Kangasalan ympäristö- ja taideohjelman tavoitteena on edistää ympäristön elämyksellisyyttä sekä tuoda taide ja kulttuuri osaksi asumista, julkisia palveluita, liikkumisympäristöä ja ympäristörakenteita.

Kaupunkilaisille avatussa kyselyssä on pyritty keräämään paikkoihin liittyviä ideoita ja tarinoita, joita hyödynnetään taiteen paikallisena aihepankkina. Tarinat voivat liittyä esimerkiksi lähiympäristön historiaan tai vaikkapa luontoelämyksiin.

Samalla pohditaan, millaista taidetta ja elämyksellistä viherrakentamista voisi missäkin päin kaupunkia toteuttaa kunkin alueen paikallisen identiteetin tueksi.
Kysely alkoi elokuun alussa ja se on avoinna 18. syyskuuta asti. Lomakkeen linkki löytyy Kangasalan kaupungin nettisivuilta. Tarinoita kerätään myös valmiilla paperilomakkeella Kangasalan pääkirjaston aulassa sekä kaupungin Prisman toimipisteessä. Tarinoita voi tuoda keräyslaatikkoon myös omalle paperille kirjoitettuna tai lähettää sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Yhteisöllisyyttä ja osallistamista
Ympäristö- ja taideohjelman on tarkoitus valmistua kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi ensi vuoden alussa. Ohjelmaa työstää viranomaisista, päättäjistä ja taideasiantuntijoista koostuva monialainen ryhmä.
- Haluamme myös innostaa kaupunkilaisia osallistumaan taiteen tekemiseen ja synnyttämään omia yhteisöllisiä taideprojektejaan. Ohjelman mittakaavana on koko Kangasala taajamasta maaseudun kylähelmiin.
– Taide asukkaiden omassa ympäristössä tuo iloa ja elämyksiä arkeeni, kertoo työryhmän jäsen, elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala.
- Asukkaiden osallistaminen on tärkeää. Kangasalla asuneilla on asiantuntemusta aiheeseen, ja heidän muistonsa tuovat hankkeeseen syvempää näkemystä, toteaa suunnitteluarkkitehti Susanna Virjo.
- Asuinalueen ympäristön parantamiseen kuuluu, ettei luoda sinne pelkästään erillisiä taideteoksia, vaan liitetään taide kiinteäksi osaksi rakenteita.

 

12 talo
Kasvava ja kehittyvä Kangasala haluaa kuulla asukkaiden ideoita ympäristöstä, taiteesta ja elämyksistä.