Ikkunat, ovet ja ilmanvaihto ovat kangasalalaisen Ruudukon osaamisalaa. Kaksi vuotta sitten perustettu yritys hoitaa niihin liittyvät myynnit, asennukset ja huollot, sekä suuriin että pieniin remonttikohteisiin Tampereen laajalla talousalueella.

Ruudukko on yhden miehen firma, joka toteuttaa työt joustavasti, kilpailukykyisellä hinnalla ja takuun kera. Isommissa projekteissa yrittäjä Mikko Saarnio värvää joukon yhteistyöurakoitsijoita avukseen.
Töitä edeltää aina maksuton arviokäynti, jolloin yritys esittäytyy, mittaa kohteen ja lopuksi antaa tarjouksen, jota asiakas saa kaikessa rauhassa miettiä. Ruudukolta voi tilata pelkän toimituksen, asennuksen tai huollon, tai koko paketin avaimet käteen periaatteella.

Ammattimaista tiivistämistä
Mikko Saarnio toimii jälleenmyyjänä kotimaisen Hämeenkyrön Ikkunatehtaan laadukkaille tuotteille, mutta asentaa myös asiakkaan itsensä hankkimia ikkunoita.
- Usein uudeksi ikkunaksi valitaan samanlainen malli kuin nykyinenkin, mutta energiatehokkaampi, eristyslasilla varustettu kolmilasinen puu-alumiini -ikkuna, yrittäjä kertoo.
Säät rasittavat talon ikkunoita ja ovia. Varsinkin talon lännen ja etelän puoleisella seinustalla voi niiden kunto näyttää huonolta. Joskus pelkkä huoltomaalaus riittää. Tiivistäminen sekä osien voitelu ja säätäminen muutaman vuoden välein kohentaa tilannetta taas useaksi vuodeksi eteenpäin.
- Sen vaan huomaa, kun ovia ja ikkunoita pitäisi huoltaa tai vaihtaa. Niiden käyttö on hankalaa, tulee vetoa, ne eivät mene kunnolla kiinni ja maali hilseilee, Mikko luettelee.
- Käytän tiivistämisessä kotimaista, Suomen vaihtelevia olosuhteita kestävää silikonitiivistettä. Tämä ammattilaisten käyttämä tuote hoitaa tehtäväänsä 12-15 vuotta. Teippikiinnityksellä oleva halpa markettitiiviste menettää kimmoisuutensa yhdessä tai kahdessa vuodessa, Mikko Saarnio huomauttaa.
Oville säännöllinen huolto
Yritys toimittaa kotimaisen valmistajan Piklaksen ulko-ovia. Myös laadukkaita suomalaisia sisäovia saa hankittua Ruudukon kautta. Vanhemmissa asunnoissa oviaukkojen mitat eivät osu standardimittoihin, jolloin voi tilata Saarnion Mikolta mittatilausovet.
Ruudukolta voi myös hankkia ulko- ja sisäovien huollot ja korjaukset. Huoltamalla saadaan oville lisää käyttöikää ja siirrettyä mahdollista uusimista vuosia eteenpäin.
Sisäovissa saattaa olla tarvetta lyhentää ovea ilmanvaihdon parantamiseksi huoneiden välillä, varsinkin jos lattiaa on korotettu ja ovi ei aukea kunnolla tai se osuu mattoon.
Ovien tiivisteet täytyy yleensä vaihtaa useammin, koska tiuhan käytön mukaan ne myös kuluvat nopeammin. Oikeanlaista tiivistettä voi olla hankala ellei mahdoton löytää itse. Nämäkin asiat kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi.

Hyvä sisäilma on tärkeä
Ilmanvaihtotyöt ovat Ruudukon merkittävä ja monesti ikkuna-asioihin liittyvä osa-alue. Yritys jälleenmyy tunnettujen valmistajien tuotteita ja hoitaa niiden asennukset sekä suodattimien vaihdot.
- Ilmaa täytyy tulla riittävästi ja suodatettuna sille tarkoitetuista reiteistä eikä seinien tai lattioiden raoista tai tiivisteiden välistä, tuoden mukanaan kosteutta ja mikrobeja. Sen tulee myös poistua siihen tarkoitettuja reittejä pitkin.
- Ilmaa otetaan sisään yleensä seinään tai ikkunoiden karmeihin asennetuilla venttiileillä. Venttiilissä tulee mielellään olla suodatin, joka suodattaa ilman epäpuhtauksia. Suodatin tulee vaihtaa tai huoltaa tasaisin välein riippuen asunnon sijainnista.
Ilmanvaihtoremontit ovat usein paikallaan varsinkin iäkkäämmissä taloissa.
Huono ilmanvaihto huomataan tunkkaisena sisäilmana, huurtuvina ikkunoina ja vedon tunteena. Se voi aiheuttaa myös terveyshaittoja, kuten pientä yskää ja nuhaa, kuumeilua, väsymystä, silmien ärsytystä, päänsärkyä, pahoinvointia ja lihas- ja niveloireita.

12mies

Ruudukon saa nopeasti paikalle sekä suuriin että pieniin hommiin. Työn alla eteisen oven asennus

 12tyo

- Teen aina ilmaisen kartoituksen ja kilpailukykyisen tarjouksen. kertoo Mikko Saarnio.