Tunnetuin legenda kahvin löytämisestä kertoo paimenesta, jonka vuohet kävivät erikoisen vilkkaiksi syötyään tietyn pensaan marjoja. Maku ei ollut paimenen mielestä kummoinen, joten hän heitti marjat nuotioon. Nuotiosta lehahti ilmaan mahtava tuoksu.

Myöhemmin joku keksi murskata marjat ja sekoittaa kuumaan veteen. Näin syntyi kahvijuoma.
Keskieurooppalaisen kahvilakulttuurin kukoistus sai alkunsa 1800-luvulla suurkaupunkien levottoman elämän ja asuntojen kurjuuden myötä. Ihmiset pakenivat ahdasta ja kylmää asuntoaan kahvilan lämpöön.

Kahvilat levisivät kaduille

Usein kahvilat eivät olleet pelkästään pysähdyspaikkoja, vaan moni lähes asui siellä. Kahviloissa ei pelkästään luettu lehtiä, vaan myös kirjoitettiin ja toimitettiin niitä. Oma posti noudettiin kahvilan tiskiltä, ja käyntikorttiin painettiin kahvilan osoite.
Merkittävä kehitys pariisilaisessa kahvilakulttuurissa tapahtui, kun 1800-luvulla katuja levennettiin suuriksi bulevardeiksi, ja kahvilat levittäytyivät ulos jalkakäytäville.

Suomi villiintyi kahvista

Ruotsi-Suomen valtakuntaan kahvi saapui 1600-luvun lopulla. Kahvinvillitys levisi maakuntiin sellaisella innolla, että sitä täytyi yrittää hillitä korkealla verotuksella ja kielloilla. Kahvi tuli Helsinkiin 1700-luvun puolivälin paikkeilla, kun Viaporin linnoituksen upseeristo sai käsiinsä kahvipapuja.
Kahvi ja pulla kuuluivat pian tiiviisti yhteen suomalaisessa kahvipöydässä, joten kahviloiden rinnalle avattiin nopeasti myös leipomoliikkeitä, Tunnetuimman leipomoliikkeen avasi Karl Fazer 1800-luvun alussa.
Yli sadan vuoden ajan kahvi ostettiin raakoina papuina, jotka sitten paahdettiin ja jauhettiin itse. Kun kahvin juominen kasvoi, tarvittiin teollinen paahtimo valmistamaan kahvia ja myymään sitä kahviloille. Paulig aloitti tehdastoiminnan 1900-luvun alussa Helsingissä.
Kun alkoholia ei kieltolain aikana saanut myydä, kasvoi suomalaisten kahviloissa käynti runsaasti. Paahdettua kahvia on kulutettu Suomessa pitkään enemmän kuin missään muualla maailmassa. Vuosittain suomalaiset juovat kahvia noin 10 kiloa henkeä kohden.

(Lähteet: Turun Sanomat, Kahvi.fi, Paulig)

 

12coffee cup 1197080

 12coffee grain 3 1329675