kokonaisuudesta.

(Mihin perustuu? Miksi voita ei sallita ruoanlaitossakaan? Kuinka tuo 2/3 osan sääntö voi toteutua kun kaikki aito rasva laitettiin pannaan? )

THL ja ”kovat” rasvat

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi (MT 26.11.) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Finnriski-tutkimuksesta. Laitos väittää suomalaisten kolesterolitason nousseen ja esittää syyksi siihen voin ja voi-kasviöljyseosten lisääntyneen kulutuksen.

Finnriski-tutkimuksessa on vuosina 2007 ja 2012 mitattu 25–74 vuotiaiden miesten ja naisten kolesterolipitoisuutta. Miehillä se vuonna 2007 oli 5,23 (mmol/l ) ja vuonna 2012 vastaavasti 5,25, eli erotus on 0,02. Naisilla vastaavat luvut olivat 5,27 ja 5,38 eli erotus 0,11.

THL ei ole tehnyt raporteissaan tieteelliseen tutkimukseen aina ehdottomasti kuuluvaa tilastollista tarkastelua, joka osoittaisi nämä sadasosissa mitatut erot merkitseviksi.

THL:n edustaja professori Erkki Vartiainen kieltäytyy vastaamaan yksinkertaiseen kysymykseeni erojen merkitsevyydestä ja mittauksen hajonnasta. Haluttomuus vastata kertoo kaiken: mitään todellista nousua suomalaisten kolesterolitasossa ei ole.

THL:n edustajat käyttävät jatkuvasti termejä ”kova” ja ”pehmeä” rasva. Ne ovat markkinointislangia, kuten HK:n mainoksestakin oikein korostetusti näkyy (MT 26.11.). Termit eivät kuitenkaan kuulu ravitsemustieteen sanastoon. Tieteellisissä tutkimuksissa ei näitä epämääräisiä sanoja käytetä (prof. Kari Salminen).

o   Rasvan laadulla on selkeä yhteys valtimotauteihin, joten verorahoilla toteutettavalla joukkoruokailulla halutaan edistää asukkaiden terveyttä. Kunnallisessa ruokapalvelussa toteutetaan kansainvälisen tiedeyhteisön laajasti hyväksymiä suosituksia, ei sooloajattelijoiden näkemyksiä.

(Näitä "sooloilijoita"  on ihan melkoinen määrä verrattuna Fagerholmiin ja Puskaan. Kuinka ihmeessä voi käydän näinkin: Yhdysvalloissa US Surgeon General´s Office työskenteli 11 vuotta (1988-1999) todistaakseen lopullisesti rasva-sydäntauti-yhteyden paikkansapitävyyden. Lopulta virasto joutui ilmoittamaan, ettei raporttia julkaistaisi. Paljonkohan nollatutkimus muuten maksoi?)

o   Huolestuttavaa on, että suomalaisaikuisten kolesterolitaso on kääntynyt nousuun, terveysalan ammattilaiset pelkäävät valtimotautien lisääntymistä: www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote

(Suomalaiset ovat ensi kertaa laihtuneet kokonaisuutena, kun rasvakeskustelun ansiosta osa väestä on herännyt huomaamaan vuosikymmenien valheet ja siirtynyt voihin ja eläinrasvoihin kovetettujen teollisten tuotteiden sijaan. Tuosta tutkimuksesta oli uskottavaa kritiikkiä, jota tosin valtamedia ei suostunut julkaisemaan. Finnrisk tutkimuksen ongelmat voi lukea tuosta blogista ja kommenteista viisastuu lisää  ////   blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2012/12/03/thl-jatkaa-huijaamista/)

o   Lasten valtimoterveyttä selvittävä laaja STRIP-tutkimus on osoittanut, että kolesterolin kertyminen verisuomiin alkaa jo varhaislapsuudessa: stripstudy.utu.fi/tutkimus.html. Tämän vuoksi oikeat valinnat ja makutottumukset ovat tärkeitä jo lapsena.

(Pelottavinta onkin, että lapset opetetaan syömään luonnottomia kasvi- ja margariinirasvoja, joiden epäiilään edesauttaa allergioita, masennusta, kehityshäiriöitä ja altistusta diabetekselle. Jatkuvaa näläntunnetta, kun kumiperunat, halvat einesateriat ja salaatin puute säästösyistä kuihduttaa heidät pikkuhiljaa sairasteollisuuden käsiin; voin A-vitamiini ja yli 400 rasvahappoa jäävät heiltä saamatta, jos kotonakin on sama meno.)

o   Pohjois-Karjala –projektissa oli nimenomaan tavoitteena vähentää valtimotauteja. Keinoina tässä oli suolan ja kovan rasvan sekä tupakoinnin väheneminen. Tuloksena sydänkuolleisuus väheni peräti 80 %:lla, aivoinfartit vähenivät 80 %:lla ja elinikä piteni 9 vuodella. Ruokatottumusten ja elämäntapojen muutoksen on arvioitu selittävän noin puolet tuloksesta.

(Arviollako mennäänkin? Valitettavasti itse Puska joutui televisiossa myöntämään, että tämä projekti ei todista mitään, ja professori vyörytti kolme metatutkimusta, jotka todistavat juurikin päinvastoin kuin Puskan opit. P-Karjala -projektin tieteellinen arvo on nykyisin nolla, sen voi liki jokainen googlettaa.)

o   Kouluruokailua kehitetään Kangasalla kokonaisuutena. Ruoan houkuttelevuus ja aikuisten mukanaolo ruokailutilanteissa ovat tärkeitä.

(Joutuvatko aiheessa valistuneet opettajatkin nyt myös kärsimään tästä pakkorasvatonlinjastamme? Ei ihme ettei valvojia enää tahdo löytyä. Sariolan koulu joutui kyselemään salaattienkin perään hiljattain)

o   Aikuisten positiivinen asenne ruokaa kohtaan edistää lasten ja nuorten hyviä ruokatottumuksia. Ruokaan liittyvät kohut ja kielteinen huomio vaikuttavat negatiivisesti.

(Suomeksi yllä oleva lause: Pitäkää nyt se päänne jo kiinni ja lakatkaa arvostelemasta meidän P-Karjala -projektia, jonka ansiosta Raisio sai isot voitot, kun pääsi myymään kenkälankki-kasvorasva ja margariinit samasta edullisesta harmaasta mössöstä, jonka valmistaminen oli paljon edullisempaa kuin voin. )

Margariiniin ja kasvirasvoihin on aina liittynyt kohua ja ihmeellisiä juttuja.

