Kännykän käyttö ja väsyneenä ajaminen ovat Suomessa yleisempiä kuin muissa Euroopan maissa.

Joka toinen suomalainen tunnustaa puhuvansa kännykkään ilman handsfreetä ajaessa, mikä on huimasti enemmän kuin muualla Euroopassa. Joka kolmas tarkistaa puhelimen viestit tai selailee somea ratin takaa. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan matkapuhelimen käyttö on ollut mukana keskimäärin kolmessa kuolemaan johtaneessa liikenneonnettomuudessa joka vuosi.
Kävellessään kännykkää räplää lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista, ja pyörän satulassa joka neljäs.
Kännykän käyttäjä ei itse välttämättä edes huomaa aiheuttamiaan vaaratilanteita.

Riski moninkertaistuu
- Jo pelkkä puhelimen piippaus voi saada keskittymisen kääntymään pois liikenteestä, kuvailee Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen.
- Riskialtteinta on tekstaaminen, koska se vie katseen, näpit ja ajatukset pois liikenteestä useiden sekuntien ajaksi.
Liikenteessä tilanteet vaihtuvat nopeasti. Jos mieli ja katse ovat poissa liikenteestä, ei niihin ennätä reagoimaan ajoissa ja korjausliikkeet tehdään usein väärään suuntaan ja myöhässä.

Uupuneet liikenteessä
Viime vuonna toteutetussa kansainvälisessä tutkimuksessa selvisi, että lähes kolme kymmenestä suomalaisesta kuljettajasta kertoo ajaneensa edellisen 30 päivän aikana niin väsyneenä, että silmien auki pitäminen on ollut vaikeaa. Kaikkien maiden keskiarvo tässä kysymyksessä oli liki kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän.
Suomalaismiehistä 26 prosenttia ja naisista 13 prosenttia kertoo joskus nukahtaneensa rattiin. Tutkimusten mukaan väsymyksestä johtuvan liikenneonnettomuuden riski on erityisen suuri nuorilla miehillä. Nuoret miehet liikkuvat paljon yöaikaan ja nukkuvat usein liian vähän.
Viime vuonna maan liikenteessä kuoli 234 ihmistä. Tämän vuoden alkupuoliskon aikana surmansa saaneita on 99, ja loukkaantuneita lähes 2300.

13nainenkannykka