Koiraa tai kissaa autolla kuljetettaessa pitää muistaa sekä eläimen että matkustajien turvallisuus. Moni ihminen ei esimerkiksi tiedä, että eläintä ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa.

- Lemmikkiä voi kyllä kuljettaa tavaratilassa, jos sieltä on avoin yhteys matkustamoon, kuten farmarimallisissa autoissa, opastaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.
Turvallisinta on, kun lemmikki on kytkettynä kunnollisiin turvavaljaisiin tai laitettu kuljetuslaatikkoon.
- Kyse on lemmikin turvallisuuden lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuudesta. Muutaman kilon painoisen pikku koirankin törmäyspaino on jo 50 kilometrin tuntinopeudella 40-kertainen. Oikea matkustustapa kannattaa opettaa hauvalle jo pennusta pitäen, Taskinen vinkkaa.
Kuljettaja ei saa matkan aikana pitää lemmikkiä sylissään. Eläin pitää olla kytkettynä niin, ettei se pääse häiritsemään kuljettajaa ajon aikana. Eläin ei myöskään saa päästä tavaratilasta matkustamon puolelle eikä karkaamaan ulos ovia tai ikkunoita avattaessa, Taskinen muistuttaa.
Huolehdi lemmikin hyvinvoinnista matkan aikana, muista tarjota sillekin vettä.

Raotettu ikkuna ei riitä
Matkalla mökille pysähdytään usein syömään tai käymään kaupassa. Tällöin pitää huolehtia, että eläin ei jää kuumaan autoon. Se voi aiheuttaa lämpöhalvauksen tai pahimmillaan kuoleman.
- Lyhytkin aika kuumassa autossa voi olla eläimelle tuskallinen ja jopa kohtalokas. Myös pilvisellä säällä tai varjossa auton sisälämpötila nousee nopeasti, eikä ikkunoiden raolleen jättäminen auta. Jos huomaa koiran yksin autossa lämpimällä säällä, on apua haettava heti, Taskinen painottaa.
Eläin saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla. Eläin voi saada lämpöhalvauksen myös matkustamisen aikana, sillä auton takaosassa on yleensä kuumempaa. Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tilanne, josta oireina ovat lämpötilan nousu, voipuminen, läähätys ja jopa oksentelu sekä ripulointi.
Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut lemmikki siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos eläin pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Lemmikki kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi se kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

(Lähteet: Liikenneturva, Suomen Eläinyhdistys)

 7koirat

 Eläin ei saa päästä häiritsemään kuljettajaa tai karkaamaan esimerkiksi ovea avattaessa.