Muun muassa vaihtolavakuljetusta, lavavuokrausta ja pienimuotoista maanrakennusta tekevä Kangasalan Piha ja lava Oy on siirtynyt tämän kevään aikana käyttämään Neste MY uusiutuvaa dieseliä. Tämä 100-prosenttisesti jätteistä ja teollisuudessa syntyvistä tähteistä valmistettava suomalainen innovaatio synnyttää elinkaarensa aikana 90 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin perinteiset fossiiliset dieselit.

Piha ja lava Oy tulee käyttämään Neste MY uusiutuvaa dieseliä noin 20 000 litraa vuodessa.

Kuljetusyritykset avainasemassa
Toimitusjohtaja Janne Gåsman on seurannut keskusteluja kasvihuonekaasupäästöistä, ja haluaa vaikuttaa asiaan omilla toimillaan, kun Nesteellä kerran on olemassa näin kätevä ratkaisu.
- Minä uskon siihen positiiviseen vaikutukseen, jota näillä valinnoilla voidaan saada aikaan, Janne Gåsman kertoo.
- Jos kuljetusyritykset laajemminkin vaihtaisivat puhtaampaan polttoaineeseen, sillä olisi suuri merkitys. Toivon, että kotimaista polttoaineenvalmistusta voitaisiin valtiovallan taholta tukea pienemmällä valmistusverolla, jotta siitä saataisiin hinnallisesti kilpailukykyinen muihin tuotteisiin verrattuna.  
Kangasalan Piha ja lava Oy:n toimialana ovat vaihtolavakuljetukset ja muut kuljetuspalvelut, viherrakentaminen sekä pienimuotoinen maanrakentaminen.
Piha ja lava aloitti toimintansa vuonna 2005 yhden auton vaihtolavakuljetuksilla. Yritys kasvoi nopeasti vuosien mittaan; palveluihin tuli mukaan kevyt maanrakentaminen, multa- ja kiviaineskuljetukset, minikaivinkonetyöt ja infrarakentaminen. Talvisin aurataan ja hiekotetaan.
Firmassa työskentelee viisi henkeä, ja kalustoon kuuluu kolme vaihtolava-autoa ja kaksi kaivinkonetta, lisäksi muutama pyöräkone. Reviirinä on koko Pirkanmaa.

Nesteen kehittämä teknologia
Neste MY uusiutuva diesel sopii kaikkiin dieselmoottoreihin, ja sitä voi Pirkanmaalla tankata Tampereella Teiskontien Neste K-asemalla sekä Pirkkalassa Linnakallion Neste Express -asemalla.
- Neste MY uusiutuvaa dieseliä on ollut saatavilla valikoiduilla liikenneasemilla vuoden 2017 alusta lähtien. Kahden ensimmäisen vuoden aikana se on auttanut suomalaisia autoilijoita, yrityksiä, kaupunkeja ja tapahtumia vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä yli 40 miljoonaa kilogrammaa, joka vastaa noin 14 000 henkilöauton vuosittaisia päästöjä, kertoo myyntijohtaja Tuomas Kulola Nesteeltä.
- Eduskunta hyväksyi helmikuussa lain, jossa biopolttoaineiden osuutta tieliikenteessä nostetaan asteittain 30 prosenttiin vuoteen 2029 mennessä. Uusi laki on tärkeä askel kohti vähäpäästöisempää liikennettä, jonka edistämiseen Neste yhtiönä on täysin sitoutunut, hän toteaa.
Lähes mikä tahansa kasviöljy tai jäterasva käy uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi. Kaikki Suomessa saatavilla oleva eläinrasvajäte hyödynnetään valmistuksessa. Tuotekehityksen myötä raaka-aineina voidaan tulevaisuudessa hyödyntää entistäkin huonolaatuisempia jätteitä ja tähteitä.
Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin valmistaja. Sen jalostamoilta viedään uusiutuvaa dieseliä ympäri maailmaa noin kolme miljardia litraa vuodessa.

 13autot

Piha ja lava kuljettaa muun muassa kolmella vaihtolava-autolla.

 13mies

Janne Gåsman haluaisi puhtaampaa polttoainetta muidenkin kuljetusfirmojen tankkeihin.