Seutulainen 7/2017

Vaikka ulkona sataa kaatamalla, käy pälkäneläisen naisten vaate- ja liiviliike Fiinan ovi tasaiseen tahtiin. Jutuntekohetkelläkin yrittäjä Annikki Westman palvelee niin pälkäneläisiä kuin Kan-gasalta ja Tampereeltakin saapuneita asiakkaita. Mikä sitten on kohta 14 vuotta toimineen liikkeen menestyksen salaisuus ja mikä saa lähtemään ostoksille pitkänkin matkan takaa?

- Itse käyn Fiinassa useamman kerran vuodessa. Toisinaan etsin jotakin tiettyä vaatetta, toisinaan tulen vain katsomaan, mitä valikoimista löytyy. Toistaiseksi en ole koskaan poistunut ilman ostoksia. Ja jos jostakin muusta syystä tällä suunnalla liikun, en kyllä koskaan aja Fiinan ohi, hymyilee tamperelainen Kirsi Kyllönen.

- Fiinan vaatteissa on aina jotakin persoonallista. Jokin mukava yksityiskohta tai tavanomaisuudesta poikkeava malli tai kuosi. Yleensä aina käy niin, että kun täältä ostamaani vaatetta käytän, kysyy varmasti joku, jotta mistä olen sen löytänyt. Oikeastaan en ole vaatteita mistään muualta ostanutkaan viimeiseen pariin vuoteen, hän lisää.

Annikki myöntää, että etsii tarkoituksella valikoimiinsa yksilöllisiä tuotteita. Tarjolla on sekä juhlavampaa vaatetta että rentoa käyttövaatetta, jokaiselle löytyy jotakin iästä tai koosta riippumatta. Valikoima muuntuu vuodenaikojen mukaan ja asiakkaiden toiveita kuunnellaan. Käytännössä liikkeestä saa kaiken alusasuista, uima-asuista ja bikineistä takkeihin asti. Myös ihania laukkuja ja asusteita on tarjolla.

- Ikä ei enää määrittele pukeutumista niin kuin joskus ennen. Meillä käy niin nuorempia kuin yli 90-vuotiaitakin asiakkaita, joista osa etsii perinteistä vaatetta, osa taas kaipaa jotakin trendikästä iästä riippumatta, sanoo Annikki.


Palvelua arvostetaan

Kangasalalainen Maija-Liisa Pälli kertoo myös käyvänsä Fiinassa useamman kerran vuodessa.

- Aiemmin työelämässä ollessani kävin varmasti tiuhempaankin, mutta nykyisinkin muutaman kerran vuodessa. Arvostan Fiinan palvelua, sitä kun ei välttämättä joka paikasta saa. Lisäksi Annikilla on hyvä silmä ja hän osaa katsoa vaatteen istuvuutta asiantuntevasti, toteaa Maija-Liisa.

- Se on totta, itselläni on tapana valita omalle keholleni liiankin suuria vaatteita. Annikki sanoo suoraan, että kannattaisi kokeilla pienempää ja istuvampaa kokoa tai uskaltaa todeta, että jotakin vaatetta ei kannata ostaa. Lisäksi hän suosittelee usein sellaisia vaihtoehtoja, joita en itse tulisi lainkaan edes kokeilleeksi. Sitten sovittaessani hämmästyn ja yllätyn iloisesti siitä, kuinka upealta vaate päällä näyttääkin, vaikkei se henkarilla riippuessaan lainkaan vakuuta. Monen monituisia löytöjä olenkin tehnyt, kertoo Kirsi.

Toki valikoimia saa tutkia ihan rauhassakin, vaikka vain käydä ”ikkunaostoksilla”. Palvelua kun saa juuri silloin, kun sitä tarvitsee ja haluaa.
Lisäksi Fiinasta saa myös housujen lyhennykset ja pikku korjaukset, sillä samassa tilassa toimii Ateljee TuijaN. Pikku muutokset tehdään veloituksetta normaalihintaisiin vaatteisiin, housujen lyhennykset usein jopa saman tien, jos työtilanne sen sallii.


Uskalla olla oma itsesi

Annikki kannustaa suomalaisia naisia hyväksymään rohkeasti itsensä ja oma kehonsa ja unohtamaan omat epätäydellisyytensä.

- Kukaan meistä ei ole täydellinen, eikä tarvitsekaan olla. Mitä väliä on sillä, jos käsivarsissa on luomia tai vartalo ei ole missimitoissa. Tärkeintä on se, että uskaltaa olla oma itsensä.

Sisäinen kauneus ja itsensä hyväksyntä säteilee ulospäin. On ihanaa nähdä, kun asiakkaan ilme kirkastuu hänen löytäessään sen sisäisen minänsä jotakin ihanaa vaatetta sovittaessaan, Annikki toteaa.

- Allekirjoitan tuon täysin. Fiinan asiakkaaksi siirryttyäni olen itse uskaltanut pukeutua naisellisemmin, minkä on lähipiirinikin huomannut, Kirsi toteaa.

 

 fiina

Fiinan Annikki Westman (vas.) on palvellut useita pirkanmaalaisia asiakkaitaan jo vuosien ajan. Tällä kertaa valikoimiin on tutustumassa Maija-Liisa Pälli Kangasalta.