Suomessa katoaa joka vuosi tuhansittain eläimiä, jotka saadaan kiinni ja toimitetaan löytöeläintaloon. Kun lemmikki on tunnistusmerkitty mikrosirulla ja siru rekisteröity kansalliseen rekisteriin, löytöeläimen omistaja saadaan usein nopeasti selville ja eläin takaisin kotiin.

Sirun asettaminen on rokotusta vastaava yksinkertainen toimenpide.
Sirussa on pelkkä numerosarja. Vaikka lemmikillä on siru, siitä ei ole hyötyä, jos sitä ei rekisteröidä tietokantaan. Suomessa toimivat Kennelliiton, Kissaliiton, Siruhaun ja Turvasirun tietokannat. Omia tietokannassa olevia yhteystietoja on myös pidettävä ajan tasalla.

Miljoona sirua
Miljoona Mikrosirua -projekti on syntynyt pienen porukan halusta tehdä konkreettista työtä eläinten hyväksi. Projekti järjestää sirutustapahtumia ympäri Suomen.
- Tavoitteemme on siruttaa ja rekisteröidä miljoona eläintä, kertoo hankkeen tiedotusvastaava Katri Puustinen
- Tunnistusmerkittäväksi voi tuoda kennelnimettömän kissan, koiran tai kanin. Työ tehdään omakustannehintaan, tunnistusmerkintä rekisteröinteineen maksaa kolme euroa. Toimenpiteen kustannus on pienempi kuin löytöeläintalon hoitovuorokausi.
Elokuussa 2017 alkaneen Miljoona Mikrosirua - projektin toimesta on tunnistusmerkitty ja rekisteröity jo yli 8400 eläintä, joista suurin osa on kissoja.

Kun eläin katoaa
Jos lemmikki lähtee karkuteille, kirjaa siitä merkintä sirurekisteriin.
Varsinkin kissaa kannattaa etsiä ensisijaisesti lähiympäristöstä ja koittaa houkutella esiin voimakkaan hajuisella ruoalla. Vältä etsiessä kuitenkin liikaa hälinää, ettei kissa pelästyisi enempää.
Sosiaalinen media on erinomainen kanava karannutta koiraa tai kissaa etsittäessä. Ole myös yhteydessä lähialueen löytöeläinsuojiin. Jaa katoamispaikan lähistöön puhelinnumerollasi varustettuja kuvallisia ilmoituksia lemmikistä.

(Lähteet: Kissaliitto, Kennelliitto)

 

8kissa

 Alavutelaiskissa Kisu oli kuudestuhannes kampanjassa sirutettu eläin.

 8siru

Mikrosiru on pieni kapseli, jonka numerosarja luetaan lukulaitteella.