Varhaiskaalikausi käynnistyy kesäkuun alun tienoilla ja jatkuu lähelle heinäkuun puoliväliä. Varastoimatonta, raikasta kesäkaalia saadaan toki aina syksyyn saakka.

Varhaiskaali on loistava salaattiaines, mutta erinomaista myös keitossa ja vokkipannulla kuumennettuna. Varhaiskaali tuo oman piristävän lisänsä kesäruoan makupalettiin.

Kaikki kaalit ovat herkkiä etyleenille, jota tuottavat esimerkiksi omenat, tomaatit, aprikoosit, luumut, persikat ja banaanit. Kaalit tulee pitää kellastumisen ja pilaantumisen estämiseksi erillään näistä.

 Tutustu kaaliin rohkeasti

Jos kaalin käyttö on tähän saakka jäänyt omassa keittiössä vähäiseksi, voi tutustumisen nyt aloittaa varhaiskaalista, joka rapsahtaa raikkaana ja maistuu makealta.

Kuten kaalikasvien yleensäkin, myös varhaiskaalin ravintoarvo on hyvä ja monipuolinen. Kaalista kertyy vain vähän kilokaloreita, mutta sitäkin enemmän esimerkiksi kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia, C- ja K-vitamiinia, karotenoideja, folaattia ja muita B-ryhmän vitamiineja sekä kuitua.

Pilko rouskuvaa kesäkaalia salaatiksi. Voit myös pikapaistaa kaalin suikaleina tai lohkoina vokki- tai muurinpohjapannulla. Erilaisiin keittoihin kaali sopii loistavasti. Kesäisen kasviskaalikeiton voit maustaa pehmeällä vuohenjuustolla.

Varhaiskaalipata on ehdoton kesäherkku. Se valmistuu mukavimmin niin, että kuullotat kattilassa öljytilkassa täysjyväriisiä tai ohraa yhdessä sipulisilpun kanssa, lisäät vähän kasvislientä, paljon paloiteltua varhaiskaalia ja porkkanaa. Tomaattilohkotkin sopivat mukaan. Anna padan kypsyä parikymmentä minuuttia ja paista joukkoon vielä krakovan- tai muuta voimakasta makkaraa paloiteltuna. Lisää makkarat pataan yhdessä tuoreyrttien kanssa.
Maitokaali on lähes unohduksiin jäänyt kesäruoka, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Kaalilaatikko puolestaan kypsyy kesäkaalista valmistettuna tavallista nopeammin. Kaalikeitto kaalinviljelijän tapaan keitellään varhaiskaalista ja sianlihasta. Mukaan voi kypsentää porkkanaa ja sipulia.

Kaaliraasteesta voi paistaa myös pihvejä.
(Teksti, ruokaohje: Pirjo Toikkanen)

Varhaiskaalia maitokaalin tavoin

1 varhaiskaali (noin 600 g)

4 kesäporkkanaa

6 varhais- tai kesäperunaa

5 dl vettä

noin 1 tl suolaa

muutamia maustepippureita

1 laakerinlehti

noin 2 dl hienonnettuja sipulinvarsia

2 dl ruokakermaa

noin 0,5 dl tuoretta, hienonnettua ruohosipulia

1 – 2 rkl tuoretta, hienonnettua basilikaa tai tilliä

Leikkaa varhaiskaali suikaleiksi, viipaloi porkkanat ja lohko pestyt perunat. Keitä kiehuvassa, suolalla, maustepippureilla ja laakerinlehdellä sekä sipulinvarsisilpulla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia.
Lisää kattilaan ruokakerma, kuumenna ja sekoita. Lisää tuoretta ruohosipulia ja basilikaa tai tilliä. Tarjoa kaalipata ruisleivän kanssa.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Rapea varhaiskaali on parhaimillaan