Kun Keskustapuolueen vaaliohjelman mukaan ollaan viemässä "Keskusta" -olutta kyläkaupoista Alkon monopolin suojiin isoihin taajamiin ja samaan aikaan myös sekä globalisaation ja TTIP-sopimuksen uhat kotimaista alkutuotantoa kohtaan, jopa salassa sopimuksia touhuamalla kasvavat. Jatkuva lähes jo kaiken kieltäminen yleistyy niin omien virkamiestemme ja EU:n byrokraattiarmeijan toimesta, niin julkaisemme Seutulainen.fi -sivuston (alueensa ensimmäinen nettilehti) seikkaperäisen ohjeen: oluen valmistus kotikeittiössä. Ennen vanhaan oluella oli suuri merkitys nesteen säilömisessä ruokajuomaksi, joka oli vapaata bakteereista. Ohje kannattaa tulostaa mahdollisia pula-aikoja varten säilöön, sillä varmasti joku laki estää sen julkaisun pikapuoliin.

Nykymaataloutemme on riiippuvainen mallasohran tuotannosta, joten jos Keskustan suunnitelmiin kuuluu, että "Keskusta" -olut haetaan joko Alkosta tai Virosta, lienee se erityisen huolestuttavaa heidän maatalousäänestäjilleen. Vaikka tosin eivätpä he Soklin ja Kemiran myynnin (Norjan Yaralle) vuoksi lannoitteiden hintojen 50 % nousuunkaan tuupertuneet.

Peräti 20 prosenttia viljallisesta peltoalasta Etelä-Suomessa kasvaa mallasohraa. Jos Keskustan toive siitä, että alettaisiin juoda miedompia oluita, myös mallasohran tarve vähenisi 25 prosenttia. Kyläkaupoista moni kuolisi pois, kun keskikaljan(KIN) vuoksi väki ajaisikin lähimpään isoon kaupunkiin tai hakisi oluensa Virosta.

Ohra on Suomen merkittävin viljakasvi. Ohran viljelystä viidesosa on mallasohraa, jonka vuotuinen sato (n. 400 milj. kg) on jopa viisi kertaa suurempi kuin rukiin sato. Mitäpä mieltä kepun linjauksesta ovat Keskustaa äänestäneet mallasohran viljelijät, jotka joutuvat miettimään tuotantosuuntaansa uudelleen, mikäli tämä toteutuu. Entä mitäpä tähän vastaavat maaseudun pienet kauppiaat ja kylien asukkaat, kun kyläkaupat toinen toisensa perään joutuvat laittamaan laudat ikkunoihin ja oviin? Tämähän on tuttu ilmiö jo joka kunnan ja kaupungin kivijalkamyymälöissä.

Kotimaisen oluen ja ohrantuottajan pahimmat uhat

Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönenon ottanut kantaan Kepugateen näin: Olutliito on aiemminkin suhtautunut kriittisesti Keskustan ja puoluetta edustavien poliitikkojen toimintaan ja näkemyksiin alkoholipolitiikasta. Olutliitto myönsi Paha Nuutti -tittelin olutkulttuurin jarruttamisesta vuonna 2013 puheenjohtaja Juha Sipilälle puolueen virallisesta kannasta, jonka mukaan päivittäistavarakaupoissa myytävä keskiolut on palautettava Alkoon – eli juuri tästä samaisesta asiasta.

Kaiketi jotakin kertoo suomalaisen olutväen suhtautumisesta keskustalaiseen alkoholipolitiikkaan puolueen lyömätön apilasuora Paha Nuutti -valinnoissa:

1999 professori Pekka Puska, Kansanterveyslaitos (ehdolla nyt Keskustan kansanedustajaksi Helsingin vaalipiirissä, lienee kieltoja ja pakkoja rasvavalintoihin, sokeriin ja olueen tulossa lisää)

2003 peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (ollut. Keskustassa poliitikkona )

2009 pääministeri Matti Vanhanen (Kesk)

2013 puheenjohtaja Juha Sipilä (Kesk)

Seutulainenkaan ei suosittele kenellekään ykkösolutta vahvempaa juomaa, mutta suomalaisellakin pitäisi olla vapaus valita, ostaako hän keskioluensa kyläkaupasta tai Alkosta, ilman keskustalaiskristillistä pakkoholhouskyttäyskieltoyhteiskunnan komentotaloutta. Ihmisillä pitää olla oikeus itse valita oluensa prosenttimäärä ja maaseudun kyläkaupat ja tuottajat ovat direktiivihelvetissään jo nytkin aivan kyllin näännyksissä. Liian vahva olut ei ole maittavaa eikä sen maku ole tasapainoinen. Jos prosentteja haluaa, kannattaa keskittyä kotiviinin valmistamiseen. Muistettakoon tässä, että olut on mieto alkoholijuoma. Jonka riippuvuusvaikutukset ovat tuhonneet monia koteja ja perheitä.

Linkki ohjeeseen (.pdf)