Mullanvaihdon tarkoituksena on antaa lepokaudesta heräävän kasvin juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita. Ilman säännöllistä mullanvaihtoa kasvi ei pysy elinvoimaisena vuodesta toiseen.

Viherkasveilla mullanvaihto on ajankohtaista helmimaaliskuussa. Myöhemmin keväällä vuorossa ovat kukkivat huonekasvit.

Mullanvaihto on erityisen ajankohtaista silloin, kun ruukku on käynyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle.

Hidaskasvuiset ja pienessä ruukussa viihtyvät lajit, kuten kaktukset, eivät kaipaa vuosittaista mullanvaihtoa. Suurten viherkasvien jokavuotinen mullanvaihto taas on hankalaa. Niille riittääkin ruukun pintamullan vaihto.

Mullanvaihdon yhteydessä haaroittuvat ja rönsyilevät kasvit on hyvä myös leikata. Oikea leikkauskohta on noin puoli senttiä lehden tai sivuverson yläpuolelta. Leikkaamalla kasvi saadaan pidettyä tuuheana ja elinvoimaisena.

Mullanvaihto vaiheittain

Mullanvaihto aloitetaan kastelemalla juuripaakku perusteellisesti edellisenä päivänä. Uusi multa kostutetaan erillisessä astiassa ennen ruukutusta.

Juuripaakkua ei rikota, ellei siihen ole erityistä syytä. Usein riittää pelkkien vioittuneiden juurenosien poistaminen.

Uuden ruukun pitää olla halkaisijaltaan pari senttiä juuripaakkua suurempi. Pohjalle rakennetaan salaoja kevytsorasta, joka estää liiallisen

kosteuden kertymisen ruukun pohjalle; päälle laitetaan multaa sen verran, että kasvi on entisessä syvyydessään. Paakun reunoille valutetaan uutta multaa ja se tiivistetään hellävaraisesti painelemalla. Ruukun pinnalle jätetään kunnon kasteluvara.

Mullan pinnalle on hyvä laittaa vielä parin kolmen sentin kevytsorakerros.

Kasvi siirretään pois suorasta auringonpaisteesta ja sen lehtiä suihkutetaan päivittäin merileväuutteella. Liian runsasta kertakastelua on syytä välttää. Normaali kastelu aloitetaan vasta noin 2-3 viikon kuluttua ruukutuksesta.

Hoitolannoitus aloitetaan noin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Lähde ja kuva: Biolan Oy

csm mullanlaitto d0a4c1c3a7