Oriveden työpaja Maininki toteuttaa työttömiä tukevaa yksilöllistä toimintaa. Kaupungin työllisyyspalveluihin kuuluva toiminta on monimuotoista ja kunkin osallistujan omaan tilanteeseen sovellettua. Työpajaan osallistuvat voivat joustavasti liikkua pajasta ja toiminnasta toiseen. Toiminta voi olla esimerkiksi puutöitä, käsitöitä, siivousta tai pihatöitä.

Työpajalla annetaan sekä työtehtävään opastavaa valmennusta että yksilökohtaista työllistymisen tai koulutuksen suunnittelua. Mainingin kautta on mahdollisuus saada tukea oppisopimusspaikan tai työkokeilupaikan löytämiseen.
- Meillä myös tehdään ruokaa, harrastetaan liikuntaa ja puhutaan terveyden ylläpidosta. Mainingissa käy joskus vierailijoita, on ollut muun muassa velkaneuvoja ja päihdesairaanhoitaja, työllisyyspalveluiden päällikkö Kirsi Onnela luettelee.
Valmentautujien määrä vaihtelee kuukausitasolla hyvin paljon. Osa työpajatoiminnassa mukana olevista on pitkäaikaistyöttömiä, joillakin työttömyyttä on kestänyt vasta lyhyen aikaa.
Tavara kiertoon

Asemanseudulla sijaitsevien työpajojen yhteydessä toimii myös Kierrätystavaratalo, jossa myydään lahjoituksena saatua ja Mainingin kunnostamaa tavaraa, sekä työpajoissa valmistuneita tuotteita laukuista linnunpönttöihin.
- Suurin osa tavaroista on astioita. Mattoja tuodaan ja ostetaankin erittäin paljon, kertoo Kirsi Onnela.
- Huonekaluja tuodaan paljon, ja joitakin yksinkertaisia korjaustöitä ja verhoilua tehdään pajalla niiden saamiseksi myyntikuntoon.
- Me myös noudamme lahjoitustavaroita maksutta, esimerkiksi tyhjennämme perikuntien pyynnöstä asuntoja, käymme tavarat läpi ja toimitamme lajiteltuna jätekeskukseen sen, mitä Maininkiin ei oteta. Jokainen tavara löytää aina lopulta oikean paikkansa.
Työpajoilta voi myös tilata esimerkiksi vajoja, roskakatoksia ja penkkejä. Tuotteiden valmistus on pienimuotoista, niitä tehdään yksi kerrallaan.
Työpaja Maininki hoitaa Orivedellä myös kaupungin Canemure-hankkeen sähkö- ja taittopyörien välitystä. Kokeiluun valitut osallistujat saavat vähintään kahdeksi viikoksi maksutta käyttöönsä sähköpyörän tai taittopyörän, joita toivotaan käytettävän erityisesti julkisen liikenteen pysäkeille kulkemiseen.

 

8 keppihepo

- Ympäristönsuojelullinen näkökulma on toiminnassamme tärkeää, kertoo Kirsi Onnela ja esittelee kierrätysmateriaalista valmistettuja keppihevosia.