Seutulainen 11/2017

Vanhat tietokoneet kannattaa huollattaa tai laittaa kiertoon – turha niitä on työhuoneen nurkissa potkiskella. Monet niistä on vielä saatavissa täysin toimivaksi pienin toimenpitein.
Tampereen Itsenäisyydenkadulla sijaitseva Koneet Kiertoon kunnostaa ja myy käytettyjä tietokoneita. Diplomi-insinööri ja yrittäjä Eero Lähde vetää putiikkia kera kahden työntekijän.

Eero muistuttaa, että on taloudellista ja ympäristöä säästävää käyttää vanhaa konetta pidempään tai hankkia käytetty laite kuin ostaa uusi.  
- Laadukas käytetty kone on usein paljon parempi kuin halpa uusi. Esimerkiksi sähköpostiin lukemiseen tai nettipankin käyttöön ei tarvita kummoistakaan konetta.

 

Selkeää palvelua ja hyvät ohjeet

Koneet Kiertoon pärjää alan kovassa kilpailussa panostamalla halpoihin hintoihin ja hyvään palveluun. Asiat selitetään niin että asiakas ymmärtää. Esimerkiksi vanhemmille ihmisille neuvotaan tietokoneen perusasioita sähköpostin käyttämisestä pdf-tiedostojen avaamiseen.  
- Moni on sanonut että tuli meille, kun kaveri sanoi että sai meiltä hyvää palvelua, Eero Lähde kertoo.
Omallakin autolla kulkeva pääsee liikkeeseen ratikkatyömaasta huolimatta; auton voi jättää läheiselle Lähteenkadulle Sorsapuiston vieressä         tai kirjaston parkkipaikalle.
Koneet Kiertoon ottaa myös vastaan lahjoituksena käytettyjä tietokoneita ja muita laitteita. Tietokoneet tyhjennetään  vanhoista tiedoista ja kierrätetään eteenpäin. Kone kuin kone otetaan vastaan; rikkinäisestäkin laitteesta saa varaosia, jotka ovat kysyttyjä vanhoihin malleihin. Yritys myös lahjoittaa tietokoneita yleishyödyllisille yhdistyksille ja sairaaloille.
Koneet Kiertoon asentaa laitteisiinsa helpon, nopean ja varman Ubuntu Mate –käyttöjärjestelmän, jolloin ei tarvitse virustorjunnan kanssa pelata ollenkaan. Asiakkaan niin halutessa asennetaan toki myös Windows.
- Päivitämme käyttöjärjestelmiä myös tabletteihin ja puhelimiin sekä Applen koneisiin. Korjaamme kaikenmerkkisiä tietokoneita ja pelikoneita. Vaihdamme myös käynnyköiden akkuja ja näyttöjä edullisesti, Eero luettelee.


Käykö kone etanan vauhdilla?

Vaikka tietokone hidastelee ja tökkii, saattaa sillä olla oikein huollettuna edessään vielä monta hyvää palvelusvuotta.  
- Esimerkiksi Windows hidastuu ajan myötä ja siihen saattaa ilmestyä erilaisia haittaohjelmia. Siivoamme koneen parempaan käyttökuntoon ja poistamme pöpöt.
- Itse ei kannata siihen ryhtyä ellei varmasti tiedä mitä on tekemässä; netissä kaupattavat tietokonetta nopeuttavat ohjelmat ovat usein haittaohjelmia.
- Hidastuminen saattaa olla myös merkki siitä, että kovalevy on hajoamassa, varsinkin jos on jo viisi vuotta täyttänyt kone. Kolmas syy verkkaiselle käynnille on pöly, erityisesti läppäreistä puhuttaessa. Monesti koneen puhdistaminen sisältä auttaa esimerkiksi ylikuumenemisongelmiin.
Jos läppärin päälle kaatuu juomaa tai kännykkä putoaa järveen, ensimmäinen toimenpide on irrottaa akku.
Kone kannattaa tuoda mahdollisimman nopeasti huoltoon, usein paljon on pelastettavissa. Netistä löytyy myös ohje upottaa kastunut laite kuivaan riisiin, joka imee kosteutta itseensä. Vaikka kone näyttäisi siitä toipuvan, pitää se silti tuoda tarkistettavaksi;  jos koneen sisälle on jäänyt  kosteutta, voi se muutaman päivän toimittuaan hajota lopullisesti.
- Vaikka tietokone olisi lopullisestikin rikki, pystytään sille talletetut tiedot pelastamaan käytännössä aina. Kannattaa kuitenkin aina ottaa ne varmuuskopiot, tallentaa tiedostoja pilveen ja käyttää konetta säännöllisesti huollossa, Eero muistuttaa.

 8ukot

Koneet kiertoon -liikkeessä palvelevat Attila Balázs, Eero Lähde ja Aki Koskinen. Myymälässä on myös mielenkiintoinen kokoelma scifi- ja fantasiakirjallisuutta.

 8poly

Läppärin tuulettimeen kertyy usein uskomaton määrä pölyä tiiviiksi huovaksi.