Alkuaikoina margariiniteollisuus jäi jopa kiinni siitä että kissan ja ketun raadot lyötiin samaan mäskiin (tuossa prosessissa kun kuolee jokainen bakteeri ja elinvoimainen molekyyli), paljastajana oli Uusi Kuvalehti. Siitä tuli lause: "Ennen pantiin mirrit multaan, nyt ne päätyy Suvikultaan.

yle.fi/uutiset/mirrista_suvikultaa_-_60-luvun_kuvottava_margariinisota/6504391

fi.wikipedia.org/wiki/Margariiniskandaali

o   Joukkoruokailun ravitsemuksellisen laadun suositukset löytyvät seuraavissa lähteissä:

-          Kouluruokailusuositus: www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ravitsemussuositukset/erillisryhmat/koululaiset/  

-          Sosiaali- ja terveysministeriö, toimenpidesuositus joukkoruokailun kehittämisestä: www.stm.fi/julkaisut/nayta/-/_julkaisu/1492345

(Mikä tai kuka on tuo mystinen työryhmä, mihin muuhun kuin Puskan projektiin he nojaavat? Kuka muutti suosituksen pakoksi Kangasalla?)

o   Ihmisillä on ristiriitainen tunne ravitsemusasioista, mediasta saatu tieto on sirpaleista. Tutkimustiedon ja ammattilaisten näkökulmasta isoja muutoksia suosituksissa ei ole kuitenkaan tapahtunut. Kansalaiset tarvitsevat selkeää ja asiallista tietoa, mistä on kyse rasvakeskustelussa.

(Valtamedian info on ollut lähinnä täysin voin ja kovien rasvojen haukkumista, muistuu mieleen rasvakeskustelun jälkeinen AL-n kokosivun artikkeli, jossa voi oli pahaa ja kasvirasvat hyviä.  Vasta nyt kun media on sirpaloitunut, on kritiikkikin lopultakin saanut palstatilaa vaihtoehtolähteissä.)

Hilpi Linjama

Ravitsemussuunnittelija (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti)

Kangasalan kunta / Sosiaali- ja terveyskeskus

hilpi.linjama(at)kangasala.fi, p. 040 1336 387

 Keskustelua aiheesta / Hilpi Linjama laillistettu ravitsemusterapeutti  - Tapio Metsoila voin käytöllä kolesteroliarvonsa kuntoon laittanut keski-ikäinen mies.

Linjama Hilpi kirjoitti 18.12.2014 kello 8.31:

Hei Tapio.

Korostan vielä sitä, ettei kyseessä ole kaksi jengiä, vaan ravitsemussuositukset on laatinut kansainvälinen parhain käytettävissä oleva tiedeyhteisö joka on perehtynyt tutkimuksiin riippumattomasti. Sooloajattelijoita maailmaan mahtuu. Yksilötasolla ruoan terveysvaikutukset voivat vaihdella, eli kova rasva on kolesterolia nostavan geeniperimän omaavalle vieläkin haitallisempi kuin muille.

Suomessa oli kansallinen Dehkon 2D-hanke, suosittelen perehtymään siihen. Tämän hankkeen aikana ihmisiä heräteltiin terveydenhuollossa painonhallintaan pienin elämäntapamuutoksin. Tuloksena oli, että väestön lihominen pysähtyi. Karppausbuumi käynnistyi tämän hankkeen loppuvaiheilla, ja samoihin aikoihin aikuisten kolesterolitasot lähtivät nousuun. Kaikkia yhteyksiä voimme vain arvailla. Ajattelen, että karppaus on monille tuonut hyvää mm. lisääntyneen kasvisten käytön ja vähentyneen sokerin saannin vuoksi, nehän ovat yhdenmukaisia tavoitteita ravitsemussuositusten kanssa.

Muistutan myöskin, että rypsiöljy on luonnollinen rasva. Pakotuksesta tai mustavalkoisuudesta ei ole kyse, vaan ruokailun kokonaisuudesta. Ravitsemussuosituksissa ei kielletä kovia rasvoja, vaan korostetaan niiden määrää suhteessa pehmeisiin rasvoihin.

Terv. Hilpi

Hilpi Linjama

Ravitsemussuunnittelija (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti)

Kangasalan kunta / Sosiaali- ja terveyskeskus

hilpi.linjama(at)kangasala.fi, p. 040 1336 387

Lähettäjä: Tapio Metsoila [mailto:Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ]

Lähetetty: 17. joulukuuta 2014 17:41

Vastaanottaja: Linjama Hilpi

Aihe: Re: VS: Nettijatkomme

Kiitos viestistäsi Hilpi, joka tosin tuotti lisää kysymyksiä.

Pakotuksesta ei ole kyse? kts. tämän kirjoituksen viimeiden tiedote.

Minun puolesta jokainen saisi valita itse rasvansa, mutta se että menitte Kangasalla poistamaan mahtikäskyllänne jopa voin ruoanlaitosta, se oli jo liikaa ja sitä pidän erityisen huolestuttavana. Puskan teoriat ovat sortuneet jo liki jokaisen mielessä, joka on asiaa viitsinyt tutkia syvemmälti.

Olisi jo aika antaa lapsille valinnanvapaus. He kyllä itse sitten tietävät milloin heidän elimistönsä kaipaa maitorasvan yli 400 hyödyllisen aineosan apuja kasvuunsa. Mutta nyt on käynyt niin että Puskan oppien kannattajat ovat näköjään kieltäneet heiltä voin ja rasvaisen maidonkin

Koska aiotte sallia lapsille valinnanvapauden valita terveellisen voin ja epänormaalien tekorasvojen välillä, ja kurrin ja aidon maidon välillä ?

Rypsiöljyn alfanolihappo sopii paremmin traktorin polttoaineeksi, kuin lapsien terveyttä tuhoamaan.  Vai on rypsiöljy luonnollinen rasva? Voinet varmaan kaivaa THL:n selitysarkistosta tuon tutkimuksen esiin, rahoittajatkin olisivat kiva nähdä.

