Oman kasvimaan saa perustettua jo melko pienelläkin vaivalla. Jo yhden aarin palstalta riittää perunoita, juureksia ja vihanneksia tuoreena ruokapöytään ja syksyllä vielä varastoonkin.

Kasvimaa tuottaa parhaan sadon, kun kasvit saavat esteettömästi valoa 8-10 tuntia päivässä ja maa on kunnossa. Kasvimaa kannattaakin sijoittaa pihan aurinkoisimpaan paikkaan. Aurinko parantaa kasvisten makua ja kohottaa niiden vitamiinipitoisuutta.
Kasvimaa on hyvä sijoittaa myös tuulilta suojattuun kohtaan, koska kylmät tuulet jäähdyttävät maan ja toisaalta kesän lämmin tuuli nopeuttaa maan kuivumista.
Tiivis savimaa tai karkea hiekkamaa tarvitsevat ennen viljelyn aloittamista maanparannusta. Alueelta poistetaan kivet, nurmikko ja rikkakasvit, ja maa muokataan parinkymmenen sentin syvyydeltä.
Kaalin ja purjon istuttamiseen pääsee jo toukokuun puolivälin jälkeen, jotta ne saisivat riittävän pitkän kasvuajan. Taimet esikasvatetaan tai ostetaan valmiina.
Kylvövihannekset, kuten porkkana, palsternakka, lanttu, punajuuri ja salaatit, kylvetään touko-kesäkuun vaihteessa, kun maa on vielä kosteaa. Kylvöpaikka kannattaa harata viikko ennen kylvöä nopeasti itävien siemenrikkakasvien torjumiseksi.
Kylmänarkojen kasvien, kuten kurkkujen ja kesäkurpitsojen, taimet istutetaan vasta kesäkuussa hallaöiden mentyä. Arat kasvit voi peittää hallaharsolla. Myös kaali, porkkana ja retiisi kasvatetaan hallaharson suojissa, jotta ne säästyisivät tuholaishyökkäyksiltä.

(Lähteet: Martat, Biolan, Kotimaiset Kasvikset)

 

12palsternakka pellolla3 iso