Sahalahden K-Market Sahrami, Sahalahden Apteekki ja Sahalahden Krouvi hankkivat yhdessä defibrillaattorin, joka on kuntalaisten käytettävissä aina marketin aukioloaikona. Laite on sijoitettu Sahramin kassojen taakse, peliautomaattien viereen. Kaupan henkilökunta on saanut käyttökoulutuksen.

Käyttäjää neuvovien defibrillaatoreiden avulla myös maallikko voi antaa sähköshokin rintakehän läpi ja käynnistää pysähtynyt sydän.
Elvyttäjäksi itsekin kerran joutunut Sahramin kauppias Jarno Nieminen on iloinen apteekin ja krouvin kanssa yhdessä hankitusta sydäniskurista.

Sekunnit ratkaisevat

- Maallikkodeffat ovat yleistymässä, mutta niitä pitäisi olla vielä paljon enemmänkin saatavilla. Nämä ovat helppoja ja turvallisia, kertoo laitteen toimittaneen Plusab Finlandin toimitusjohtaja Harri Virtapuro. Plusab Finland myy ensiaputarvikkeita yrityksille ja järjestää koulutuksia.
Kuka tahansa voi koska ja missä tahansa saada äkillisen sydänpysähdyksen, myös ilman mitään aikaisempaa sydänsairautta. Yleensä sydänpysähdyspotilaan ensimäinen auttaja on maallikko, tavallinen kansalainen vailla terveydenhoitoalan koulutusta.
- Joka vuosi noin 7000 ihmistä saa Suomessa sydänpysähdyksen, ja heistä 7-10 prosenttia selviytyy. Näiden potilaiden ennustetta voidaan parantaa monikymmenkertaisesti julkisiin tiloihin asennetuilla maallikkodefibrillaattoreilla ja kouluttamalla kansalaiset käyttämään niitä, Harri Virtapuro kertoo.
Jos potilaalle on aloitettu painelu-puhalluselvytys ja defibrillointi eli sähköisku päästään antamaan kolmen minuutin sisällä tapahtuneesta, on selviytymismahdollisuus 75 prosentin luokkaa. Mikäli ensimmäisen iskun antaminen kestää viisi minuuttia, mahdollisuudet ovat 50 prosenttia.
Sydänpysähdyksessä kaikkein ratkaisevinta on se, kuinka nopeasti päästään antamaan sähköisku sydämen läpi. Painelu-puhalluselvytyksellä ei saada sydäntä käyntiin, vaan sillä pidetään elimistön toimintoja käynnissä sydämen puolesta.

Alkeet haltuun

Sydänpysähdyksen tunnistaa siitä, että potilas ei hengitä, eli suusta ei tule ilmaa ja rintakehä ei nouse. Aivan ensimmäiseksi tulee soittaa hätänumeroon 112.
Elvytyksen aluksi taivutetaan potilaan päätä taaksepäin varmistaen, että hengitystiehyet ovat avoinna. Sitten aloitetaan painelu-puhalluselvytys välittömästi ja haetaan defibrillaattori mikäli sellainen on lähellä. Kämmentyvi asetetaan keskelle autettavan rintalastaa, toinen käsi alemman päälle. Rintalastaa painetaan kohtisuoraan alaspäin 30 kertaa. Sen jälkeen puhalletaan potilaan suuhun rauhallisesti kaksi kertaa siten, että rintakehä kohoaa.
Jos defibrillaattori on saatavilla, laitteen tarrakiinnitteiset elektrodit asetetaan ylävartaloon paljaalle iholle, ja siitä eteenpäin ääniohjaus kertoo, miten toimia.
- Elvytä ja defibrilloi niin pitkään, kunnes ambulanssin henkilökunta on potilaan luona, tai potilas virkoaa, tai niin kauan kuin jaksat, Harri Virtapuro neuvoo.
- Pahinta mitä voi tehdä, on olla tekemättä mitään. Ei saisi pelätä ensiavun antamista edes silloin, kun ei ole aivan varma osaamisestaan.

 

11ryhmaPlusab Finlandin toimitusjohtaja Harri Virtapuro ja asiakkuuspäällikkö Ramona Ylinen, keskellä kauppias Jarno Nieminen.

 11elvytys

Sari Paasonen seuraa defibrillaattorin ohjeita elvytysharjoituksessa.