Maassa on ihmetelty, kuinka USA on kutsunut itsensä sotaharjoituksiin Suomeen. Eduskunta ei ollut tietoinen vieraistamme. Sitten on luvattu parantaa tiedonkulkua.

Kerroin vastauksen Vaasassa Vaihtoehto EU:lle (VEU) järjestön tilaisuudessa. Esittelin kirjaa ”Näin Suomea viedään”, missä olen selvitellyt Suomen ja Naton välisen isäntämaasopimuksen merkitystä.

Sopimus on lähes sanatarkka kopio Naton ja sen jäsenmaitten aikaisemmin keskenään tekemistä sopimuksista. Niinpä Suomi on hyväksynyt Naton täysjäsenten tavoin isäntämaasopimuksen kohdassa 3.3 kaikki Naton muutkin periaatteet ja doktriinin.

Doktriini on kuin EU:n direktiivi. Se on sitova, mutta sitä on lupa hieman soveltaa paikallisiin olosuhteisiin.

Yksi osadoktriineista on juuri sapluuna isäntämaasopimuksille. Siihen kuuluu liite Technical Arrangements eli TA. Sen kohdan 1.5 mukaan isäntämaahan tullaan yhteisesti sopien tai sitten pelkästään Naton ilmoituksella. Nato voi ilmoittaa esimerkiksi, että nyt me tulimme Suomeen hyökätäksemme Pietariin, Murmanskiin ja Moskovaan, ja Suomen pitää avustaa tässä operaatiossa. Sopimus ei kiellä atomiaseitakaan.

Tänä vuonna kerrottiin, että tulemme Rissalaan harjoittelemaan lentosotaa ja sitten myöhemmin Etelä-Suomeen isommalla joukolla. On pelkkää semantiikkaa, saivartelua, kertoa julkisuudessa, että Rissalaan tulee vain USA:n koneita. Käytännössä se on sama kuin Nato, ja sitä paitsi onhan Naton neuvosto voinut päättää muodollisestikin, että menkööt sinne nyt ensin USA:n koneet.

Kerroin Vaasassa myös, miten presidentti Urho Kekkonen suhtautui, kun Neuvostoliiton marsalkka ehdotteli yhteisiä sotaharjoituksia. Kekkonen heittäytyi huonokuuloiseksi. Että niin suomettunut oli Kekkonen. Mitä ovat Suomen nykyiset päättäjät?

Presidentti Paasikiven mielestä suomalaiset ovat poliittisesti lahjattomia. Kirjailija Erno Paasilinnan mielestä suomalaisista tulee ensimmäiseksi ja viimeiseksi mieleen tyhmyys. Eliittimme on kyllä tyhmyytensä todistanut moneen kertaan. Kansa voisi todistaa viisautensa vaatimalla ajankohtaisen TTIP- eli USA-sopimuksen hylkäämistä ja isäntämaasopimuksen irtisanomista, sekä käymällä äänestämässä.

 

Mauri Nygård, IPU