Ohessa sooloajattelijoiden juttuja rypsiöljyn ihanuudesta, jota te nyt pakotatte mahtikäskyillänne lapsillemme ja vanhuksillemme.

www.anttiheikkila.com/blogi/miksi_en_kayta_rypsioljya/

safkatutka.fi/rypsijarapsi/

MS-tautia sivuoireena?

www.magneettimedia.com/lopettakaa-rypsioljyn-kaytto-heti/

Kaiken muun lisäksi rypsiöljyt tyhjentävät kehon E-vitamiinivarastot ja häiritsevät normaalia aineenvaihduntaa ja entsyymien toimintaa. Se vaimentaa immuunijärjestelmää. Rapsiöljy on tyydyttymätön öljy, jossa on runsaasti pitkäketjuista erukahappoa, joka on liitetty sydänvaurioihin ja sydänsairauksiin. 70-luvulla keksittiin menetelmä muuntaa geneettisesti rypsiä ja rapsia siten, ettei niissä ollut enää merkittävästi erukkahappoa, vaan sen sijaan oleiinihappoa, joka aiheuttaa rypsiöljyille omat huolenaiheensa:

__________________________________

Ja sitten toista soolonäkemystä kasvirasvapakottajien maailmankuvaa laajentamaan:

- Pieni otos ”öljy&rasva valikoimastani”. Voita käytän paistamiseen sillä se ei härskiinny kuumentaessa. Kookosöljyä lisään aamuisin kahvin sekaan ruokalusikallisen verran, siitä saa kivasti energiaa päivään. Möllerin kalanmaksaöljy on todella miellyttävä tuttavuus: olin todella yllättynyt kuinka hyvältä se maistuu! Pähkinäöljyä kaadan usein smoothie-juomien sekaan ja lesitiiniä ripottelen milloin mihinkin välipalaan.

Rasvanlähteet

Hyvien rasvanlähteiden käyttö ei ollut  luennolla yllätys, mutta sen sijaan niiden runsas käyttö oli. Naiset mielellään karsivat rasvat pois kokonaan ruokavaliosta. Kun katsoo Jaakon, Samin tai Ollin ulkomuotoa, niin voi todeta, että kropassa ei ainakaan se rasva näy.  Se sijaan hiilihydraattien käyttö on heistä jokaisella huomattavasti vähäisempää. Rasvoista esiin nousivat avokado, kookosöljy, neitsytoliiviöljy ja eläinrasvat.  Sooloilijana olivat Olli Sovijärvi, Sami Sundvik ja Jaakko Savolahti.

______________________________

Linjama Hilpi kirjoitti 17.12.2014 kello 13.04:

Hei Tapio,

Olemme jo aiemmin käyneet keskustelua aiheesta, jolloin suosittelin Sinulle tutustumista tieteellisiin tutkimusaineistoihin.

Tänä vuonna uudistuivat Suomalaiset ravitsemussuositukset Pohjoismaisten ravitsemussuositusten pohjalta. Yli sata ravitsemustieteen asiantuntijaa kävi toisistaan riippumatta läpi kaikki uudetkin tieteelliset tutkimukset. Tuloksena oli, että edelleen on vahva tutkimusnäyttö olemassa siitä, että valtimotautien riski pienenee kun kovaa (tyydyttynyttä) rasvaa korvataan pehmeillä (tyydyttymättömillä) rasvahapoilla. Yksilötasolla riski on eri ihmisillä erilainen, ja yksilöllistä riskiä voidaan arvioida mm. veren rasva-arvojen ja muiden sairausriskien perusteella.

Kouluruokailussa käytettävä 60% kasvimargariini on valmistettu rypsiöljystä, eikä se ole kevyttuote kuten tekstistäsi voi päätellä. Se ei myöskään ole muovista massaa, vaan kasviöljyä. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa korostetaan kasviöljyjen ja muiden pehmeän rasvan lähteiden, kuten kala, pähkinät ja siemenet, terveysvaikutuksia. Kouluruokailussa öljypohjainen salaatinkastike ja kasviöljystä valmistettu levite ovat tärkeitä tapoja turvata riittävää pehmeiden ja samalla elimistölle välttämättömien rasvahappojen saantia (linoli- ja linoleenihappo).

Seuraavista linkeistä voit lukea tutkittua tietoa aiheesta:

www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ravitsemussuositukset/suomalaiset+ravitsemussuositukset/  

www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/energiaravintoaineet/rasvat/kysymyksia-ja-vastauksia-rasvan-laadusta

www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi50025.pdf

Peräänkuulutan asiallista tiedotusta ja keskustelua aiheesta. Jokainen tekee päätöksen omasta kotiruokailustaan, mutta verovaroilla toteutetussa joukkoruokailussa toimimme uusimman tutkimustiedon pohjalta ja pyrimme edistämään terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla.

Välitän viestisi myös ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpäälle tiedoksi.

Yst. terveisin

Hilpi Linjama

Ravitsemussuunnittelija (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti)

Kangasalan kunta / Sosiaali- ja terveyskeskus

hilpi.linjama(at)kangasala.fi, p. 040 1336 387

 ______________________________

Margariinia ei ole väitetty muoviksi, vaan se on sitä hyvin lähellä, ja elimistö ei sitä edes tunnista aina ruoaksi.

Viittaus margariiniin ja muoviin. Hilpi ei huomannut, että tarkoitin sitä, että margariini eroaa molekyylin verran muovista. Ja valmistusprosessi on erittäin tehokas tappamaan kaiken elollisen. Linkistä: Transrasvahapot. Erittäin merkittävä syy margariinin kielteisille vaikutuksille on kovettamisprosessissa syntyvät transrasvahapot. Rasvahappojen kemialliset muutokset johtavat siihen, että keho ei tunnista niitä, ja silloin useiden sairauksien riski kasvaa. Itse asiassa margariini on kemiallisesti vain yhden molekyylin päässä muovista, joka on sekin koostuu rasvahappojen ketjuista. Margariinin lisäksi transrasvahappoja on mm. uppopaistetussa ruuassa, leivonnaisissa ja perunalastuissa. Iso pussi popcornia voi sisältää yli neljä grammaa transrasvaa, mikä vastaa samaa määrää, jonka saa syömällä yhden donitsin tai annoksen ranskalaisia perunoita.

Myös kovetettu kasvirasva on margariinia. Näin toteaa eräs lukuisista sooloajattelijoistamme tanskalainen lääkäri

Carsten Vagn-Hansen.

