Pohjoismaiden suurin valmisbetonin toimittaja Swerock Oy on tämän vuoden aikana laajentanut toimintaansa Pirkanmaalle. Upouudet betoniasemat Tampereen Lahdesjärvellä ja Ylöjärven Soppeenmäessä toimittavat laatubetonia alueen rakentamisen tarpeisiin.

Swerockin tehtaissa on kolmen kuution kaksoisaksiaalimyllyt, joilla saavutetaan paras betonimassan sekoitusteho ja korkea kapasiteetti. Betonitehtaalta toimitetaan kaikkia betonilaatuja ympäri vuoden, ja kukin tehdas pystyy valmistamaan 50-60 kuutiota betonia joka tunti.
– Betonimassan sideaineena käytetään CEM I -luokan puhdasta sementtiä ja kiviaineksena luonnonsoraa. Korkealaatuinen betoni on meidän paras kilpailuvalttimme, toteaa Swerockin Pirkanmaan ja Pohjanmaan myyntipäällikkö Petri Kuutti.

Jatkuvaa laaduntarkkailua
Tehtailla on uudenaikainen laadunvalvonta. Tietotekniikan käyttö on tullut vahvasti tällekin alalle. Tietokoneet muun muassa punnitsevat kiviaineksia ja mittaavat massan notkeutta.
– Kun työskentelin Alabamassa 30 vuotta sitten, kävin aina työpäivän aluksi mittaamassa hiekan kosteuspitoisuuden ja ilmoitin sen betonimyllärille, muistelee Petri Kuutti.
- Nykyään sekin tapahtuu automaattisesti.
Betonireseptejä on useita tuhansia, lujuusluokan, notkeuden ja kiviaineksen raekoon vaihdellessa kohteen tarpeiden mukaan.

Laaja ja nopea toimitus
Tuotannon piikki osuu aamun neljälle ensimmäiselle tunnille, jolloin betonia viedään isompien rakennusliikkeiden työmaille. Iltapäivän puolella kohteina ovat pienrakentajien betoninvalut. Riittävän betonimäärän arvioiminen ja päivän ajojen oikea aikataulutus on haastavaa palapeliä, jossa on tukena vuosikymmenien kokemus betonin tuotannosta. Kalustona käytetään sekä omia että aliurakoitsijan autoja.
Ylöjärven tehtaalta on hyvät yhteydet niin Tampereen, Kurun, Nokian kuin Vaasankin suuntaan. Lahdesjärven tehdas palvelee Tampereen lisäksi nopeasti Pirkkalan, Lempäälän ja Kangasalan alueita. Keskenään identtiset Pirkanmaan betoniasemat täydentävät toinen toisiaan, ja toimivat varajärjestelmänä toisilleen.
Swerock on ruotsalainen ketju ja rakennusyhtiö Peabin tytäryhtiö. Suomessa Swerock työllistää yli 60 henkilöä ja sen liikevaihto on reilut 30 miljoonaa euroa; yritys valmistaa ja kuljettaa valmisbetonia Pirkanmaan lisäksi Etelä- ja Länsi-Suomessa sekä Pohjanmaalla.

 

10miehetPirkanmaan tehtailla myllyjen pyörimisen varmistavat myyntipäällikkö Petri Kuutti ja tehdaspäällikkö Petri Harjula, joilla kummallakin on pitkä kokemus betonista.

10tehdasUutuuttaan hohteleva ja nykyaikainen Ylöjärven betoniasema on tuottanut laadukasta betonia viime keväästä lähtien.