Kokonaisvaltainen asiakaspalvelu ja osaava henkilökunta ovat Koilliskeskuksen Citymarketissa sijaitsevan Linnainmaan apteekin tärkeä voimavara.

- Meille on helppo tulla ja saada terveysneuvontaa ilman ajanvarausta, vaikka kauppareissun yhteydessä, kehaisee proviisori Mari Pitkänen.
Suomalaisten apteekkien antaman terveysneuvonnan ansiosta säästetään arviolta miljardi euroa terveydenhoitokustannuksissa. Apteekissa saa asiantuntevaa neuvoa lääkkeettömäänkin itsehoitoon.

Pidä huolta nenästä
Parhaillaan on Linnainmaalla menossa allergiaviikko, ja koko toukokuun ajan vietetään aurinkoviikkoja.
- Sydänviikkoa vietetään 5.-12. toukokuuta, ja sillon meillä on verenpainemittausta, kehonkoostumusmittausta, puristusvoimamittausta, tuote-esittelyjä ja tarjouksia. Myös äitienpäivään liittyen on laadittu hyviä tuotetarjouksia, Marikertoo.
Allergiakaudella toukokuussa kukkii koivu, ja heinät aloittelevat kukintonsa kesäkuusta lähtien. Ilmassa liikkuva pöly ärsyttää monia, vaikkei varsinaista allergiaa olisikaan. Nenää kannattaa tällöin hoitaa A-vitamiinia sisältävällä suihkeella tai nenäöljyllä.
Allergiakauteen liittyen Marilla on antaa eräs kätevä vinkki:
- Kannattaa pestä hiukset joka ilta ennen nukkumaanmenoa, ettei pöly kulkeudu hiuksista tyynyliinaan ja kasvoille.
- Allergian hoitoon tarkoitettujen silmätippojen ja nenäsuihkeiden valinnassa kannattaa kysyä neuvoa apteekin väeltä, joka osaa opastaa tapauskohtaisesti. Jotkut tuotteet soveltuvat parhaiten ikäihmisille, jotkut lääkkeet saattavat väsyttää, kertoo Mari.
- Tukihoitona allergisiin oireisiin suosittelen nenäkannun käyttöä. Nenän huuhtelu suolavedellä poistaa nenän limakalvoilta pölyä ja karstoittunutta limaa. Kannun käytöstä on olemassa hyviä YouTube-videoita.

Kysy yhteisvaikutuksesta
- Itsehoitolääkkeet eivät ole yhtään sen vaarattomampia kuin reseptilääkkeetkään. Niiden hankinnassa kannattaa aina käyttää hyväkseen apteekin henkilökunnan osaamista, Mari Pitkänen muistuttaa.
- Itsehoitotuotteissakin täytyy katsoa kokonaisuutta ja eri lääkkeiden yhteisvaikutusta. Esimerkiksi, ei ole yhdentekevää, mitä yskänlääkettä käyttää yhtä aikaa muiden lääkkeiden kanssa. Samoin kipulääkkeiden kanssa on syytä olla tarkkana.
- Kipulääkkeiden päällekkäiskäyttö rasittaa sydäntä, munuaisia ja vatsaa. Yskänlääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, jolloin haittana voi olla ripulia, vapinaa ja sekavuutta.

Nykyaikaista palvelua
Linnainmaan apteekissa on kaksi proviisoria ja kahdeksan farmaseuttia. Tekniseen henkilökuntaan, joka huolehtii kassatoiminnoista ja lääkevarastojen täydennyksestä, kuuluu neljä työntekijää. Lisäksi apteekissa työskentelee kosmetologiopiskelija palvellen monipuolisesti varustellulla kosmetiikkaosastolla. Myös apteekkikosmetiikkaa myydään apteekeille luonteenomaisella tarkkuudella ja perusteellisin tiedoin.
- Meillä on hyvinvointivalmentaja, sekä yhdyshenkilöt astmaan, sydänterveyteen ja diabetekseen liittyvissä aiheissa, Mari Pitkänen luettelee. Linnainmaan apteekki on mukana Liikkujan apteekki -konseptissa, jolla pyritään edistämään terveysliikuntaa.
Kesällä uudistuva verkkokauppa laajentaa Linnainmaan apteekin palveluja entisestään. Jatkossa verkkokaupasta voi tilata kotiin toimitettuna myös reseptilääkkeitä. Tällä hetkellä Linnainmaan apteekissa on käytössä Mobiiliresepti -palvelu ja verkkokaupasta voi tilata ilman reseptiä myytäviä tuotteita. Reseptilääkkeiden verkkokauppatoimituksiin liittyy aina lääkeneuvontaa, joten tilaukseen liittyen ollaan yhteydessä apteekkiin chatilla tai puhelimitse.

 

Suomessa otettiin helmikuussa käyttöön uusi eurooppalainen lääkevarmennusjärjestelmä, jonka myötä lääkepakkaukset uudistuvat turvamerkityiksi.

Uudet turvaominaisuudet ovat lääkepakkauksen yksilöivä, sähköisesti luettava tunniste ja pakkauksen peukaloinnin estävä mekanismi, kuten tarrasinetti, turvakorkki tai repäisynauha. Apteekissa lääkkeen aitous varmistetaan aina skannaamalla tunniste, ennen kuin lääke luovutetaan asiakkaalle.

9naiset

Linnainmaan apteekissa palvelevat muun muassa farmaseutti, hyvinvointivalmentaja Anne Takku ja proviisori Mari Pitkänen.

9apteekki