Ystävällistä ja luotettavaa kirjanpitopalvelua tarjoava Kirjanpito-Mari on yhden naisen tilitoimisto. Yritys toimii Nokialta käsin, mutta sähköisen toiminnan kautta reviirillä ei ole rajoja. Firman palveluihin kuuluu kirjanpito, tilinpäätös, veroilmoitukset, veroneuvonta ja erikseen sovittaessa myös palkanlaskenta.

Yrittäjä Mari Salonen toivoo, että kynnys kirjanpitotoimistoon olisi aina matala ja että ihmiset uskaltaisivat luottaa taloushallinnon ammattilaiseen.
- Moni suunnittelee säästävänsä kirjanpitokustannuksissa tekemällä kaiken itse. Kirjanpitäjän pakeille tullaan ehkä vasta silloin, kun asiat ovat pahasti solmussa, ja vaikkapa verottajalta on tullut kirje suurista jälkiveroista.
- Kirjanpitäjän puoleen kannattaa kääntyä jo siinä vaiheessa, kun vasta suunnittelee perustavansa yrityksen. Perustetaan se yhdessä, Mari Salonen kannustaa.
- Kirjanpitoon sisältyy aika paljon muutakin kuin papereiden mapittamista, ja taloushallinta on tärkeä osa yrityksen toiminnan sujumista. Tässä ollaan paljon vartijana, ja kirjanpitäjien taksat ovat kuitenkin pieniä.
- Minulta voi asiakkaana aina kysyä neuvoa, enkä laskuta kysymyksistä vaan konkreettisesta tekemisestä.

Toiveammatissa jaksaa

Työ taloushallinnan parissa oli jo pitkään vetänyt Mari Salosta puoleensa, kunnes hän lopulta vuonna 2012 antoi kutsumukselle periksi ja vaihtoi alaa unelma-ammattiinsa. Vuosien harkinnan jälkeen Mari Salonen ryhtyi yrittäjäksi vuonna 2017.
- Tiesin, että tämä työ on minun juttuni. Kun ala kiinnostaa ja saa tehdä työtä josta pitää, sitä myös jaksaa.
Töitä on riittänyt mukavasti. Kirjanpito-Marin asiakkaina on lähinnä pieniä yrityksiä, kaikenkokoiset yritykset ovat kuitenkin tervetulleita. Mahdollisuus sähköiseen kirjanpitoon laajentaa toiminta-aluetta, jolloin asiakas voi asua vaikka Kiinassa.
- Tässä ei pääse kyllästymään, aina tulee uudistuksia ja saa olla valppaana, että pysyy niissä mukana. Muutokset antavat pontta työhön, ja olen aina työskennellyt parhaiten paineen alla.

Ala uudistuu jatkuvasti

Muutoksia kirjanpidon maailmaan on sitten tullutkin, varsinkin tänä vuonna. Erityisesti vuoden vaihteessa käyttöön otettu kansallinen tulorekisteri on pitänyt kaikki kirjanpitäjät kiireisenä. Muutoksen luvattiin tekevän asiat helpommaksi yksinkertaistamalla palkanmaksuun liittyvää työtä ja byrokratiaa, mutta ainakin tähän asti se on koettu varsin työlääksi.
- En halua kuitenkaan olla muutosvastainen ja toivon, että näistäkin uudistuksista vielä joku päivä löytyy se suunniteltu hyöty myös tilitoimistoille, Mari toteaa.
Osakeyhtiön perustamisesta poistettiin tämän kuun alusta lähtien 2500 euron alkupääomaan vaatimus. Valtaosassa EU-maita osakepääomavaatimus on poistettu jo aiemmin.
- Uudistus ei ole välttämättä hyvä asia, koska osakeyhtiön pyörittäminen ei muilta osin muutu, ja moni saattaa ymmärtää väärin tuon osakepääoman poistamisen, Mari varoittaa.
Verohallinto harkitsee myös muuttavansa arvonlisäveron ilmoittamisen laskukohtaiseksi. Nykyään arvonlisävero ilmoitetaan ja maksetaan verottajalle tavallisesti kuukausittain.

6tyopoyta

Tietokone on kirjanpitäjän tärkein työkalu.

 6office 1238730

Työtä riittää, ja osa dokumenteista liikkuu edelleen paperisena.

 6Kassakirjanpito

Ennen vanhaan kassakirjanpito kirjattiin käsin tilikirjaan.