Hän on harjoittanut lääkärin ammattia 18 vuotta sekä toiminut myös opettajana ja kurssinjohtajana lääkärien täydennyskoulutuksessa.

_____________________________

Moi

Kiitos Hilpi, tutustun näihin pikapuoliin ja vertailen sitä uusiin tutkimuksiin, jotka vallan päinvastaista toteavat.  Jos kerran molemmilla puolin on tutkimuksia joihin nämä asiat voidaan tukea, onko oikein että "margariinirypsijengi" saa pakottaa kaikki omaan muottiinsa?

Minusta se on yhtä väärin kuin että voin ja aidon maidon kannattajat pakottaisivat Pekka Puskan oppeihin uskovat syömään aitoja luonnollisia kovia rasvoja.

Monilla voi olla sellainen geeniperimä kuin minulla, joille voi ja rasvainen maito on sopivinta ja kurnaali (rasvaton maito ) ja prosessoidut kasvi tai muut epänormaalit rasvat ovat lähinnä vahingollisia sairauksia aktivoivia haitallisia ruoka-aineita.

Kuten luit, itselläni on kokemuksia ja mitattuja sellaisia,  tästä kevyt / aidot rasvat käytöstä, jotka viittaavat voin ja rasvaisen maidon terveysvaikutuksiin, perin kummaa että kun ihmiset alkoivat karppaamaan tässä maassa, niin silloin kansan tilastollinen lihominen pysähtyi. Tosin muistan ihmetelleeni kuinka ilman mitään todisteita Pekka Puska riensi siitä heti itselleen julkisuudessa kunniaa ottamaan, mutta vaikea on nähdä että Puskan rasvaopit olisivat tuota efektiä saaneet aikaan. Varsinkin kun juuri tuolloin tuli vihdoin esiin P-Karjala projektin virheet ja julkisuuteen päässyt kritiikki projektista,  eikä sitä enää voida käyttää tieteellisenä perusteluna voin kieltämiselle koululaisilta. Uudet tutkimukset  missä ne ovat? Mielelläni niihin tutustuisin. Voisitko Hilpi esittää näitä tutkimuksia ja niiden rahoittajatahoja tarkemmin?

yst: Tapio Metsoila

 __________________________________

Edelleen vastaamatta ovat seuraavat asiat:

Koska margariinikasviöljypakotus loppuu ja lapsemme ja vanhukset saavat ihan itse valita aitojen maitorasvojen tai teollisen hyvin väkivaltaisesti monien eri prosessien läpi vietyä kasvirasvasekoituksia arkeensa?

Hilpin ja THL:n mielestä jotkut tutkimukset tukevat heidän täysin epätieteellistä ja epäpätevää P-Karjala Projektia, mutta moni sooloajattelia perustelee ajatuksensa sekä tutkimuksiin että kokemuksiinsa. Kuinka silti on mahdollista että toisen uskontokunnan käskytyksen mukaan on kaikkien syötävä teollisia rasvoja, joiden haitoista on esitetty täysin uskottavia tutkimuksin perusteltuja väitteitä, joita ei ole pystytty kumoamaan? Lisäksi viimeksi kun kangasalan kunnanhallitus tätä aihetta käsitteli oli yhtenä syynä se että kunnalla ei ole varaa antaa valinnanvapautta lapsilleen. Erikoista aikana, jolloin ylellisyyteenkin on varoja vaikka millä mitalla.

Sooloajattelijoita ovat mm ( en ehtinyt enempää hakea, mutta näistäkin saisi jo melkoisen kuoron aikaiseksi tai hiljennettäväksi).

Tapio Metsoila

Hallituksen pj. Seutulainen OY

Heikki Karppanen

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, professori (emeritus, Helsingin yliopisto)" joka viittasi noin 600 000 ihmisellä tehtyyn tutkimukseen, joka todisti että eläinrasvoilla ei ole mitään merkitystä sydän ja verisuonitauteihin. Ei siis minkäänlaista yhteyttä.

Jani Somppi

Liikuntafysiologi, LitM

Osteopaatti D.O.

Taija Somppi

Yleis- ja verisuonikirurgi

Parantavat Rasvat kirjan kirjoittajat.

Valio Oy:n tutkimusjohtaja professori h.c. Kari Salminen

Antti Yrjänä Heikkilä, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, kirjailija ja kustantaja. Heikkilä on kirjoittanut erityisesti ravitsemuksesta ja kivunhoidosta, ja hänet tunnetaan vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhujana.

Uusin kirja on Diabeteksen hoito ruokavaliolla.

Tanskalainen lääkäri

Carsten Vagn-Hansen.

R. Chowdhury Cambridgen yliopistosta.

Tampereen ja Oulun yliopistojen emeritusprofessorit Pentti Tuohimaa ja Matti Järvilehto

 Paul Tiililä 83 v, jolla kolesterolit kohdallaan ja kynä edelleen terävänä huomioimaan tapahtumia.

Hei,

koko lapsuuteni ja alkunuoruuteni ajan join paljon suoraan tilaltamme tuotua maitoa, suoraan karjakeittiöstä jäähdytyksen jälkeen ruokapöytään. Ja voita ole aina nauttinut paljon, ei yksin leivän päällä vaan myös mausteena ruoan joukossa. Ja kolesterolit ovat kohdallaan,

t. Paul

SBU soolokomitea mietti pari vuotta = Tulos ei mitään tieteellistä perustetta vuosikymmenien rasvahuijaukselle.

Ruotsin valtion komitea, Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) pohti asiaa kaksi vuotta ja julkaisi 5.5.2010 kannanottonsa. Sen mukaan tuki vähärasvaiselle ruokavaliolle on "laihaa", sille ei löydy tieteellisiä perusteita.

