Nokian kaupungin uusi, ensi keväänä avattava kirjasto- ja kulttuuritalo on nimeltään Virta. Nimi kuvaa Nokian historian kannalta yhtä keskeisintä elementtiä, kaupunkia halkovaa Nokianvirtaa.
Virta valittiin jo vuonna 2016 pidetyn nimikilpailun ehdotusten joukosta. Nimiehdotusten toivottiin kuvaavan sekä paikallisuutta että rakennuksen monikäyttöisyyttä. Kilpailuun saatiin aikanaan noin sata esitystä, joista useammassa toistui Virta.

- Virta on käsitteenä moniulotteinen ja sillä voidaan myös viitata esimerkiksi dynaamisuuteen, muutokseen sekä aikaan ja ajan kulumiseen, kertoo Nokian kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Arja Laitinen.
Paperiteollisuuden historiaa
Talo valmistuu tämän vuoden lopussa entisen kirjaston paikalle Härkitielle. Rakennus on arkkitehtonisesti näyttävä ja tärkeässä roolissa Nokian keskustan kehittämisessä ja elävöittämisessä. Laajat lasiseinät avaavat talon sisältä hienot näkymät Nokian keskustaan.
Kirjasto- ja kulttuuritalon pääjulkisivumateriaaliksi valittiin komposiittilevy. Sen rypistettyä paperia muistuttava pintastruktuuri antaa rakennukselle arvokkaan ja julkiselle kulttuurirakennukselle omaleimaisen ilmeen.
- Valkoinen puhdas paperipinta kuvastaa uutta alkua ja pinta luo mielleyhtymän kirjaston aineistomateriaaliin ja Nokian paperiteollisuuteen, rakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastannut arkkitehti Pekka Koli kuvailee.
Virta tulee tarjoamaan monipuolista kulttuuritarjontaa, elämyksiä, kokemuksia ja tekemistä Nokian ydinkeskustassa. Kolmikerroksiseen rakennukseen tulee kattavien kirjastopalveluiden lisäksi muun muassa nuorisotilat, useita näyttelytiloja, nousevalla näyttämöllä varustettu sali ja kahvila.

 

6Kirjasto ja kulttuuuritalo Virta 2
Kirjasto- ja kulttuuritalon julkisivun valkoinen pinta muistuttaa struktuuriltaan paperia.

6Arja Laitinen

Arja Laitinen iloitsee Nokian tulevasta kirjasto- ja kulttuuritalosta, joka on nyt nimetty Virraksi.