Jalat kantavat meitä joka ikinen päivä. Niitä tulee muistaa hoitaa terveyden ja hyvän olon nimissä.
Erityisen tärkeää jaloista huolehtiminen on diabeetikoille, joilla saattaa olla tuntohäiriöitä jaloissa. Sopimattoman kengän aiheuttama rakko tai tikku jalassa on diabetestä sairastavalle vakavampi ongelma kuin muille.
Jaloissa olevat kivut ja ongelmakohdat voivat vaikuttaa kävelytapaan, ja vääristä asennoista kipeytyvät nilkat, polvet ja lonkat. Lopulta siitä voi aiheutua myös selkäongelmia. Talvella jalat usein unohtuvat kenkien ja sukkien sisään, mutta kesäkelien koittaessa jalat pääsevät päivänvaloon. Kesällä niiden vointi paitsi tuntuu, myös näkyy: remmikengät paljastavat koko totuuden varpaista ja kantapäistä.

Pesu ja rasvaus

Jalat tulee pestä joka päivä miedolla saippualla, mukaan lukien myös varpaanvälit ja jalkapohjan iho. Kovettumien hoidossa pitäisi käyttää mieluiten hohkakiveä. Älä kuitenkaan käytä raspia, jos ihosi on aristava, tulehtunut tai ärsyyntynyt. Pese myös raspi joka käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja anna kuivua.
Tietenkin täytyy muistaa se tärkeä rasvaus. Apteekin perusvoiteet ajavat asian parhaiten. Rasvaa ei saa laittaa varpaiden väliin.
Erittäin kuiville jaloille voi tehohoitona levittää paksun kerroksen rasvaa, laittaa muovipussi jalan päälle ja antaa sen vaikuttaa pari tuntia. Yön yli ei muovia saa pitää, yöhoidoksi laitetaan rasvatun jalan päälle pelkkä puuvillasukka.

Hemmottele kylvyllä

Kesämökillä kannattaa antaa aikaa jalkojen onnelle. Perusteellinen kylvetys on suositeltavaa toteuttaa kerran, pari kuussa. Pesuvatiin vettä ja merisuolaa puhdistamaan ihoa, kenties jotain tuoksuainetta ja kukan terälehtiä. Vartin kylvetyksen jälkeen voidaan tehdä kevyt kuorinta; ihanteellisinta olisi pehmeän rantahiekan käyttö. Varpaanvälit on muistettava kuivata oikein huolellisesti, ettei kostea hautuminen aiheuta haavaumia.

Varpaat edustuskuntoon

Haisevien jalkojen syy saattaa löytyä hiostavista kengistä. Jaloissamme sijaitsevat aktiiviset hikirauhaset, ja hengittämättömissä kengissä hiki yhdistettynä bakteereihin saattaa aiheuttaa kiusallisia hajuhaittoja. Tähän tarkoitukseen löytyy apteekista suihkeita ja geelejä sekä jalkaan että kenkään.
Varpaankynsien leikkaus on tärkeää tehdä oikein, koska varpaiden päät joutuvat kengissä koville. Kynsiä ei saa leikata liian lyhyiksi, silloin ne eivät anna varpaan päälle suojaa. Leikkausjälki pitää olla melkein suora, kulmia voi vähän suoristaa. Moni ikäihminen ei enää pysty itse pitämään kynsiään lyhyinä, eikä muutenkaan kunnolla näe jalkojensa tilannetta. Pitkäksi kasvanut kynsi taipuu varpaan alle ja hankaloittaa kävelyä.
Perusteellisempaa hoitoa kaipaava kuljettaa kesäjalkansa ammattimaisen jalkahoitajan pakeille. Sinne jäävät känsät, kovettumat ja raskas olo jaloista.

 

onnelliset kesäjalat