Sweitsissä maitorasvat ovat terveellisiä, samoin Ranskassa, Hollannissa, Belgiassa. ( Sooloilijamaat )

Lääkäri Dwight Lundell on toiminut sydänkirurgina 25 vuotta ja tehnyt yli 5000 avosydänleikkausta toimiessaan Banner-sydänsairaalan johtavana lääkärinä ja kirurgian ylilääkärinä sekä oman praktiikkansa parissa Arizonassa. Vuosikymmenien ajan hän toisteli samoja vakiintuneita oppeja ruokavaliosta muiden lääkärien kanssa, mutta nyt hän haluaa paljastaa vuosikymmeniä kestäneen valheen kolesterolista sydäntautien syntipukkina, mistä hän on myös kirjoittanut kirjankin. - Näitä suosituksia ei voi enää hyvällä omallatunnolla puolustella tai perustella tieteellä. Pari vuotta sitten tapahtunut läpimurto sydäntutkimuksessa paljasti, että verisuonen seinämän tulehdus on todellinen syy sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä on vähitellen johtamassa suureen muutokseen sydän- ja verisuonitautien hoitokeinoissa.?Kauan sitten vakiintuneet ruokavaliosuositukset ovat luoneet ylipainon ja diabeteksen epidemian, jonka seuraukset ylittävät minkä tahansa historian ruton kuolleisuudessa, kärsimyksissä ja taloudellisissa kustannuksissa. Vuosittain ihmisiä kuolee sydän- ja verisuonitauteihin enemmän kuin koskaan ennen, huolimatta vähärasvaisemmasta ruokavaliosta tai siitä, että jo neljännes amerikkalaisväestöstä popsii kalliita statiinilääkkeitä. Yhdysvaltojen sydänliiton tilastojen mukaan sydän- ja verisuonitaudeista kärsii 75 miljoonaa amerikkalaista, diabeteksesta 20 miljoonaa ja diabeteksen esiasteesta 57 miljoonaa. Näistä ongelmista kärsii joka vuosi enemmän ihmisiä ja yhä nuorempina.

www.Magneettimedia.com/tunnettu-laakari-paljastaa-sydan-ja-verisuonitautien-todellisen-syyn/

___________________________________

Hilpi Linjamaa Kangasalan kunnan palkollinen ja verorahoillamme lapsien rasva-asioita työkseen miettivä perustaa kantansa näin:

- Korostan vielä sitä, ettei kyseessä ole kaksi jengiä, vaan ravitsemussuositukset on laatinut kansainvälinen parhain käytettävissä oleva tiedeyhteisö joka on perehtynyt tutkimuksiin riippumattomasti. Sooloajattelijoita maailmaan mahtuu.

Ikävää vain että tuo parhain tiedeyhteisö ja sen saamat tulokset, miksi ne eivät ole vakuuttaneet yllä olevia sooloajattelijoita, miksi ?

Missä ne tulokset ovat ja tutkimukset? Miksiköhän Pekka Puska ei niitä kertonut Prof. Kari Mattilalle Ylen rasvakeskustelussa?

Onhan sentään merkittävä asia kyseessä, siitä on satatonnia ja pari muuta merkittävää palkintoakin saatuna.

Yhdysvalloissa US Surgeon General´s Office työskenteli  11 vuotta (1988-1999) todistaakseen lopullisesti rasva-sydäntauti-yhteyden paikkansapitävyyden.  Lopulta virasto joutui ilmoittamaan, ettei raporttia julkaistaisi. Paljonkohan nollatutkimus muuten maksoi? Onko jo uusi tutkimus tehtynä?

Erikoista tässä kuviossa on että mm. Aamulehti on usealla artikkelilla kompannut Hilpin ja THL:n näkemyksiä näistä pehmeistä rasvoista ja haukkunut kovia luonnollisia rasvoja vaarallisiksi, miksi. Ja viittauksia tieteellisiin tutkimuksiin ei noissa artikkeleissa ole lainkaan näkynyt, miksiköhän?

Eräs sooloajattelijan väite, joka voi olla totta - tai sitten ei, mutta ilman tätäkin P-Karjala Projekti ei täytä tieteellisen tutkimuksen vaateita.

Puskan Pohjois Karjala projekti perustui seudulla pari kolme sataa vuotta sitten vaikuttaneisiin Pottosen sukuun ja jälkeläisiin.

Heillä kaikilla on ja oli geenivirhe, joka aikaan sai sydänkuolleisuutta. Nämä henkilöt olivat tutkimusaineistona Puskan projektissa.

Mutta eihän silloin kukaan mitään kunnon ruokaa saanut eikä syönyt, perunaa ja sipulista ja vehnäjauhoista kärvennettyä soosia ihmiset söi , mutta ei ollut ylipainoakaan.

Hollannissa ja Belgiassa lapsille pitää antaa punaista ( KOVAA RASVAA) maitoa.

www.raikasweb.com/tag/pohjois-karjala-projekti

Linkistä:

Pohjois-Karjalassa sydän- ja verisuonitaudit olivat vähenemässä jo ennen kuin projekti aloitettiin. Lisäksi verrokkiryhmässä Kuopiossa sydän- ja verisuonitaudit vähenivät samaan aikaan enemmän kuin kasvirasvoihin siirtyneillä alueilla. Kuopion verrokkiryhmä kuitenkin pudotettiin projektin raportista kokonaan pois, koska se ei sopinut teoriaan kasvirasvojen terveyttävästä vaikutuksesta.

Vallitseva tilanne saa muuten rauhallisen mieleni järkkymään. Ihmisiä ohjaillaan miten tahdotaan. Saan kuitenkin valtavasti voimia siitä, että joukossa on poikkeavia yksilöitä, jotka uskaltavat kyseenalaistaa asioita ja ohjata kanssaihmisiä oikeaan suuntaan. Antti Heikkilä, Matti Tolonen, Olli Posti ja kumppanit levittävät sanomaa, joka tavoittaa yhä useamman meistä. Herääjien joukko kasvaa ja voimistuu. Vielä tulee aika jolloin totuus voittaa.

____________________________

Parantavat rasvat -kirjan kirjoittajan Jani Sompin kommentti:

Hei,

Tänä päivänä väite siitä, että tyydyttynyt rasva olisi vaarallista, on

aikaansa elänyttä. Viimeisempänä Mikael Fogelhom, ravitsemustieteiden

professori, myönsi olleensa väärässä.

Tästä asiasta kirjoitimme jo v. 2011 kirjassamme Parantavat Rasvat, josta

on otettu 5. painos.

Merkittävää on tietää ja ymmärtää, että voissa oleva Retinoli, A-vitamiini

on tärkeä stressi- ja kilpirauhashormonien osatekijä. A-vitamiini on

tärkein rasvaliukoinen vitamiini vastustuskyvyn kannalta. Listaa voisi

jatkaa pitkään.

