Suomalaiset rakastavat saunomista, ja monella meistä on mistä valita: saunoja on maassamme noin 3,2 miljoonaa. Saunojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten reilun kahdenkymmenen vuoden aikana.

Löylynautinnon takaamiseksi ja saunan käyttöiän pidentämiseksi, kannattaa sauna putsata perusteellisesti kerran tai pari vuodessa käyttöasteesta riippuen.

Puhdista oikein

Kartoita kiukaan kunto, ja tarkista taskulampun avulla, etteivät kiukaan tulipesän seinät ole palaneet puhki. Katso myös, onko arina halkeillut tai vääntynyt. Poista kiuaskivet ja puhdista kivitila pölystä ja kiven muruista.
Samalla kannattaa arvioida kivien kunto. Lyömällä kiviä yhteen selviää murenevatko ja lohkeilevatko ne. Mikäli niiden väri on selvästi muuttunut ja ne murenevat, on uusien kivien aika.
Poista lattioilta ja lauteilta pölyt sekä irtoroskat imuroimalla tai pitkävartisella harjalla. Harjaa myös katto ja seinät. Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Pese yleispuhdistusainevedellä tai saunanpuhdistusaineella ja pehmeällä harjalla. Vältä klooripitoisia puhdistusaineita.
Kastele ja pese seinät alhaalta ylöspäin. Pestessäsi puuta harjaa puiden syiden suuntaisesti. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi
Pese, huuhtele ja kuivaa lopuksi lattiapinnat. Puhdista myös lattiakaivo. Tuuleta tilat raikkaaksi. Lämmitä saunaa hiukan, jotta tila kuivuu.

Raikas ilma

Saunan ilmanvaihto vaikuttaa merkittävästi kiukaan toimintaan ja löylyjen laatuun. Sähkölämmitteisissä saunoissa raitisilmaventtiilin oikea paikka on kiukaan lähellä kiuaskivien yläpuolella, riittävän etäälle termostaatista tai lämpöanturista. Silloin viileä tuloilma lämpenee, eikä painu kylmällä ilmalla alas, jolloin jalat palelevat saunoessa. Poistoilmaventtiilin sijoituspaikka on lauteiden alla kiukaan vastakkaisella seinällä, noin 30 senttimetrin korkeudella lattianrajasta. Ihannetapauksessa saunasta löytyy lisäksi suljettava poistoilmaventtiili lauteiden yläpuolelta tuuletusta varten.
Puusaunassa ilmanvaihto toimii eri tavalla. Kiukaan korvausilma johdetaan puusaunoissa yleensä alas kiukaan viereen. Kiuas kuluttaa palaessaan paljon ilmaa, joten poistoilmanvaihdon tarve on pienempi kuin sähkösaunassa. Jos puusauna muutetaan myöhemmin sähkösaunaksi, myös ilmanvaihto on syytä tarkistaa.
Älä heitä löylyvettä saunan seiniin ja kattoon saunoessa. Ei myöskään kannata huuhdella saunan lauteita ja seiniä vedellä saunomisen jälkeen. Liiallinen veden käyttö altistaa saunan bakteerikasvuston lisääntymiselle.

Lähteet: martat.fi, sauna.fi)

 

9sauna1515747

9sauna