Yrittäjät Tommi Lindström ja Jussi Jokilampi pyörittävät Subway-ravintoloita Turtolassa, Kangasalla ja Kaukajärvellä. Miesten ravintolatoiminta on varsinkin viime aikoina ollut menestyksekästä ja palkittua: Lindström ja Jokilampi valittiin juuri Subway-ketjun Vuoden Franchise-yrittäjiksi. Ketjun organisaatio ylisti palkitsemisperusteissaan kaksikon määrätietoista ja ahkeraa yrittäjähenkeä. 

Viime syksynä Subway Kangasala sai puolestaan palkinnon operatiivisen toimintansa ja erityisen korkealaatuisen asiakaspalvelun johdosta; puolen vuoden seurantajaksolla ravintola ei saanut ainuttakaan negatiivista asiakaspalautetta.

Tommi Lindström ja Jussi Jokilampi korostavat menestyksekkään yrittäjyyden avaimina hyviä työntekijöitä ja työilmapiiriä. 

- Moni asia on tukenut menestystä: on ollut onni, että liikepaikat ovat olleet hyvät, markkinointiin ja yhteistyökuvioihin on satsattu, molempien yrittäjätausta on auttanut, Lindström luettelee. 

- Subwayn koulutus ja kokeneempien franchise-yrittäjien neuvot ovat myös olleet erittäin arvokkaita.

Leipätaiteilijat viihtyvät työssään

Tyytyväiset työntekijät luovat viihtyisän ja vahvan asiakaspalvelukokemuksen. Turtolan, Kangasalan ja Kaukajärven Subwayt työllistävät yhteensä 25 henkeä, ja työntekijät ovat perinteisesti pysyneet työsuhteessa pitkään. 

- On mukavaa työllistää nuoria ja nähdä, miten he kehittyvät työssään. Monelle tämä on ensimmäinen työpaikka, useat heistä ovat aluksi olleet meillä koulun TET-tutustumisjaksolla 15-vuotiaina. Joku taas on tullut pitämään välivuotta opiskelusta, mutta jäänytkin meille sitten pysyvästi.

- Asiakkaallekin on kivaa kun on tuttuja myyjiä, Tommi toteaa.

Kevyttä tai tukevaa

Subwaylla on Suomessa jo lähes 200 ravintolaa. Subway-ketju voittaa vuosi vuoden jälkeen pikaruokapaikkojen asiakastyyvyäisyyskyselyissä. 

Subin vahvuutena on ainesten tuoreus sekä valikoimien runsaus. Annoksen kokoaminen vaihe vaiheelta asiakkaan mieltymysten mukaan sisältää lukuisia valintoja. 

Leipävaihtoehtoja on viisi, täytteitä 40, ja sen päälle tulevat vielä kastikkeet ja mausteet. Erilaisia annoksia on tuhansia. Subistaan voi rakentaa erittäin tuhdin, lihaisan ja mausteisen, tai todella kevyen, vähäsuolaisen ja yksinkertaisen - ja mitä vain siltä väliltä. 

Ketjun suosituimmat leivät ovat Kana Teriyaki sekä salamia, pepperonia ja kinkkua sisältävä Italian BMT. Tämän hetken uutuus on Liekki Subi, joka pitää sisällään tulista kanaa. Lounasaikaan syödään annos tavallisesti paikan päällä, töiden jälkeen tullaankin hakemaan koko perheelle päivällistä.

- Yksi tärkeä syy siihen, miksi aikoinani tulin tälle alalle, oli uskoni terveellisen ja tuoreen ruoan trendikkyyteen, toteaa Tommi, joka itsekin nauttii subin harva se päivä.

14nainensub

Kangasalan toimi-paikassa palveleva Elina Kauppila valmis-taa muhkean subin käden käänteessä.

14subimies

- Kauppa käy ihan mukavasti, kertoo Tommi Lindström.