Tänä päivänä kukaan terveydenhuollon henkilö ei voi väittää, etteikö

tietoa olisi. Myöskään kukaan ei voi enää väittää, että kolesteroli olisi

sydänsairauksien syy. Joka näin väittää, ei ole päivittänyt tietojaan.

Tieto on ihan kaikkien saatavilla. Lähinnä kysymys on siitä, halutaanko

vanhoja ja vääristyneitä ohjeita muuttaa.

Mielestäni asiasta tulisi järjestää Kangasalla avoin yleisötilaisuus,

jossa asiasta kerrotaan kansankielellä.

Loppujen lopuksi vastuun koululaisten terveydestä, tai sen

laiminlyönnistä, kantavat päättäjät.

Ystävällisin terveisin,

Jani Somppi

Liikuntafysiologi, LitM

Osteopaatti D.O.

_____________________________

Kahdeksan teesiäni (Tapio Metsoila)

1. Haluaisin ihmisten saavan innoitusta itse testaamaan, mitä vaikuttaa, kun muuttavat virallisen kevyttuote-nollamaito -linjansa vanhaan tuttuun voi-rasvaisempi maito -linjaan.

2. Haluaisin ihmisten huomaavan, että THL:llä ei oikeasti ole mitään tieteellisen tarkastelun kestävää teoriaa tai tukea nykyiselle ruokasuositukselleen, josta ovat jopa saaneet pakkosyöttötavan aikaiseksi koululaisillemme ja laitosvanhuksillemme, ja jopa armeijan maanpuolustajille, jotka tarvitsevat energiaa eikä kurrimaitoa, joka ennen oli halveksituin maidon jämätisle, joka siolle heitettiin.

Jos sellaisen löydät, kerro minullekin siitä.

3. En vaadi ketään lopettamaan THL:n ja mediamme luomaa hype-kevyttuote-margariini, kasvirasva-linjaansa, mutta pidän pöyristyttävänä sen, että hyväksymme THL:n pakotuksen lapsillemme ja vanhuksille aikana, jolloin uudet tutkimukset eivät enää tue sydäntautipelotteluyhteyttä, vaan uhka on kääntynyt toisinpäin.

On olemassa lapsia, joiden ainoa aitojen rasvojen saantihetki voi olla kouluruokailu ja kun siellä on poistettu aidot maitorasvat ja korvattu ne kemian tuotteilla, on tulos sairastuminen ja hidas nääntyminen.

4. Haluan THL:n vastuuseen ruokavaliopakotuksestaan, jota se harrastaa edelleen. On uskomatonta, että he ovat onnistuneet pakottamaan heikoimmassa valinta-asemassa olevat lapset ja vanhukset tuohon kevyt-linjaansa, ottamalla pois muut vaihtoehdot.( Kuten jopa voin käytön ruoanlaitossa)

5. Suomalaiset ovat nyt alkaneet vihdoin kansakuntana laihtua, kun TV:n rasvakeskustelussa kangasalalaiset Sompit ja professori Kari Salminen höykyttivät faktoillaan Fagerholmin ja Puskan liki 6-0.

7. Tarkkaile ympäristösi ihmisiä, ja saatat huomata sen, minkä minäkin. Sellainen vanhus, joka on nuorekas ja pirteä omaa useimminten seuraavanlaisen ruokavalion: marjoja, voita, eläinrasvoja ja tietysti tupakoimattomuus ja liikunta.

Vastaavasti ne, jotka kaupassa ostavat kevyt-tuotteita ja kasvirasvoja ovat usein ylipainoisia. Suurin vaikutus väärillä rasvoilla on ihoon, hiuksiin ja näkökykyyn sekä aivojen toimintaan.

8. Tutki itse asioita, älä hyväksy valmiiksi tehtyjä teesejä, varsinkin nykyään suuryritysten aikana. Firmoilla on niin paljon markkinointirahaa, että sillä saa tutkimuksia, tilastoja, mainoksia, valtamediaan artikkeleita ja jopa lobattua poliittisia päätöksiä aikaiseksi. USA:sta ja EU:sta löytyy näitä esimerkkejä jo roppakaupalla. THL nauttii itse wikipedian mukaan vuodessa 35 miljoonaa euroa lääkeyhtiöiden tutkimusrahoja.

Mielenkiintoista, että THL on sekä ruokateollisuuden että lääketeollisuuden asialla. Jos syömällä saamme itsemme sairaaksi, on sentään apu onneksi saman laitoksen alla, ja apu saadaan vaikka pakkorotuslain avulla jokaiseen kotiin, kuten alla oleva linkki todistaa.  Mikä onkaan tuo lakitekstiin  ovelasti ujutettu täysin tulkinnanvarainen terveydenhoidollinen tärkeä syy? Sekö että joku onnistuu luomaan uskottavan uhkakuvan, johon kallis rokote on ainoa hyväksytty ja virallinen ratkaisu? On syytä muistaa että sikapiikin sivuvaikutusten uhrien kalliit epilepsialääkkeet maksavat veronmaksajat, ei voitot ( oli muuten 52 miljardin bisnes ) keränneet lääkeyhtiöt.

www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100243

Linkistä:

12 §

Kunnan on järjestettävä yleisiä pakollisia rokotuksia sellaisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi, joka voi saada aikaan huomattavaa vahinkoa väestön tai sen osan terveydelle, taikka muusta terveydenhoidollisesti tärkeästä syystä.

________________________________________________

Humoristeja kehoitan katsomaan Tube videot; Jos ne kolahtavat, sinustakin voi tulla sooloajattelija sellaisten omien kokemusten ja miettimisen perusteella. Anna edes kotonasi lapsellesi voita ja rasvaista maitoa. Hänen allergian, masennuksen, diabeteksen, jatkuvan nälän ja sitä myötä lihavuuden syy voikin olla,,, niin missähän veikkaat sen olevan, voissa ja maitorasvoissako, joita juuri rajoitettiin rankasti kangasalaisten kouluruokailussa.

https://www.youtube.com/watch?v=qEUw2iyEx-U#t=92

https://www.youtube.com/watch?v=FTwtKqJWI9w

______________________

Linkkejä aiheeseen muualla, joissain linkeissä myös muuta asiaa, johon emme ota kantaa:

koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181676-tulilanka-palaa-jo-suomalaisenkin-rasvasodan-pommissa

kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/merkittava-puheenvuoro-rasvakeskusteluun

ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2014/11/14/tanskan-pekka-puska-maitorasva-on-ystavamme/

ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/10/16/pekka-puska-mikael-fogelholm-virheellista-tietoa/

medianvahtikoira.blogspot.fi/2012/01/totuus-kevytlevitteista-margariinista.html

www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/61545-rasvakeskustelu-kuohuu-yli-ayraidensa-levitetty-kunniaani-loukkaavia-valheita

Alimman linkin tärkeä lause:

- Tutkijoiden puolesta minulle vastasi hankkeen päätutkija R. Chowdhury Cambridgen yliopistosta. Hän vahvisti, että edellä kerrotut Suomessa levitetyt väitteet eivät pidä paikkaansa.

