Tilaisuus tekee varkaan. Mutta mikä tekee tilaisuuden? Miten on mahdollista, että pankit, kaivokset, autotehtaat, rengasvalmistajat, teurastamot ym. valvovat lähinnä itse omien toimiensa oikeellisuutta?

Selitys on yksinkertainen. Euroopan unioni on suuryritysten, -sijoittajien ja –pankkien ohjaama järjestelmä. EU edustaa näiden taustavoimiensa etuja. EU:n demokratia on näennäisdemokratiaa.

EU:n komissiolla – joka on eräänlainen virkamieshallitus – on yksinoikeus tehdä unionin  lakialoitteita. Lakien valmistelu tapahtuu yhdessä lobbarien kanssa. Lobbareista suurin osa edustaa em. taloudellista eliittiä. Näin toteutetaan harvainvaltaa.

Vallitseva taloudellinen ja poliittinen riisto on myyty kansalaisille vapautena. Olemme vihdoin vapaita! Tavarat, ihmiset, pääomat ja palvelut liikkuvat vapaasti. Se on jätetty kertomatta mitä tästä seuraa. Pääomat ”liikkuvat”, siis siirretään pois verotuksen ulottuvilta, tuotanto sinne missä se tuottaa suurimmat voitot ja ihmiset pakotetaan siirtymään kotiseudultaan - edestä karkaavan - työn perässä.

Verovaroin rahoitetuilta hyvinvointipalveluilta on pohja pois, varsinkin kun EU on kieltänyt keskuspankkirahoituksen. Jäsenmaat eivät siis saa lainata keskuspankiltaan, vaikka niillä sellainen olisikin. Rahan hallinta on otettu pois valtioilta. Kreikassa nähdään miten siinä käy. EU-Suomi on mukana kilpajuoksussa kohti pohjaa. Kun rahan ulkoiseen arvoon ei voi vaikuttaa, kilpailukykyä haetaan sisäisillä devalvaatioilla – Kiky-sopimuksilla. Niille ei näy loppua, kun kaikki kilpailevat kaikkia vastaan.

Neljän vapauden oppi ideoitiin 1980-luvulla ERT-ryhmässä. European Round Table of Industrialists on suurimpien eurooppalaisten yritysten muodostama järjestö. Sen vaikutusvallasta kertoo, että neljän vapauden oppi otettiin Euroopan yhteisön (myöhemmin unionin) perussopimukseen.

Yhtiövalta arkipäiväistyy. Tuoreen uutisen mukaan Työ- ja elinkeinoministeriö tilasi asiantuntijaraportin Talvivaaran kaivoksen tilanteesta. Raportti on päivätty 31.5.2016. Raportin teki kaivosteknologiayhtiö Outotec. Talvivaaran kaivoksella on käytössään Outotecin sinne aiemmin myymiä laitteita. Ei siis ole yllätys, että raportin mukaan Talvivaaran kaivos on pidettävä hengissä.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Mitä voi odottaa Suomessa, jossa ylin eduskunnan toimien laillisuuden valvoja on – yllätys yllätys – eduskunta itse. Se tutkii perustuslakivaliokunnassaan onko tullut toimittua perustuslain mukaan. Ja hyvin on mennyt.

Antti Pesonen

Itsenäisyyspuolueen pj. 2004-2015