Sen sijaan hän vahvisti, että Karjalaisen artikkelissa oli täysin oikein kerrottu heidän lopulliset päätelmänsä 600? 000 henkilöön kohdistuneesta analyysistä ja erityisesti, että tutkimuksessa kovien rasvojen ja sydäntautien välille ei löytynyt minkäänlaista yhteyttä; Heikki Karppanen

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, professori (emeritus, Helsingin yliopisto)"

___________________________________

Mahtavat rahapalkinnot kansakunnan "margariinittamisesta"

Mikä oli se taho, joka antoi 100 tonnia puhtaana käteen?

sundqvist.blogspot.fi/2008/02/pjohtaja-puskalle-palkinto.html

Puskan palkinnon taustoja käsittelevät nettikirjoitukset poistettu mm. suomi 24 -palstalta. Miksi?

?Suomi 24 -keskustelussa Vähähiilihydraattiset dieetit -palstalla on viesti, jossa kerrotaan mm. näin:??"Palstalla on suoritettu siivousoperaatio. Kaikki Pekka Puskan saamaa palkintoa koskevat viestit on poistettu. Herää kysymys miksi? Onko asia niin arkaluonteinen Ktl:lle ( NYK. THL) ja Puskalle, että ko palkintoa koskevat kriittiset kannanotot täytyy palstalta poistaa???Kyllä tässä maassa saa kritisoida presidenttiä, pääministeriä, hallitusta, kansanedustajia, kaikkia muita paitsi yksi näyttää olevan koskematon: kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska. Häntä tai hänen uraansa ei saa kritisoida lainkaan."

Pekka Puska, monien rahapalkintojen mies

Helmikuussa 2008 Puskalle myönnettiin englantilaisen Rank-palkintorahaston suurpalkinto. Rahasto palkitsi Puskan hänen ansioistaan suomalaisten ruokavalion muuttamisessa, joka vähensi merkittävästi sydän- ja verisuonitauteja. Palkinto on arvoltaan 75 000 puntaa eli noin 100 000 euroa.

Ja googlaus: mikä onkaan RANK-palkintorahaston tausta?

Siis korostan vielä, että kysymyksessä on Rank-palkintorahasto, jonka Lordi Rank perusti juuri ennen kuolemaansa v. 1972.?Hänen johtamansa RHM plc -yhtiö oli jo tuolloin huomattava kansainvälinen ruokajätti!?Lordi Rankin kohdalla on helppo sotkea asioita. Ensinkin... isoisästä lähtenyt myllytoiminta sekoittuu kristilliseen aatteeseen, hyväntekeväisyyteen, filmiteollisuuteen, valmisruokabisnekseen, säätiöön ja palkintorahastoon. Ja samalla Rankkeja on moneen lähtöön Josephista Jamesiin ja Arthurin kautta pojanpoikaan, jolla on isoisän nimi perintönä.?Eri lähteet myös korostavat eri asioita ikäänkuin hämäten.

(Valmisruokateollisuuteen voi ja eläinrasvat sopivat erittäin huonosti, koska hyllyikä ( SÄILYVYYS ) on lyhyempi kuin teollisilla rasvoilla.  )

Ja lisää palkintoja:

www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/pekka+puska+sai++senecapalkinnon/a536823

______________________________________

Kangasala 2013 syksy on aika, jolloin lapsemme ja vanhuksemme istutettiin tällä tiedotteella uuteen uljaaseen kasvirasvamaailmaansa.

Samoihin aikoihin rasvakeskustelussa tuotiin ilmi asioita joiden perusteella moni alkoi kyseenalaistamaan koko projektia. Kangasalla lyötiin kuitenkin isompaa pykälää pesään ja voista tehtiin vallan erikseen tilattava erikoistuote tärkeimpien herrojen ja rouvien tilaustarjoiluihin. ( eihän se sovi, että heille mautonta ruokaa tarjoillaan, sillä voissa paistettu on voissa paistettua )

_______________________________________

TIEDOTE KOSKIEN KAIKKIA ATERIAPALVELUN KEITTIÖITÄ

Hei!

Runkolistoissa huomioitavaa (koulut ja päiväkodit):

1.8 alkaen ruokajuomana tarjotaan ainoastaan rasvatonta maitoa ja piimää. Päätös perustuu ravitsemussuosituksiin ja palvelusopimuksiin. Myös erityisruokavalio maitotuotteissa suositaan rasvatonta vaihtoehtoa.

Lapselle/ oppilaalle voidaan tilata terveydellisistä syistä kevytmaitoa ruokajuomaksi, mutta asiasta on keskusteltava tapauskohtaisesti oman alueen esimiehen kanssa.

Ko. ajasta lähtien tilataan leipälevitteeksi kasvismargariinia perustuen samoihin kriteereihin.

Kasvismargariinia käytetään myös ruoanvalmistukseen (mm perunasose). Jos esim. voita tilataan tilaustarjoilujen valmistamiseen, on siitä erikseen mainittava tilauksessa.

Suositusten mukaisella toiminnalla varmistetaan, että kasvavat lapset saavat riittävästi välttämättömiä, pehmeitä rasvoja. Rasvattoman maidon käyttösuositus perustuu tutkimustietoon, että kolesterolin kertyminen valtimoihin alkaa jo varhaislapsuudessa. Rasvaton ja kevyt maito sisältävät yhtä paljon tarpeellisia ravintoaineita (mm. kalsium, proteiini). Erona on laadultaan kova rasva, jota kolmen lasillisen kevytmaitomäärästä saa yhteensä 3,3 kiloa vuodessa. Koulut ja päiväkodit ovat tärkeitä makutottumusten syntymisen kannalta, joten suositusten toteuttaminen edistää terveyttä edistävien tottumusten oppimista.  

Jos asiasta tulee kyselyjä hoito/ opetuspuolelta, asia perustellaan ravitsemussuosituksilla sekä ateriapalvelun palvelusopimuksilla.

Terv. Ateriapalvelun esimiehet

___________________________

Professori Kari Salmisen kommentti keskusteluun.

Olen seurannut suurella mielenkiinnolla keskustelua. Erityisesti huomiota herättää ravitsemusterapeutti Hilpi Linjaman ortodoksiset mielipiteet. Ne lienevät vaikuttaneet paikkakunnan päättäjien mielipiteisiin. Sallittaneen eräitä kommentteja.

Tyydyttyneet rasvat eivät ole yhteydessä sydänsairauksiin. Sen osoittavat kiistattomasti 2000-luvun laajat meta-analyysit, jotka kattavat satojatuhansia henkilöitä ja miljoonia seurantavuosia eri kulttuureista. Tästä vallitsee laaja asiantuntijoiden käsitys.  Mikäli Linjama ei näitä tutkimuksia tunne, toimitan ko. viitteet mielihyvin hänelle.

Maitorasva ml. voi ei ole haitallisessa yhteydessä sydänsairauksiin, se pikemminkin ehkäisee infarkteja. Tämä on osoitettu useissa kulttuureissa, mm. naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa modernilla tutkimustekniikalla. Uunituore Lundin yliopiston tutkimus osoittaa, että rasvaiset maitovalmisteet, mutteivät rasvattomat, suojaavat tyypin 2 diabetekselta. Pohjoismaiden johtava ja kansainvälisesti arvostettu rasvatutkija Arne Astrup onkin osoittanut pääkirjoituksessaan ravitsemustieteen johtavassa lehdessä American Journal of Clinical Nutrition`ssa, että maitorasva ehkäisee infarkteja, suojaa tyypin 2 diabetekselta ja auttaa painon hallinnassa. Hän perustaa kannanottonsa 2000-luvulla tehtyihin tutkimuksiin. Todettakoon, että Astrup vastusti maitorasvaa haitallisena kymmeniä vuosia. Nyt hän otsikoi kirjoituksensa "A changing view on SFAs and dairy: from enemy to friend" eli vapaasti suomennettuna "Muuttuva käsitys maitovalmisteiden tyydyttyneistä rasvahapoista: vihollisesta ystäväksi". Mikäli Linjama ei tätä tunne, toimitan tarkan viitteen.

Sitten hieman voista ja margariinista. Ehdotan, että Linjama ottaa käsiinsä voipaketin ja margariinipaketin ja vertailee valmistusaineluetteloita. Ensinnäkin: voi (tai oivariinityyppiset valmisteet) eivät sisällä lisäaineita. Sen sijaan margariinien lisäaineluettelo on varsin pitkä. Mielestäni on syytä välttää erityisesti juuri lasten ja nuorten ravitsemuksessa täysin turhien lisäaineiden aiheuttamaa kuormitusta. Toinen kommettini on vielä vakavampi. Margariinien valmistusprosessissa juoksevat kasviöljyt täytyy kemiallisesti kovettaa kääreessä tai rasiassa pysyväksi kiinteäksi margariiniksi. Aiemmin tämä tapahtui katalyyttisellä osittaishydrauksella, joka tuotti trans-happoja kovettamaan rasvaseoksen. Kymmenien vuosien laajan, toki tahattoman ihmiskokeen jälkeen on kiistattomasti osoitettu, että juuri ja vain nämä rasvahapot ovat yhteydessä sydänsairauksiin ja -kuolemiin. Suomeksi tämä tarkoittaa, että margariinit tappoivat käyttäjiään.

Suomessa toimiva kansainvälinen margariiniteollisuuus on tämän hiljaisesti myöntänyt luopumalla kaikessa hiljaisuudessa katalyyttisestä osittaishydrauksesta. Kuitenkin juoksevat kasviöljyt täytyy edelleen kovettaa kiinteäksi margariiniksi. Miten se nyt sitten tapahtuu?

Katalyyttisen osittaishydrauksen tilalle on otettu katalyyttinen vaihtoesteröinti. Näin jälleen syntyy luonnolle vieraita rasvahappomolekyylejä, joita ihmiskunta ei koskaan ennen ole syönyt. En tunne yhtäkään pitkäaikaistutkimusta, jossa niiden vaarattomuus terveydelle olisi osoitettu, kuten nykyaika vaatisi. Mikäli joku sellaisia tuntee, olisin kiitollinen viitteistä. Päällysmerkinnöissä nämä uudet synteettiset vaihtoesteröidyt rasvat mainitaan ujosti ja harhaanjohtavasti "kasvirasvana". Kun Linjama puhuu "rypsiöljystä valmistetusta margariinista", hän puhuu todella tietämättömyyden rintaäänellä. Hän ei tosin tietämättömyydessään ole yksin, sillä ravitsemusihmisten elintarviketeknologinen tietämys on useimmiten lähellä nollaa. On suorastaan lapsellista kuvitella, että rypsiöljy itsestään kovettuisi margariiniksi. Olemme jälleen suuren, katalyyttisesti vaihtoesteröityjä rasvamolekyylejä koskevan ihmiskokeen kynnyksellä, näköjään myös paikkakunnallanne.

Lapsellista on myös kuvitella, että tiede ja ravitsemussuositukset olisivat yksi ja sama asia. Tiede nojaa koviin tosiasioihin, joita olen edellä lyhyesti esitellyt. Ravitsemussuositukset ovat sen sijaan politiikkaa, minkä sisällön  vallassa olevien arvot, intohimot ja ryhmän ja yksilöiden edut määrittelevät. Näin on kaikessa politiikassa. Ravitsemuspolitiikassa demokratia ei kuitenkaan määrittele sisältöä, vaan suorastaan hämmästyttävän pieni, itseään täydentävä samanmielisten piiri määrittelee sisällön. Siksi edellä esittelemäni tieteelliset tutkimukset eivät ole saaneet sijaa ravitsemussuositusten laadinnassa.

Toivotan kaikille hyvää alkavaa vuotta 2015. Paikkakuntanne päättäjille toivotan myös viisautta rasvavalinnoissa. Kysymyksessä on erityisesti lastenne ja nuortenne terve tulevaisuus.

Professori  h.c : Kari Salminen